PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anna Jacobsdr Storm s. 18.11. 1764 rippikirjamerkintä


Hannu Virttaalainen
06.09.14, 23:25
Mitähän tässä Vampulan Hanhikosken rippikirjassa lukee Annan kohdalle tapahtuneen http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10095566
Minusta siinä puhutaan kuolemasta kerjuusta ja vuodesta 1834
Paikastakin minulla on omat epäilyni, mutta ...

Juha
07.09.14, 08:12
tosiaan kuollut kerjuulla ollessaan huhtikuussa 1834, mutta en osaa paikkaa tunnistaa


Juha

Hannu Virttaalainen
07.09.14, 09:30
Niin, minäkin olin lukevani ja sitten kun hain Hiskissä (hyvä Hiski!) lesken edesmenneen aviopuolison reserviläisnimellä Storm, niin löytyi Maria Storm joka kuollut huhtikuussa 1834. Maria Storm löytyy sekä Maskun että Vampulan kuolleissa. Vampulassa lukee kuolinpaikkana Masku ja Maskunssa mainitaan olevan Huittisten Vampulan kappelista ja tarkennetaan kuolinpaikka Maskussa. Kyllä taidan uskaltaa väittää, että vampulalainen 69-vuotias reserviläisen leski kuoli 1834 huhtikuussa kerjuulla ollessaan Maskussa, mutta että etunimi on väärin kuolleissa. Laajalti piti lesken vuonna 1834 kiertää kävellen elantonsa eteen vielä 69-vuotiaanakin. Kertomisen arvoinen tarina tämäkin. Annan isän ja äidin suhdetta puitiin aika tarkkaan Huittisten käräjillä Annan syntymän jälkeen ennen kuin vanhemmat päätyivät naimisiin. Lesken itsensä 3 au-lasta vielä tarkistamatta ainakin ripitetyistä. Ainakin Efraim pitää tarkistaa. Kyllä kerjäläisenä kuolleestakin kerrottavaa riittää.

IlkkaJ.
07.09.14, 09:31
Hiski kertoo kuolleen kylässä nimeltä Masku. Tällaista kylää en Vampulassa tiedä olleen. Vampulan kuolleitten luettelossa merkintä on "i Masku", joten lienee sitten ollut kerjuulla vähän kauempana.

Ilkka J.

Hannu Virttaalainen
07.09.14, 09:36
Kiitos myös Juha ja Ilkka , vaikka kuten lähes yhtäaikaisesta viestistäni Ilkan kanssa näkyy olin jo käyttänyt Hiskiä, mutta en kertonut sitä tarkoituksella;) , etten johdattelisi.

Hannu Virttaalainen
08.09.14, 18:20
Kuolinmerkintä Vampulassa: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=10097498
Kuolinmerkintä Maskussa: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5334360

Olen niistä tulkitsevinani, että tieto kuolemasta on tullut Vampulaan aika nopeasti huhtikuussa, sillä merkintä on suunnilleen oikeassa kohtaa. Olen siinä käsityksessä, että pappi kirjasi tiedot heti ne saatuaan. Mutta miten tieto mahtoi kulkea Maskusta Vampulaan? Kirjeenä pappilasta pappilaan?
Maskussa merkintä on vasta hautauksen yhteydessä kesäkuussa. Miksi hautaminen kesti näin kauan? Odotettiinko jonkun hakevan vainajan vai mitä?
Joku sentään Maskussa tiesi kuka vainaja oli ja mistä oli, sillä muutenhan Anna, joka tämä Maria minusta oikeasti oli, olisi vaan kadonnut kirjoista.
Näinhän ihmisiä varmaan ennen katosi kirjoista. Olivat kerjuulla ties kuinka kaukana kotoaan ja kuolivat. Eikä heidän kohdallaan kukaan tiennyt kuka kuollut oli ja mistä oli kotoisin.