PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Seurakuntien vaatimat rekisteriselosteet


k.i
18.09.18, 09:12
Olen ymmärtänyt niin että Henkilötietolain mukaista rekisteriselostetta ei tarvita jos tekee sukututkimusta henkilökohtaisesti yksityisiin tarkoituksiin. Ja niin lukee myös Suomen Sukututkimusseuran laatimissa Sukututkimuksen käytännessäännöissä.

Seurakunnat kuitenkin vaativat rekisteriselosteen jos sukututkimuspyyntö koskee eläviä henkilöitä, ja viittaavat juuri Henkilötietolakiin.

Onko tämä vain kirkon oma sääntö? Kannattaako siis vain kirjoittaa lainmukainen rekisteriseloste vaikka kyseinen laki ei koske omaa käyttötarkoitusta?

Juha
18.09.18, 09:45
Rekisteriseloste tarvitaan aina, jos keräät elävistä tietoa


Ota tästä esimerkkiä;

www.varola.fi ja sieltä ylälaidasta Rekisteriseloste



Juha

k.i
18.09.18, 10:03
Ei vaadita jos sukututkimus suoritetaan yksinomaan henkilökohtaisiin yksityisiin tarkoituksiin.

Tämä laki ei koske henkilötietojen käsittelyä, jonka luonnollinen henkilö suorittaa yksinomaan henkilökohtaisiin tai niihin verrattaviin tavanomaisiin yksityisiin tarkoituksiinsa.



Henkilötietolaki 2 § 3 (https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523).

Henkilötietolakia ei sovelleta sellaiseen sukututkimusrekisteriin, jota sukututkija ylläpitää yksinomaan henkilökohtaisiin tai niihin verrattaviin tavanomaisiin yksityisiin tarkoituksiinsa... Kun sukututkimusrekisteriä ylläpidetään muihin kuin yksinomaan yksityisiin ja henkilökohtaisiin tarkoituksiin, on sukututkijan täytettävä seuraavat henkilötietolain velvoitteet...

Sukututkimuksen käytännesäännöt (https://www.genealogia.fi/kaytannesaannot).

Anteroinen
18.09.18, 10:15
Tässä varmaan tulee vastaan se, että sitten kun ne tiedot on annettu, niin lienee mahdotonta valvoa käytetäänkö niitä jonkin julkaisun lähteenä. Toisaalta, päteehän sama kai arkistojen käyttöluvanvaraisiin asiakirjoihinkin...

k.i
18.09.18, 10:27
Niinpä, muissa arkistoissa ei ole tarvinnut tätä rekisteriselostetta antaa. Pyynnöissä kuitenkin muistaakseni on kohta johon pitää merkitä että mihin tietoja käyttää. Eikö se ole periaatteessa mahdotonta seurata jos tietoja käytetään rekisteriselosteen tietojen vastaisesti? Eli mitä eroa sillä on että vakuuttaa käyttävänsä tietoja yksityiseen tarkoitukseen, ja sillä että kirjoittaa rekisteriselosteen jossa vakuuttaa käyttävänsä tietoja yksityiseen tarkoitukseen. Onko sillä väliä onko rekisteriselostetta kirjoitettu, jos kerran aikoo antamiaan tietoja rikkoa?


Muuten eihän tuon kirjoittaminen niin vaikeata ole, mutta mielestäni turhaa kun sitä todellisuudessa ei vaadita.

Ja mietin myös sitä että onko rekisteriseloste joka lähetetään seurakuntaan millään lailla sitova? Eli velvoittaako se sitten toimimaan kuten siihen on kirjoitettu. Kun henkilötietolaki ei kuitenkaan koske toimintaa, eikä rekisteriselostetta näemmä tarvitse allekirjoittaa.

Jos se on jotenkin sitova, niin jos rekisteriselosteeseen tekee muutoksia täytyykö niistä sitten joka seurakuntaan erikseen ilmoittaa?

Ja onko vielä niin että jos tuon rekisteriselosteen kirjoittaa niin sitten tavallaan käyttötarkoituksesta riippumatta siihen sovelletaan henkilötietolakia?