PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Merkintä rippilasten luettelossa


Anneli Vähä-Sipilä
15.05.08, 10:02
Rippilasten luettelossa Lopella 1855 esiintyy joidenkin ripille päässeiden kohdalla merkintä "ströskrift", niin ainakin sen tulkitsen. Mitähän tämä tarkoittaa? Sanakirjan mukaan ströskrift on "lentokirjanen", olisiko poikia palkittu jollain lehtisellä hyvästä lukutaidosta? Tämän merkinnän saaneiden kavereiden kohdalla on täydet kaksi kruksia "Läsning i bok" -sarakkeessa.

Taitoni ei nyt riitä kuvan liittämiseen tähän.

Anneli

Seppo Niinioja
16.05.08, 06:26
Hei!

Svenska Akademiens ordbok SAOB (http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ ) antaa ilmeisesti sopivan vastauksen. Vapaasti ja lyhyesti suomennettuna ströskrift on pieni, yksittäinen tai tilapäinen kirjoitelma. --- Uskonnollisessa kirjallisuudessa se tarkoittaa myös (pientä) traktaattia.

Traktaatti taas on tietosanakirjojen ym. mukaan tieteellinen tutkielma tai yleistajuinen uskonnollinen lentolehti tai kirjanen. Aika kaukana toisistaan olevat merkitykset. Wittgensteinin Tractatus logico-philosophicus onkin tällä foorumilla jo käsitelty. Martti Lutherin kuuluisat teesit olivat kuulemma varhaisia traktaatteja. SAOB siteeraa vuodelta 1841 olevaa tekstiä, jonka mukaan köyhien on vaikeaa hankkia itselleen Raamattua, he ottavat mielellään vastaan uskonnollisen lentolehden.

Muistaakseni jokin uskontokunta tai vastaava julkaisee erityisesti traktaatteja, mutta en saa päähäni, mikä.

Eiköhän se ole siinä.

Seppo Niinioja