PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henkikirja 1880, merkintöjä?


Erkki Kiuru
28.09.09, 22:57
Vuoden 1880 henkikirja auttaa monta kertaa 1800-luvun loppupuolen selvittelyssä. Nyt löytyi kuitenkin merkintöjä, joista en heti pysty päättelemään merkitystä.

Esimerkkinä Sysmän henkikirja 1880 sivu 362, josta löytyy lyhenteet ffb ja fb. Esiintyvät nimen perässä, toinen ennen ikää ja toinen sen jälkeen.

Oheisena kuva ao. esimerkistä.

Erkki

Gunnel
29.09.09, 07:59
Hei!

Lasse J Solanterän sukututkimussanasto:

fb. = farbror = setä

ffb. ei löydy, mutta voisiko olla fars farbror = isän setä?

Gunnel

Erkki Kiuru
29.09.09, 08:34
Molemmat lyhenteet liittyvät naiseen, joten tässä yhteydessä nuo lyhenteet eivät taida merkitä setää tai isän setää. Katso liitekuva.

Erkki

eeva häkkinen
29.09.09, 08:44
Olen nähnyt ffb-lyhennettä, joskus jopa aukikirjoitettuna, merkityksessä "fri för barn" (vapautettu henkiverosta lapsilaumansa vuoksi)

Seppo Niinioja
29.09.09, 18:57
Olen nähnyt ffb-lyhennettä, joskus jopa aukikirjoitettuna, merkityksessä "fri för barn" (vapautettu henkiverosta lapsilaumansa vuoksi)

Ensiksi olisin kysynyt Erkki Kiurulta tai joltakin muulta, miten tuon sivun kätevimmin löytää, eli pääseekö sinne sivunumeron perusteella suoraan?

Luvut nimien perässä ovat syntymävuoden kaksi viimeistä numeroa, kuten tähän aikaan yleensäkin. Vaimo on yleensä syntynyt myöhemmin kuin mies ja esim. alimmilla rivellä on Spk. Gustaf Björn 15. öfå eli yli-ikäinen, joten 15 tarkoittaa selvästi syntymävuotta 1815, m.o.t.

Eevan selitys ffb:lle on ilmeisesti tässäkin oikea. Sivulla 362 olevassa Ojalan talossa on henkiverosta vapautettuja 8 mies- ja 6 naispuolista. Alaikäisiä on eri perheissä seuraavasti: 0-2, 2-3,1-0 ja 4-0 eli 7 poikaa ja 5 tyttöä. Lisäksi on ilmeisesti vapautettu kysymyksessä mainitut Johan Eriksson 44 h. Maria ffb : 46 4-0, jolloin saadaan lomakkeen oikealla puolella näkyvät summat 8 + 6. Eli käsittääkseni vapautus koski molempia vanhempia. ffb: on tosin vähän oudossa paikassa, mutta kerrankos sellaisia tulee eteen.

Amanda Holmbergin perässä oleva merkintä ei ole fb:, vaan jälkimmäinen viivan alle menevä merkki osoittaa, että sana on lyhennetty. Ehkä sille on jokin vakiintunut merkintä painokirjaimin kirjoitettaessakin. Se tarkoittanee tässä "frigjord". Pelkän fri:n lyhentäminen tuntuisi turhalta, mutta eihän tästäkään tiedä. Oikealta puolelta näkyy, että hänet on tosiaan vapautettu henkiverosta. Hänellähän ei näy lapsia, joten syy on jokin muu.

Seppo Niinioja

Erkki Kiuru
01.10.09, 20:05
Sain vihjeen, että vastaavaa keskustelua on käyty SukuForumilla http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=4931

Em. viestiketjussa Tapani Kovalaine viittaa K.J.Ståhlbergin kirjaan vuodelta 1908, jossa näitä henkikirjoitusohjeita on. Kirja löytyy GoogleBooks-skannauksista http://www.archive.org/details/henkikirjoitust00duchgoog

Tuohon Google-kirjaan löysin vinkin Kaisa Kyläkosken maan mainiosta blogista http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2009_03_01_archive.html kohdasta "Tarina henkiverosta". Kannattaa lukea!!

Luin tuon kirjan läpi, mutta silmiini ei kyllä sattunut näitä lyhenteitä. Kirjassa viitataan s.41 "Lyhennysten merkitys" -kaavaan, jota en löytänyt. Tosin kirjan skannauksessa muutama sivu oli epäonnistunut, mm. täyttöohjeet, joten nuo lyhenteetkin saattoivat olla siinä.

Mutta nämä kysymäni lyhenteet merkitsevät todennäköisesti seuraavaa, (kiitos näistä vihjeistä!):
- fb friad (för) betalning eli vapautettu maksusta. Alkuperäisessä esimerkissä Amanda Holmberg saattoi olla vapautettu asetuksen 3§ mukaisesti ...elatusta yhteiseltä vaivaishoidolta..ruumiin vamma..vanhuuden heikkous..kivulloisuus siten ettei voi itseään elättää.
- ffb friad för barn eli vapautettu lasten vuoksi maksusta, kuten Eeva Häkkinen edellä jo mainitsi. 4§ löytyy lasten määrän perusteella vapautuksen perusteet: Vähintään kolme lasta alle 10 vuotta tai viisi alle 15-vuotiasta. Lisäksi lasten piti olla vanhempien huollossa, eli eivät olleet töissä tai olivat koulussa.

Aikaisemmassa Forumin keskustelussa löytyy lisää pohdintoja näistä lyhenteistä.

Erkki