PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuollut naapurinsa murhaamana? Tekstit osin epäselviä


Hannu Numminen
27.01.10, 18:35
Sain käsiini kopion esipolvitaulusta, johon erään kaukaisen sukulaisen kohdalle oli merkitty kuolinsyyksi "naapurinsa Johan Maikolan murhaamana". Nyt, kun tarkistelin tämän taulun tietoja, tosiaankin totesin Ericin haudatun toisena adventtisunnuntaina, ilmeisesti 5. joulukuuta, 1731. Kuolleiden luettelossa tämän sukulais-Ericin kohdalle on merkitty pitkähkö selvitys, jonka luen osapuilleen näin: Dom 2 Adven: Lahdenvainio Eric Walbola som ? ihiäl? ? af sin grannen? ? Rohdais och? Ihode ? i Rohdais ? . Mutta mitenköhän tuo "oikeasti" menee? Tässä linkki (teksti on lähes kokonaan alleviivattu luettelossa):
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pyharanta/syntyneet-vihityt-kuolleet_1685-1760_jk62/77.htm


Kuolleen Erich Hendrichssonin kohdalle rippikirjaan on kirjoitettu "obiit per? jotakin". Mitäköhän oikeasti:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pyharanta/rippikirja_1728-1739_jk58/98.htm


Mahdollisen tappajan, Johan Mattzonin, kohdalla rippikirjassa lukee "obiit per? Carnificem?". Mitäköhän siinä oikeasti lukee ja mitä se tarkoittaa? Linkki:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pyharanta/rippikirja_1728-1739_jk58/99.htm


Olen kiitollinen, jos joku saa selvitettyä nuo tekstit.

Jouni Kaleva
27.01.10, 19:08
Ellen mahdottomasti erehdy, niin obiit per Carnificem = kuollut pyövelin toimesta. (taisi olla tuohon aikaan mestaaminen)

Hannu Numminen
27.01.10, 19:14
Tuon alimman linkkini osoittamalle sivulle joku on joskus myöhempinä aikoina kirjoittanut sanan pyöveli. Sinänsä murhasta (jos se sellainen oli) langetettu rangaistus saattoi noihin aikoihin hyvinkin olla kuolemantuomio. Olisiko tällainen juttu löydettävissä Turun hovioikeuden asiakirjoista?

Jouni Kaleva
27.01.10, 19:30
Dom 2 Adven: Lahdenvainio Eric Walbola som ? ihiäl? ? af sin grannen? ? Rohdais och? Ihode ? i Rohdais ? . Mutta mitenköhän tuo "oikeasti" menee? Tässä linkki (teksti on lähes kokonaan alleviivattu luettelossa):
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/pyharanta/syntyneet-vihityt-kuolleet_1685-1760_jk62/77.htm
.

Arvaukseni:

Eric Walbola som blef ihiäl slagen af sin granne emellan Rohdais och Ihode begrafit i Rohdais kyrckion

eeva häkkinen
27.01.10, 20:37
Tuon alimman linkkini osoittamalle sivulle joku on joskus myöhempinä aikoina kirjoittanut sanan pyöveli. Sinänsä murhasta (jos se sellainen oli) langetettu rangaistus saattoi noihin aikoihin hyvinkin olla kuolemantuomio. Olisiko tällainen juttu löydettävissä Turun hovioikeuden asiakirjoista?

Olen usein hämmästellyt kuinka ihmiset jaksavat selvitellä pappien ihan liian pieneen tilaan tuhrustamia merkintöjä silloinkin, kun niissä on selkeä viittaus johonkin parempaan lähteeseen. Tässä tapauksessa juttu melko varmasti löytyy oikeuden pöytäkirjoista (itselläni on tässä kohtaa ongelmia, koska tutkimusalueeni tuomiokirjat ovat pitkältä ajalta tuhoutuneet). Paljon hovioikeuden pöytäkirjoja meni Turun palossa, osaisikohan joku - tai VAKKA - kertoa, ovatko nämä jäljellä. Jollei, niin varmaan alioikeuden pöytäkirjat (joko alkuperäiset tai renovoidut tai molemmat) löytyvät. Renovoidut ovat yleensä helpompia lukea, jos saa valita.

Kuolemanrangaistus säädettiin laissa tuohon aikaan varsin monista rikoksista, mutta aika usein hovioikeus lievensi sen. Murhasta ja varsinkin lapsenmurhasta tuomio usein pantiin kyllä täytäntöön.

Hannu Numminen
03.02.10, 21:38
Internetistä löytyy Yrjö Hormian kirjoitus, julkaistu Genos-lehdessä 14(1943), s. 92-107. Siinä kirjoitetaan näin: "(...) Eerik Henrikinpojan, murhasi v. 1731 naapuritalon, Maikolan, isäntä Juho Matinpoika. Murhaaja tuomittiin kuolemaan, mestattiin ja teilattiin." Asia lienee siis selvä ja täytyy lähteä etsimään Turun hovioikeuden papereita - toivottavasti ovat säilyneet. Jospa vaikka tuohon tekoon löytyisi motiivikin. Vai olisikohan ollut markkina-aikaa ja sitä rähinäjuomaa kummallakin...

Jounille ja Eevalle kiitokset käännöksistä ja kommenteista!

PVuorio
03.02.10, 23:44
Hej

Akseli Kajantola kirjoittaa tapauksesta kirjassaan ”Tutkimuksia ja
krijoitelmia Pyhärannan Lahdenvainion kylän historiasta” s. 25.:
”Murha ja teilaus”
”Lahdenvainioin Valpolan ja Maikolan lähekkäin olevien talojen
omistajat olivat syksyllä 1731 ensimmäisten rekikelien aikaan otak-
suttavasti veronmaksumatkalla Rohdaisiin, sieltä takaisin tullessa
Ropan ja Ihoden välissä Kuurnaludalla löi Maikolan isäntä Johan
Matinpoika naapurinsa Valpolan Henrikinpojan kuoliaaksi.
-Valpola haudattiin toisena adventtina ja jäi häneltä 41 vuotias
leski Valborg ja mm. 17 vuotias poika Johan. Tappoon syyllinen sep-
pä Johan Matinpoika Maikola, syntynyt Rohdaisten Helkkulassa tei-
lattiin Mynämäellä. (Näistä takemmin ”Aikain takaa” kirjassa.)
Lahdenvainion silloisesta kolmesta talosta oli kahden isäntä
kuollut. Tämä vaikutti tyrmistyttävästi Ison Vihan kauhutkin kokenee-
seen kylänväkeen. Muisititiedot siitä säilyivät runsas 200 vuotta
jälkeenkin.”

En kaivanut tuota ”Aikain takaa”-teostaan esille katsoakseni mitä
hän siinä kertoo.

t Pertti Vuorio

Hannu Numminen
04.02.10, 08:34
Kiitos, Pertti, tästä!

Minulla ei ollutkaan tietoa Kajantolan kirjoista. Pikaisesti netistä katsottuna ”Tutkimuksia ja kirjoitelmia..." -kirjaa ei löytynyt, mutta ”Aikain takaa” näkyy olevan parissakin tämän seudun kirjastossa, toisessa jopa lainattavana. Siihen täytyy tutustua!

PVuorio
04.02.10, 09:22
Hej

Pari korjausta. "Kirja" on moniste 73 sivua.
Kirjoitin "Kuurnaludalla" piti olla "Kuurnaluhdalla".

t Pertti Vuorio