PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukukirjan verotus


juspe
19.03.09, 19:53
Hei

Millaisia kokemuksia teillä on sukukirja –projektien kanssa suhteessa verottajaan. Mitä veroja joutuu maksamaan omasta tutkimuksestaan, josta tekee kirjan ja tästä saattaa jäädä voittoa sen jälkeen kun kirjat on myyty suvun jäsenille?

Alv? jos kokonaismyynti on yli 8500e?
Tulovero lisäprosenttien mukaan?

Kirjahan on monen vuoden tutkimustyön tulos. Ottaako verottaja huomioon missä määrin tutkimuksesta aiheutuneita kuluja takautuvasti monen vuoden ajalta taaksepäin? Tutkimuksesta mahdollisesti tulevat tulot taas tulevat pelkästään projektin viimeiselle vuodelle, jolloin taas välttämättä kuluja ei niin paljoa enää synny muuta kuin painatuksesta johtuvat kulut.
Onko millaista käytännön eroa siinä, myykö kirjaa yksityishenkilönä tai jos sitä myy rekisteröity sukuseura, joka taas saa harjoittaa varainhankintaa oman toimintansa pyörittämiseen. Tietysti yksityinen harrastaja joutuu myös harjoittamaan varainhankintaa, jotta pystyy tutkimusta viemään eteenpäin.
Julkaistusta kirjasta mahdollisesti tulevat tulot taas helposti kuluvat samaan harrastukseen esim. seuraavassa projektissa.

Millaisia käytäntöjä ja kokemuksia teillä näistä asioista on ja mitä tähän oikeasti laki mahtaa sanoa?

tv Juhani

papelo
20.03.09, 17:57
Heips !

Utelin samaa asiaa itse ennakkoon verottajalta noin kuukausi sitten. En tiedä kuinka asia on jos takana on sukuseura tai jokin yhdistys, mutta yksittäisellä tutkijalla asia menee jotenkin näin:
Verottajalle riittää yksinkertainen ruutupaperille kyhätty kirjanpito. Vaikka on aloittanut tutkimuksen vuosia sitten, niin alkaa kirjata nyt kaikki kulut ja tulot paperille. Käytännössä kulut/(käytetty aika) ovat suuremmat kuin tulot. Kai niin sanottuun voittoon puututaan normaalin verotuksen keinoin. Verotarkastaja sanoi, että verottaja osaa suhtautua asiaan tutkijaa ymmärtäen. Todellisuudessa " voitoista "ei liene pelkoa.

Veikko Leskelä
24.03.09, 10:34
En tiedä kuinka asia on jos takana on sukuseura tai jokin yhdistys

Rekisteröityjen sukuseurojen yhteisöverotuskäytäntö on yhtenäistymässä, kun yhteisöverotus keskittyy verohallinnon Turun ja Kuopion yksiköihin.

Sääntönsä Sukuseurojen Keskusliiton mallisääntöjen mukaiseksi muuttaneet jäsensukuseurat, jotka eivät rajaa jäsenpiiriään, voivat saada yleishyödyllisen yhteisön statuksen, jos täyttävät kaikki kolme ko tuloverolain kriteeriä. Yleishyödylliselle yhteisölle ei synny verotettavaa elinkeinotuloa. Rekisteröity yhdistys järjestää muutenkin taloushallintonsa asianmukaisesti.

Asiasta on jo ennakkopäätöksiä. Arviointi tehdään verovuosikohtaisesti.

Homma ja pelisäännöt ovat siis hanskassa sellaisissa sukukirjahankkeissa, jotka on hoidettu sukuseurojen puitteissa sääntöjä ja toimintaa tarkistaen ja ottaen siis samalla huomioon yhteisöverotuksen karikot.

V.L.