PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä tarkoittaa hvarjehanda?


Hannu Numminen
17.02.15, 22:38
Sattuneesta syystä kävin läpi Pietarin ruotsinkielisen Pyhän Katariinan seurakunnan rippikirjoja (personaalikirjoja) 1800-luvun jälkipuoliskolta. Siellä esiintyi ajoittain lyhenne Hvh., joka avattiin personaalikirjan alussa tarkoittavaksi sanaa hvarjehanda ja esimerkkinä kerrottiin, että Hvh. 92;16 tarkoittaa vuoden 1892 numeroa 16. Kyseessä siis täytyy olla jokin luettelo, sillä vastaavia numerointeja on vaikkapa kuulutettujen luetteloon viittaamassa.

Ahlmanin sanakirja antaa hvarjehanda-sanalle mm. tarkoitukset kaiken-lainen, jonkin-lainen ja jos jotakin.Cannelinin sanakirja on samoilla linjoilla. Mutta en noilla käännöksillä ymmärrä, mikä merkitys hvarjehanda-sanalla on ollut evankelisluterilaisen seurakunnan toiminnassa.

Itse asiassa ymmärtämättömyyteni ei haitannut tutkimusta, jäipä vain ihmetyttämään. Saanko tähän apua?

Nedergard
18.02.15, 05:12
SAOB (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/52/160.html)antaa merkitykseksi myös "ilmoitus" yms. Tuo vaikuttaa kovasti viittaukselta rikosluetteloon.

Kuhlberg
18.02.15, 09:32
Hei!

Hvarjehanda = kaikenlainen = kaikensorttinen = sitä sun tätä = englannin kielen "misc." eli miscellaneous - sekalainen kokoelma!

Ja tämäkin luettelo on niin hvarjehanda!


Terveisin
Göran Kuhlberg

Hannu Numminen
18.02.15, 10:44
Kiitos vastaajille! Rikosluettelo olisi järkeenkäyvä ratkaisu, siellähän sitä on jos jonkinlaista tapausta...