PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sammuneen suvun sukunimen käyttäminen


RK3
28.06.25, 10:07
Moikka!

Onko kellään kokemusta sammuneen suvun sukunimen ottamisesta itselleen? Yleisesti ohjeena on että sukunimi ei saisi olla 5 polvea vanhempi, mutta entä jos suku on sammunut? Omalla kohdallani kyseinen suku on molempien isovanhempien kautta 9 polven päässä.

Juha
28.06.25, 19:28
Nimilautakunta käsittelee asian, kun teet heille hakemuksen. Sillä se selviää.



Juha

Tapani Kovalaine
28.06.25, 22:31
Jos haluaa ottaa sellaisen sukunimen, jonka sukunimen viimeiset kantajat ovat kuolleet yli 25 vuotta aikaisemmin, niin sellainen rauhoitusaika on katsottu riittäväksi. Tiedän tosielämästä tällaisen tapauksen, jossa aviopari oli kuollut 40 vuotta sitten eli noin vuonna 1960. Sitten eräs henkilö vuonna 2000 oli tuohon nimeen mieltynyt ja ei ollut millään tavoin sukua sammahtanutta nimeä käyttäneeseen aviopariin. Nimilautakunta puolsi hakemusta ja henkilö sai ottaa tuon nimen.

Rajansa kaikella. Voi olla että de la Gardie tai vaikkapa aatelisnimi Rundeel voisivat olla saavuttamattomissa, vaikka henkilö polveutuisi tuollaisen sukunimen kantajasta. Viiden sukupolven sääntö kyllä toimii, mutta sen jälkeen perustelujen tulee olla huisin hyvät jotta sammahtaneen sukunimen saa käyttöönsä.

Juha
29.06.25, 07:12
Täydennän sen verran, että asia riippuu täysin nimilautakunnan harkinnasta ja päätöksestä.




Juha