PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anders Thomasson (Verre, Werlander)


_eOw_
12.07.13, 12:53
Värlän (Perniö) Werlandereita tutkaillessani tuon otsikon Andersin Anna-vaimon sukunimi/patronyymi askarruttaa. Väärlän entisyyttä asiakirjojen valossa (K Varvikko 1952) kirjasessa Anna on liitetty Henrikintyttärenä Hirvi-sukuun. Vaan mitä lukee tässä? (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=4706&pnum=57) Muita lähteitä en ole havainnut(kaan).
Mielestäni Gustavuksen äiti on (niinkuin Hiskiinkin on merkitty) on Thomasdtr.

APe
13.07.13, 13:33
En todellakaan ole kääntäjä, mutta jonkinlaista paikallistuntemusta:
26. helmikuuta 1689 Väärlä
Gustavus, vht Anders Thomasson (Kvartermästare??? siis majoitusmestari ) ja Anna Thomasdotter. Kummit: (todella mielenkiintoinen porukka kasassa!!!) alusta en saa selvää, sitten kornetti Johan Lindtman (tarkoittanee Henrik Johan’ia, joka oli toisessa aviossa Anna Catarina S:tjiernan kanssa, tässä luettelossa myöhemmin), ? Göran Gustafsson Saberstjerna (sukua keskenään, Lemun kartanosta Perniöstä, tosin häviää rippikirjoista samana vuonna?), (opisk.?) Carl Ullner (Kyynärän ratsutilan kuuluisan valtiomiessuvun jälkeläisiä), Anna Catarina Sabelstjerna, myös Gustafin lapsia kolmen tässä mainitun sisko; myös Henrik Johan Lindtman vaimo, Lemun kartanosta, Göranin vanhin sisar, Christina Sabelstjerna, myös Gustaf S:stjernan tytär, aviossa Anders Mattson Löfmanin kanssa. Sukunimi tullee Lehtiniityn (Löfäng) kylän mukaan, Elisabet Thornwörst?, pastorin vaimo ja ? Thomasdotter. Huh, saa edelleen parannella ja korjata!
Lemu ja Kyynärä ovat Väärlän rajanaapurikyliä.
APe

Bodniemi37
13.07.13, 14:24
En todellakaan ole kääntäjä, mutta jonkinlaista paikallistuntemusta:
26. helmikuuta 1689 Väärlä
Gustavus, vht Anders Thomasson (Kvartermästare??? siis majoitusmestari ) ja Anna Thomasdotter. Kummit: (todella mielenkiintoinen porukka kasassa!!!) alusta en saa selvää.....(opisk.?) Carl Ullner (Kyynärän ratsutilan kuuluisan valtiomiessuvun jälkeläisiä),....


Ensimmäinen kummi oli mielestäni ratsumestari Gustaf Hästesko (af Målagård) nobilis, joka omisti mm. Perniön Paarskylän vuodesta 1671; H:r Carl Ullner (Ulnerus) oli Angelniemen naimaton kappalainen, http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=2779.

Terveisin,

_eOw_
13.07.13, 14:52
Näinhän se on nähtävä.. Kiitos

Kaikenkaikkiaan etsiskelen Gustavuksen velipoikaa? Petteriä, mutta lienee kadonneiden (syntymä) osastolla. Tuo Annan patronyymihän se luetutti. Ei siis Hirvi sukua ainakaan Henrikin tyttärenä. Werlanderin Petterin perikunta myi maansa (1726) ja siirtyi pääosin Nurmijärvelle.
Perniön ja Nurmijärven välillä näyttää olleen melkoinen geenivaihto ;-). Miten sitten jälkipolvet liittyvät Lohjan, Karjalohjan Pusulan jne Werlander-nimisiin jää (edelleen) selvittelyyn. Itse edelleen uskon nimen lisäksi geenienkin siirtyneen. Jää nähtäväksi?
Onhan tuossa melkoiset kastejuhlat olleet... Vain Jägerhornit puuttuivat :)

APe
13.07.13, 19:11
Ihan oikein! Hästesko se siinä... aateliset senkun lisääntyy juhlissa. (Hyvin luettu)
Carl Ullner Ullnerus oli tosiaan Angelniemellä, mutta Kyynärästä lähtöisin.
Petteri on kyllä "ongelmalapsi". Ainakaan tähän hätään en apua osaa antaa.
Varvikkokin jää Annan kohdalla tekstissään vähän olettamuksien varan. Pitää muistaa, että hän oli sen ajan "harrastaja" niinkuin mekin. Luki kyllä käräjäpöytäkirjoja todella paljon läpi jne. Aina ei pääse täyteen varmuuteen, nykyäänkään.
APe

