Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vihannin henkikirja 1739
Mitähän lukee 1739 henkikirjassa Vihannin kylä nro 18 Mylly tilan kohdalla marginaalissa? Juho ja vaimo Agneta katoavat 1740 jälkeen jonnekin... http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=12230171
Fängzlat för begångit dubbelt hordoms synd.
Kyse on luultavasti Juho Paavonp. Ulmasesta, jonka vaimo joutui käräjillä vastaamaan tekemisistään, lähtiessään miesseikkailuihin Venäjälle. Väitti joutuneensa pitkäksi ajaksi orjaksi, mutta totuutta ei saatu selville.
Jouko
Kiitän! Eli tuomittu vankeuteen kaksinkertaisesta huoruuden synnin harjoittamisesta...? Pystyykö tuosta sanomaan kuka on tuomittu? Seuraavassa henkikirjassa ainakaan äiti Chirstiniä ei näy, sen jälkeen katoavat myös Johan ja Agneta. Chirstin on uskoakseni 1751 rippikirjan Haapamaan tilan anoppi, syntynyt 1697.
1738 henkikirjassa ko. mainintaa ei vielä näy.
Kyse on luultavasti Juho Paavonp. Ulmasesta, jonka vaimo joutui käräjillä vastaamaan tekemisistään, lähtiessään miesseikkailuihin Venäjälle. Väitti joutuneensa pitkäksi ajaksi orjaksi, mutta totuutta ei saatu selville.
Jouko
Jouko jo ehättikin vastata, kiitos! Mielenkiintoinen tarina! Juho on luullakseni tosiaan Paavonpoika, 1731 HK:ssa Agneta näkyy piikana ja seuraavana vuonna Juhon vaimona Vihannin Möykkylän tilalla, Juhon isä Paavo ja äiti Chirstin.
Pietari Jörönpoika
29.02.20, 17:07
Tuomittu on Paavo Myllylän vaimo Kirsti Juhontytär.
Asiaa on käsitelty vuoden 1744 talvikäräjillä: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24717372 ja kesäkäräjillä: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24718079
Poika Juho Paavonpoika vaimonsa Aune Rusintyttären kanssa lienevät jääneet Venäjälle.
No eipä ihme, etten löytänyt pariskuntaa mistään Vihannin jälkeen... Kiitokset tiedoista, tuossa riittää tavattavaa ja pureksittavaa joksikin aikaa.
Tuo Kirstin juttu on kyllä mielenkiintoinen ja herättää monta kysymystä:
Minkähän takia hän jätti miehensä ja lähti poikansa ja miniän kanssa Karjalaan seikkailemaan? Ruuan ja ylläpidon puute tulee kyllä esille, mutta miksi mies ei tullut mukaan? Ja vielä Kirsti palasi takaisin kotiseudulleen häntä koipien välissä?
Epäilikö kirkkoherra tuon aikaisemman tuomion perusteella tässäkin tapauksessa olleen jotain hämärää? Ehkä Paavo-mies toi asiaan omankin epäilyksensä? Kuitenkin toisilla käräjilla hän ei voinut vaimoaan syyttää mistään.
Aikoiko Kirsti avioitua tuon Hans Hanhikosken kanssa?
Oliko se minkälainen ongelma, jos tuli kastetuksi ortodoksiksi? Mitä vaikeuksia se käytännössä aiheutti, kun asiaa piti käsitellä käräjillä?
Ilmeisesti tuo kirkkoherra toimi viran puolesta syyttäjänä tällaisissa hairahdustapauksissa?
Onkohan joku jo löytänyt sitä aikaisempaa oikeuskäsittelyä tämän Kirstin tekemisistä?
Jouko
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.