PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tietosuojavaltuutettu vaatii Sukututkimusseuraa poistamaan hautakirjoitukset jne.


karika
27.06.07, 15:53
Hei,

Viittaan SSS:n sivuilla seuraavaan artikkeliin:http://www.genealogia.fi/tsuojavs.htm

Nyt on niin, ettei ao. asia kuulu Tietosuojavaltuutetun toimivaltaan. Asiaa säätelee Hautauslaki, jonka valvova viranomainen on Lääninhallitus. Eo. rittää vastaukseksi Tietosuojavaltuutetulle.

Terv. Kari

P. T. Kuusiluoma
21.08.07, 21:04
Kari ei ollut huomannut liittää viestiinsä myös linkkiä Suomen Sukututkimusseuran vastaaukseen, joten kopioin vastauksen alle. Asia on edelleen vaiheessa, mutta keväällä Suomen Sukututkimusseuran tutkimus- ja koulutusjaoston järjestämässä "Pykälämyrsky" -seminaarissa tietosuojavaltuutettu totesi paneelikeskustelussa, että asia on menossa tietosuojalautakunnan käsiteltäväksi.

Suomen Sukututkimusseura kerää edelleen hautakivivalokuvia ja niihin tehtyjä hakemistoja sekä päivittää hautakivitietokantaa sen mukaan kuin vapaaehtoistoimijoiden aika siihen riittää. Tälläkin saralla Seuralla olisi tarjolla talkootyötä.

Suomen Sukututkimusseura
P. T. Kuusiluoma
toiminnanjohtaja

*****

Suomen Sukututkimusseura on 26.4.2006 vastannut tietosuojavaltuutetun toimistolle sen esittämään vaatimuksen, että Seura poistaisi hautakirjoitukset ja hautakuvat internetsivuiltaan, johdosta seuraavaa:

"Kirjeenne 27.3.2006 DNo 1906/41/2004

Kirjeeseen sisältyvä toimenpidepyyntö koskien Suomen Sukututkimusseuran www-sivuilla olevia hautamuistomerkkejä ei tule aiheuttamaan Seuran puolelta mitään toimenpiteitä.

Uudistaen kirjeessämme 25.1.2005 jo esittämämme, toteamme kunnioittaen, ettemme voi yhtyä kantaanne siitä että henkilötietolain 3 §:n 1 momentin 1)-kohdassa oleva henkilötiedon määritelmä tässä kyseisessä tapauksessa myös kattaisi elossa olevien henkilöiden jälkeläisiä ja heidän vanhempiaan koskevat henkilötiedot.

Henkilötietolain 3 §:n 1 momentin 1 kohtaan sisältyy vaatimus siitä, että merkinnät - tässä tapauksessa hautakivitekstit - voidaan tunnistaa elävää henkilöä koskeviksi. Tähän kyllä eivät hautakivessä olevat esim. sukunimi, päivämäärät, ammatti yksin riitä, joten vaadittu looginen tunnistamisketju katkeaa.

Eli esimerikinomaisesti: Kun elossa oleva henkilö A ilmoittaa että edesmennyt henkilö B on hänen isänsä/äitinsä tai että edesmennyt henkilö C on hänen lapsensa, tiedot B:stä ja C:stä voivat tässä yhteydessä muodostaa A:n henkilötiedon. Mutta jos yhteys A:han puuttuu, B:tä ja C:tä koskevat tiedot eivät ole A:n henkilötietoja. – Hautakivessä ei A:ta normaalitapauksissa (jos koskaan) mainita.

Kirjeestänne olemme ymmärtävinämme, että olemme samaa mieltä siitä, ettei henkilötietolaki koske kuolleita henkilöitä. Kirkkohallitus ei - hämmästyttävä kyllä - omaa 2.3.2006 päivättyä lausuntoaan valmisteltaessa ole havainnut tätä tärkeää rajanvetoa.

Pohjoismaisella tasolla voi myös internetissä tehdä vertailuja, esimerkiksi:
Tukholman kaupungin hautausmaahallinnon (kyrkogårdsförvaltning) ylläpitämä
http://www.hittagraven.stockholm.se/ ("Här kan du söka bland ca 185 000 gravplatser och 500 000 gravsatta på Stockholms 11 allmänna begravningsplatser"). Mukana ovat myös tänä vuonna (2006) haudatut henkilöt.
Ruotsin kirkon Bjuvin kirkkoherrakunnan (Bjuvs pastorat) kotisivulla
http://db3.mallverkstan.net/kyrkan/bjuv/default.htm on linkki "Släktforskning", joka vie rekisteriin
(suora linkki myös http://db3.mallverkstan.net/kyrkan/bjuv/FMPro?-db=bjuv_gravreg.fp5&-Lay=www_gr_lista&-Format=grav_kg.htm&-View),
jossa kolmen hautausmaan kaikki hautamuistomerkit on rekisteröity. Uusimmat ovat vuodelta 2005.
Sveriges Släktforskarförbundin hautakivien inventointiprojekti "Gravstensinventering" on osoitteessa
http://www.genealogi.se/gravsten.htm ja
http://www.genealogi.se/gravsten/index.htm.

Mikäli kuitenkin päädytte saattamaan asian tietosuojalautakunnan ratkaistavaksi, pidätämme oikeuden lautakuntakäsittelyn aikana esittää asiassa kirjallista lisäselvitystä ja mahdollisia lausuntoja sekä suullisesti perustella kantaamme lautakunnalle."