Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Christinan isän nimi?
Hei
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/rautalampi/rippikirja_1704-1713_tk1090/57.htm
Rivillä 22 lukee Salomons syster Christina. Epäilen, että seuraava sana on joko patronyymi eli päättyy kirjaimiin -dr tai sitten isän sukunimeen viittaava -tar pääte savolaisittain. Saako kukaan selvää?
Tapani Kovalaine
15.11.08, 16:59
Veikkaamalla aina joku voittaa: yleensä Veikkaus Oy. Veikkaan, että siinä lukee: Westerinen.
Veikkauksesi on varmaankin oikea. Valitettavasti tässä veikkauksessa jaetaan vain kunniaa, ei voittoja. :D:
Jouni Kaleva
16.11.08, 13:05
Melko lyhyt nimi ollakseen Westerinen....
Lukeekos siellä jäljempänä "Ifr. Piexämäki"?
Lukeekos siellä jäljempänä "Ifr. Piexämäki"?
Kyllä lukee, mielenkiintoista sinänsä.
_________
/_ TerhiA _\
Tapani Kovalaine
16.11.08, 16:23
Kun kerran kaikilla muilla naishenkilöillä on tuolla aukeamalla sukunimensä lopussa -tar tai -tär, niin nyt muutan veikkaustani ja lausun: Westeritär.
Kyllä lukee, mielenkiintoista sinänsä.
_________
/_ TerhiA _\
Voitko Terhi kertoa mitä mielenkiintoa sinussa herättää tuo Kristiinan kohdalla oleva merkintä ifrån Pieksämäki. Varmaan sinulla on jotain sellaista tietoa, jota minulla ei ole. Kerro, koska se voi auttaa vaikeuksissani ko. rippikirjan sivun kanssa. En saa sen tietoja millään sijoitettua Vesteristen sukukirjan tietoihin. Vai onko yritys turha?
Katariinasta kaksi riviä ylempänä lukee mielestäni Samuel Salomon sson. Vai lukeeko? Salomon Vesterisellä on 1702 tai 1703 syntynyt poika Samuel. Mutta kun Samueleita on tällä sivulla kaksi eikä kumpaakaan ole merkitty kuolleeksi.
Hei,
tässä Salomoniin liittyvä sivun ylin rivi ja toiseksi alinna oleva Christinaan liittyvä hieman isonnettuna. Siitä mitä Christinan perässä todella lukee, olisi kirjain kirjaimelta mukava kuulla arvioita.
JormaK
http://jko.kajonet.fi/sss/01/57_a.jpg
http://jko.kajonet.fi/sss/01/57_b.jpg
Hasse Andtbacka
17.11.08, 07:26
Salomons syster Christina Bäck?
Hasse A
Annanpa mielikuvitukselle hiukan tilaa.
Ensin on aika varma B-kirjain. Lopussa aika varmasti patronyymin
pääte -dr. Ainoa, mitä tuohon väliin pystyn kuvittelemaan, on ru ja latinankielisissä ja "latinaistetuissa" sanoissa näkemäni lyhennysmerkki, alas vasemmalle vedetty koukku. Näin se voisi olla Bru[sius]d[otte]r. Liekö yhtään Brusius Vesteristä ollut edes olemassa sopivaan aikaan?
Melkein toivon, että joku löytäisi paremman selityksen, en ole oikein tyytyväinen tähän itsekään.
Seppo T.
On tosiaan kummallisen näköinen lyhennehäkkyrä Kristinan jäljessä, enkä ole siitä oikein saanut mitään järjellistä - Salomonin sisareksi hänet tuossa kuitenkin on määritelty.
RK:ssa ei Salomonilla näy patronyymiä, mutta kun menee henkikirjoja pitkin taaksepäin, niin Salomon on Bengtsson, isänsä näkyy sitten olleen Bengt Salomonsson.
Kristinan pitäisi siis tuon mukaan olla Bengtsdr, mutta saako tuosta häkkyrästä Bengtsdr - kertokaapa, parempisilmäiset.
Tuo Kristinalla näkyvä maininta Pieksämäestä kiinnitti sen takia huomioni, koska kaksi Salomonin tytärtä näkyy avioituneen Pieksämäen puolelle.
Lisähuomiona vielä, että vaikka nykyisin taitaa olla tutumpi nimimuoto "Salomon", niin aikaisemmin nimi näyttää olleen muodossa "Salamon", ainakin tuolla Suur-Rautalammin alueella.
Niin, ja Vesterisistä sinänsä en tiedä mitään, en ole heitä mitenkään tutkinut, enkä tiedä, mitä sukukirja juurista kertoo, mutta kerroinpa mitä silmiini omista tallenteistani osui.