_eOw_
13.07.13, 21:18
Totta kaikki tuo, Varvikonkin osalta - ei ollut nettiä eikä digitaalitietoa eikä Nurmijärven pappilastakaan kirjeisiin vastattu.
Olipa Gustavuksella hienot kummit. Jotakin tosin taisi tapahtua, kun kerran Väärlä meni myyntiin...
Epäselvästi jälleen itseäni ilmaisin. Petteri tiedetään Gustavuksen velipojaksi ja siis vain syntymäaika jää arvailuun. Tason säilyttäen? kyllä Annakin varmaan oli "piikaa parempi", mutta vain Anna Thomsdtr (ei Andersdtr).
Jossain arkistojen kätköissä on ylioppilas Petrus Thomae (1667/8) Werlander - ensimmäinen löytämäni nimiesiintymä, mutta sukuun kuuluva kuitenkin. Tuo Petteri oli kaiketi Thomas Erikssonin poika, luutnantti Petterin ja Gustafin eno.
Selittyisi Petterin ja Gustavin käyttämän Werlander-nimikin. Nimi, joka oli (sukuhaarallani) "hukassa" aina 1870-luvulle. Tosin nykymuoto on Weurlander, mutta se kuulemma on Espoon kirkkoherra Flegen (n 1900) "väärin määräämä": "kirjoitin minkä kirjoitin". Isoisäni isä kaiketi haki, Hjorth-nimeä vaihtaessaan (alkuperäisempää) Werlander-muotoa, koskapa Verlander ja Weurlander eivät (kirosanoja tähän <-- Flege) olleet oikein ja ympäristön antama "Hjorth med hornen" ei kai pelimannia miellyttänyt (hymiöitä tähän).
Syytä äitihaaran sukunimen uusiokäyttöön en tiedä, mutta liittynee Nurmijärven rosvoihin ja Hjorteihin.
Kiitos vielä kerran lukuavusta tai vahvistuksesta (siis Thomasdtr eikä Andersdtr)

APe
14.07.13, 17:16
Hei taas!
Palaan tuohon aloittamasi ketjun alkuun eli Annaan. Toimin museomme päivystäjänä tänään ja välillä oli hiljaisempaa... Tein "hiekkalaatikoita ts. organisaatiokaavion" Varvikon perusteella. Hänen tekstissään jää rakenteen vuoksi muutamia asioita mietittäväksi: Ketä hän tarkoittaa oikeasti ja kaksi Annaa. Eli Thomas Ericssonin vaimo v o i s i olla Henricsdr, mutta Andersin vaimo on Thomasdr. Eikö?
Silloin Hirvi-suku tulee jo aiemmassa polvessa mukaan kokonaisuuteen.
Varvikolta kun puuttuu tuo kuiva asiatieto eli syntymä- ja kuolinajat -useimmiten.
Tosin hän mainitsee Petterin poikana (Llisbetin mies), mutta silloin kysymyksessä voi olla Anna Th. Onko Sinulla kirja käytettävissäsi?
Tietystikään tämä ei nyt ole olennaista etsimäsi/varmistusta hakemasi Petterin suhteen, mutta taustoja kannattanee kaivella, eihän sitä koskaan tiedä!
Tästä tämä vielä kehittyy, toivottavasti.
Antero Peijonen

_eOw_
14.07.13, 19:46
Enpä ole tuota kannalta tarkastellutkaan.. Olisi ehkä "kummilauman" huomioiden loogisempikin - "eihän sitä rahvasta sentään sukuun" :cool: .
Taitaisi Anna olla ensimmäinen suvun aatelinen :eek: Rosvoissa sentään enempi löytyy :)
Eipä noita syntymä ja kuolinaikoja oikein ole tiedoksi jäänytkään...
Täytyy lukea kirjaa ja liitteitä tarkemmin (joo kirja on - kaukolainasin Åbo akademi'n kirjastosta ja kuvasin - en kopioinut, jotta tulevat polvetkin voivat sitä lukea).
Pettereitä on seuravissa sukupolvissa(kin) sekaannuksiin asti, yleensä kai vanhimpana poikana? Niin ja sotilaita kaiketi - tai sotilaat on helpompi tunnistaa.

_eOw_
20.07.13, 17:01
Kuinkahan se oikein olikaan?
Andersin vaimo oli Anna Thomasdtr? (ks viestketjua edellä). Anders kuoli n 1699 koskapa Anna oli "qvarterm ea" vuonna 1700 (SAY Wärlä -1700). Anna jäi pitämään taloa ja otti uuden ukonkin. Hiski, SAY: Vihityt 1701 Pär Jonsson (Johansson, Jönsson) + ea Anna Henriksdtr Siis jonkinlainen "sekaannus" tiedostoissa koskapa sama Anna kaiketi oli kyseessä...
----
Ja vihittyjä Karjalohjalla
1691 Biernå Ahljoki "framtedde Past Sociattest om sitt förhållande Tomas Tom.s. Werlander ja Catharina Simonsdr". Olisiko tuokin Katariina Ackerman-sukua? Margaretha, Maria ja Karin ainakin ovat (ks. seur. linkki).

Ackerman-Werlander esiintyy pappiseurassa(kin)Karjalohjalla (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=369). Vaan kukahan on tuo "Tullskrifwaren Wälbet:de Erich Hutja"?. Kaikenkaikkiaan We[u]rlander nimenmetsästys lähentyy Lohja-Sammatti-Pusula maisemia, ja uskoni nimen Wörlö-alkuperään/yhteyteen heikkenee - Värlä, Verrelä, Wärrilä... vahvistuu :eek: