PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Maria Mattsdotter kuollut 18.8.1758 Laitila


Pekka Sukeva
06.12.23, 20:54
Maria on kuollut 18.8.1758 Laitilan Katinhännässä. Mitähän pitkä selostus kuolemasta pitää sisällään suomennettuna?

https://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=19676&pnum=43

Etukäteen kiitellellen ja hyvää Itsenäisyyspäivää toivottaen Pekka

Heikki Särkkä
08.12.23, 20:06
Papit havaitsivat yksityisessä ripissä, että Katinhännän kylän Yrjälän emäntä Maria Matintytär kärsi masennuksessta ja turhasta pelosta, jotka saivat hänet maallisen rangaistuksen pelossa riistämään itseltään hengen leikkaamalla surkeasti kaulansa miehensä partaveitsellä, kun mitkään Jumalan pyhän sanan itsemurhan vastaiset puheet eivät voineet häntä auttaa tai tuoda hänelle lohtua. Pahinta oli, että kahdella opettajan luona käynnillä hän ei suostunut puhumaan, vaan oli kuin puhekykynsä menettänyt niin, että hänen tilastaan ei saanut mitään selvää. Asianomaisella luvalla kuolemantapauksen käsittely siirrettiin odottamaan välikäräjiiä ja ruumis lasketttiin hautausmaan pohjoisella sivulla olevaan hautaan. .
Herran Jeesuksen veri lujasti varjelkoon meitä tällaiselta murheelta, joka on koitunut turvallisen elämän osaksi ja suloisesti vahvistakoon heikkoja lampaita.