_________
/_ TerhiA _\
RK:ssa ei Salomonilla näy patronyymiä, mutta kun menee henkikirjoja pitkin taaksepäin, niin Salomon on Bengtsson, isänsä näkyy sitten olleen Bengt Salomonsson.
Kristinan pitäisi siis tuon mukaan olla Bengtsdr, mutta saako tuosta häkkyrästä Bengtsdr - kertokaapa, parempisilmäiset.
Jeps, tämä sopii. B, ä heti kiinni B:n alasilmukassa, n, g, z viitteellisenä osana g:n alalenkkiä, kuten usein on ollut tapana. Loppuun dr, jossa r:n alla viiva.
S.T.
Salomon Vesterinen, joka eli 1650-29.11.1730, oli Pentin (Bengt) poika. Ja Pentin (1630-1678) muita lapsia I avioliitosta Susannan kanssa oli ainakin Valpuri, Kaarina, Silvester, Juho ja Tuomas, sekä II avioliitosta Kristiinan kanssa Olli ja Lauri.
Mutta kuten Erkki aikaisemmassa viestissä totesi yksi Salomon eli 1677-25.20.1753 puuttuu jostain syystä Vesterilän sivulta ja sekoittaa asiaa. Tämä Salomon Vesterinen ja Kaarina Laurintr Pörötär asuivat Hiskin mukaan Kerkonjoensuussa 28.2.1702 kun lapsi Samuel syntyi.
Edelleen ihmetellen
Satu Aittomäki
Mutta kuten Erkki aikaisemmassa viestissä totesi yksi Salomon eli 1677-25.20.1753 puuttuu jostain syystä Vesterilän sivulta
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/rautalampi/kuolleet_1722-1755_tk1101/33.htm
Minulla taitaa olla nyt jokin sokea piste, kun en tuolta vuodelta löydä ketään Salomonia kuolleeksi.
_________
/_ TerhiA _\
Minulla taitaa olla nyt jokin sokea piste, kun en tuolta vuodelta löydä ketään Salomonia kuolleeksi.
_________
/_ TerhiA _\
Sehän se tässä onkin villakoiran ydin, henkilö jota ei ole olemassa ei myöskään voi kuolla. Alkuperäinen ongelma nimittäin on se, että Vesteristen sukukirjassa mainitun Salomon Vesterisen (1677-25.10.1753) olemassaololle yritetään etsiä todisteita alkuperäislähteistä. Tässä viestiketjussa käsiteltävänä olevan rippikirjasivun ja Vesteristen sukukirjan välillä nimittäin on sen verran ristiriitaisuuksia, että ko. Salomonin olemassaolo on kyseenalaista. (ks. viestiketjun alku). Ristiriitaisuudet nimittäin poistuisivat, jos ko. Salomonia ei olisi vaan hän olisi sama henkilö kuin 1650 syntynyt Salomon Vesterinen k. 29.11.1730.
Näitten viestien mukana on nyt tullut kaksi uutta perustetta tukemaan em. hypoteesia:
1) Christinan isän nimi rippikirjassa. Jos hyväksytään, että se on Bengt, niin silloin Christina ja Salomon ovat molemmat Bengtin eli Pentin lapsia. Tämä Pentti voisi hyvin olla Vesteristen sukukirjassa mainittu Pentti Vesterinen s. 1630 k.<1674. Sukukirjan mukaan hänellä on Salomon-niminen poika (OK), mutta ei Kristiina-nimistä tytärtä. (II vaimo on Kristiina)
2) Terhin kommentti, ettei 1753 kuolleista löydy Salomon Vesteristä tukee myös hypoteesia. Kiitos vaan paneutumisesta.
Jäljelle jää vielä Salomonien vaimot: Kaarina Puranen ja Kaarina Laurintytär Pörötär. Voivatko nämä olla sama henkilö? Onko Carin Puratar voitu kirjoittaa joskus muodossa Carin Pörötär. Pörötär nimeä en ole tavannut missään muualla Rautalammin kirjoissa. Enkä myöskään Pörönen tms. sukunimeä mistä se olisi johdettu. Suonenjoella oli kylläkin Pörölän talo ja nykyisin Pörölänmäen kylä. Ei sielläkään mitään Pörösiä asunut eikä liene Savossa tavanomaista, että Pörölän talon tytär kulkisi nimellä Pörötär.
Forumin "Yleinen keskustelu" -palstalla oleva viestiketju "Rautalammin Salomon Westerisistä toinen hukassa" käsittelee tätä samaa asiaa ja sinne on tullut myös Vesteristen sukukirjan tekijän Justiina Westerin viestejä.
Jatketaan mahdollista keskustelua siellä.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.