PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Tierudahl" vanhassa maakirjakartassa


tubike
20.07.19, 11:26
Pedersören Keisarinmäen maakirjakartassa on tilan vieressä sana Tierudahl. Mitä "tieru" tarkoittaa? En nyt äkkiseltään löytänyt sanakirjoista... Liittyisikö tervaan?

Tämä digitaalinen kartta on Kansallisarkistossa:

Maanmittaushallitus > Maanmittaushallituksen uudistusarkisto > Pohjanmaan läänin keskisen ja eteläisen voutikunnan maakirjakartat > Geomtrisk Affrijtning Jempte Annotation och Uthrächning på Keijsarbacka Hemman, i Österbotns Medla Contract, och Petters öhre Sochn.. -1--1 (MHA E 1 6)

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=76563839


Tuija K.

K-Erik
20.07.19, 12:28
Tervalaakso todennäköisesti. Tai miilu

tubike
20.07.19, 13:00
Selvä, kiitos! Hyvä tietää vanhan sanan merkitys kun karttoja ja tekstejä katselee.

Paitsi tervaa tai hiilimiilua, on tuo sana Kanta-Hämeen murteessa muuntunut tarkoittamaan muutakin palamiseen liittyvää. Nimittäin äitini kertoi lapsena käyttäneensä samantapaista sanaa noesta, jota oli (kivi?)uunin sisäseinämissä. Juuri tuon sanan käyttäminen voisi johtua paremminkin piestä (piki), kun se on jo palanutta ja ehkä uunin noki olisi voinut olla tahmeaa ruoista roiskuneesta rasvasta. Ja eikös piki tehdäkin tervasta? Ko. seudulla asusteli aikoinaan ruotsinkielistä kartanoväkeä, joilta sitten paikalliset omaksuivat uusia sanoja ja ilmaisuja.


Heikki Särkkä
20.07.19, 13:22
Tervahauta on ehkä yleisempi sana kuin tervamiilu.

tubike
20.07.19, 13:46
Okei, tervahauta on minullekin tutumpi sana kuin -miilu. Murre kai ratkaisee, kumpaan on tottunut.

Kiitos tarkennuksesta!