Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sotilas-asiakirjojen tekstit
Hei
Olen pähkäillyt ruotsinkielen käännöksen kanssa, tosi en saa näistä kirjaimistakaan selvää. Olisikohan teillä ideoita mitä tässä lukee?
Kohdassa Sotilas numero 27 lisätty teksti oikealla?
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=19169&pnum=144
En osaa edes arvailla .
Ja vielä onko viimeinen numero merkintä 6 1/2 pituus ?
Kohdassa Sotilas numero 27 lisätty teksti oikealla?
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=19169&pnum=144
Något liten, men starck, står qwar ock
approberes.
jukkaukkola
11.03.12, 21:48
oisko suomeksi:jotenkin vähäinen,mutta vahva ,seisoo ryhdikkäästi ja "jotain "
Kiitos vastauksista.
Minä arvailin, että siinä voisi lukea pienikokoinen, koska se sopisi perittyihin geeneihin hyvin. Kyse on esi-isästäni. Ja hänet on ilmeisesti hyväksytty sotilaaksi vaikka pituutta ei ollutkaan tarpeeksi. ?
Pituus on ilmeisestikin 5 jalkaa sekä 6 ja 1/4 tuumaa.
jukkaukkola
11.03.12, 23:36
nykymitassa ,pituus ehkä n.167 cm,olisi mielenkiintoista tietää mikä oli sotilaitten keskipituus tuohon aikaan ,kansahan on kyllä kasvanut Suomessa keski-pituutta tähänpäivään ja varsinkin leveyttä,noista ajoista.
Nykymittoihin muutettaessa pitää käyttä tuumalle arvoa 2,474 cm (wiki (http://fi.wikipedia.org/wiki/Vanhat_suomalaiset_mittayksik%C3%B6t)), jolloin 164 cm olisi oikeampi nykymitta. Tuon sivun lyhin on 157 cm (ylin) ja pisin 176 cm, eikä kuusijalkaista (178 cm) tule vastaan kuin muutaman sivun päästä.
:) Jaska
Ehdottaisin:
står kvar = pysyy rivissä (palveluksessa)
approberes = hyväksytään (edelleen)
eeva häkkinen
12.03.12, 07:11
Kun tietää, että määräysten mukaan sotilaan "alamitta" oli n. 170 cm, kirkastuu tämän arvion ajatus. Suomalaiset miehet olivat yleisesti tuota minimimittaa pienempiä, joten tuohon tapaan heitä usein jouduttiin "approbeeraamaan".
Muistiinpanoistani löytyy, että ruotsin armeijaan ei kelpuutettu alle 170 cm, mutta myöhemmin 166 cm , koska suomalaiset olivat keskimäärin lyhempiä.
,tosin tässä on ilmeisesti tingitty siitäkin. Tässä on lisää vaatimuksia. piti olla :suoraryhtinen,suorasäärinen,hyvämainen,ruumiin jäseniltään, mielenlaadultaan ja ulkonäöltään miehekkäitä ja tietysti terveitä.
Kaljuja ja niitä joilla ei ollut edes parrankasvun alkua ei kelpuutettu.
ja vielä ikä vähintään 17v korkeintaan 37v.
Löysin vielä yhden katselmuksen ,jossa oli sana legocarl ,olisikohan tämä jotakin palkkasoturiin liittyvää ? Perässä lukee vielä visiterad, tarkoittaako tämä , että on tarkastettu ?
Heikki Särkkä
13.03.12, 08:59
legokarl 1 palkollinen 2 palkkasotamies
Lähde: Ruotsalais-suomalainen sukututkimussanasto 2. painos.
Luin jostakin, että krenatööreillä oli vaatimuksena vähintään kolmen kyynärän pituus eli 178cm.
Minä olen tutkinut erästä suomalaista krenatööriä 1719 pääkatselmuksessa, pituuksia ei ole merkitty. Ilmeisesti voin kuitenkin olettaa, että kyseessä on ollut suomalaiseksi harvinaisen pitkä mies.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.