PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuulutus: gift...?


mikalaari
29.04.13, 10:22
Tarvitsisin apua lähinnä ruotsin ymmärtämisessä, mutta samalla myös epäselvän kirjoituksen lukemisessa. Kyseessä on tämä kuulutus:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=18550&pnum=92

Tarkemmin aukeaman oikeanpuoleiselta sivulta numero 6, jossa siis on kuulutettu Aatami Holopainen ja Eeva Holopainen.

Päänvaivaa aiheuttava kohta on morsiamen kotipaikan perässä oleva lause "Stjiuffadren Gift... till ståder bifäll". Mikä mahtaa olla toinen sana, tulkitsinko edes alun oikein?

Toiseksi kysyn koko lauseen merkitystä, eli mitä isäpuolesta sanotaan?

TarjaP
29.04.13, 11:15
Tässä vähän selkeämpi kuva,

http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8609838

puuttuva sana taitaa olla gifteman eli isäpuoli on ollut paikalla suostumuksenantajana.

Yst. Tarja

Kuhlberg
29.04.13, 11:19
Hei!

Olipa tosiaan melko epäselvä kuva! Menin samalle sivulle Digihakemiston kautta, siellä teksti on huomattavasti helpommin luettavissa.

Mielestäni tekstiosuus menee näin: Stjuvfadren Giftoman till städes biföll.

Eli isäpuoli oli paikalla ja antoi suostumuksena avioliittoon. En tiedä miten sanaa 'giftoman' oikein kuuluu kääntää suomeksi, mutta kyseessä on se henkilö jolla on oikeus päättää naimattoman naisen avioliittoon astumisesta. Kuitenkaan kyseessä ei ole 'talman' eli puhemies, koska sellainenhan mainitaan seuraavalla rivillä. Ehkäpä suorasukaisesti 'naittaja' on oikea termi!? [giftoman, person som enligt de medeltida lagarna hade rätt att bestämma om en kvinnas giftermål].

Parhain terveisin
Göran Kuhlberg

mikalaari
29.04.13, 12:28
Kiitos! Asia selvisikin todella nopeasti. Kannattaakin ehdottomasti katsoa kuvia digiarkiston puolelta.

Epäselvä sana oli siis Giftoman eli suomeksi siis naittaja Wikipediankin mukaan. Siellä kerrotaan, että vuoden 1864 jälkeen (eli myös tässä tapauksessa v. 1867) Suomessa ei 21 vuotta täyttäneet naiset tarvinneet enää naittajan lupaa avioitumiseen. 20-vuotiaan Eevan piti näemmä kuitenkin lupa saada.