PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Merkintä rippikirjassa 1760-luvulta -frysra?


MikkoL
13.12.07, 15:07
Hei kaikki,
vaikka täällä on tapana leikata vain se olennainen kohta, ajattelin että rippikirjan sivun sarakkeilla saattaa olla merkitystä tähän kysymääni asiaan. Kysymykseni koskee toiseksi viimeistä riviä (Anders F.).

1) Riville on merkitty sana 'frysra' tai jotakin sinne päin... en oivalla tämän merkitystä. Olisiko joku tietoinen, mikä tuo sana on ja mitä tarkoittaa?

2) Rivin lopussa on syntymävuodeksi merkitty 1745. ...vai olisiko siinä kuitenkin numero 3:n yläkaarta...? Numeron 5:n yläviivakin on jotenkin erilainen kuin muiden... Tilanne kun on niin että kyseinen ruotumies on sotaväen rullien mukaan syntynyt vuodenvaihteen 1743-44 tietämillä (rullien päiväyksistä ja sotilaan ikämerkinnästä laskettuna). Tämä 1745 on lisäksi ollut 'perimätietoani', joten selvitykset eivät edenneet pitkään mihinkään, koska se on tuottanut ristiriidan. Arvelen että 'perimätietoni' johtuu tuosta nimenomaisesta merkinnästä eikä varsinaisesti ole muistitietoa tai vastaavaa. Eli kysymys kuuluu, onko tuossa kuitenkin jonkun kokeneemman silmissäkin '3+töhry' eikä '5'? Vai onko tämä aika epätoivoinen skenaario :confused:

Rippikirjan sivu: http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/askola/rippikirja_1761-1786_tk607/21.htm

Seppo T.
13.12.07, 15:30
Ehdotukseni:

Vertailemalla saman rippikirjan muihin sivuihin, näyttäisi siltä, että teksti on Supra. Se viittaa samaan henkilöön ylempänä sivulla ja merkintöihin, joita kirjaaja ei ole kopioinut alas, jonne henkilö on siirretty, ehkä avioiduttuaan Lisa Matintyttären kanssa. Vuosiluku auttaa hakemisessa...

Seppo Töllikkö

Seppo T.
13.12.07, 15:51
Ehdotukseni:

Vertailemalla saman rippikirjan muihin sivuihin, näyttäisi siltä, että teksti on Supra.
Seppo Töllikkö

Vastaan itselleni kun editointi ei näköjään onnistu.

Tarkennan vielä kun jäi huolimattomuuttani epätarkaksi:
merkintä on v supra (=vide supra)

Helena V.
13.12.07, 15:52
Hei,

Siinä lukee supra = yllä. En tosin heti hoksaa, mihin se tässä viittaa. Ks. myös rpk:n edellinen sivu, viimeinen rivi, jossa vaimosihmisellä sama merkintä.

Mitä tulee vuosilukuun, niin kyllä siinä seisoo 1745. Samaisella edellisellä sivulla on kolmosia, jotka alhaalla loppuvat melko avoimeen kaareen - ei siis viitosessa tällä kirjoittajalla aina olevaa aika jyrkkää alakaarta. Tosin osan merkinnöistä näyttäisi tehneen toinen kirjaaja, jolla on avoimempi viitosen alakaari ja kynän jälki "raskaampi".

t. Helena V.

MikkoL
13.12.07, 17:09
Kiitoksia asiantuntijoille! 'v supra' tosiaan siinä seisoo! Ihan jos vuosilukua 1745 katsoo, niin tämähän viittaa samalla sivulla ylempänä olevaan renki Antti Jaakonpoikaan. Perimätieto sanoo että tämä olisi syntynytkin Askolassa, mutta siinä kohtaa on pakko olla mukana agraaria legendaa, koska yhtään Andersia ei vuodelta 1745 löydy.

Antti on merkitty varamieheksi tuon talon numerolle 8.3.1762, jolloin iäksi on merkitty 18 vuotta. TIetojeni mukaan ikäraja varamieheksi on ollut 16 vuotta, mutta olisiko ikää kaunisteltu ylöspäin sen takia, että numeron kaksi edellistä miestä olivat kaatuneet Pommerissa... ja vakituiseksi ei kelvannut ymmärtääkseni kuin 18-vuotias. Varsinainen palvelukseenastuminen tapahtui vasta 6.4.1767, mikä on mainittu 6.10.1767 katselmusrullassa. Tuolloin iäksi on merkitty 23. ja palvelusajaksi 1/2 ... eli iän kaunistelu ylöspäin on seurannut mukana. Lisäksi, olen luullut että varamiesaikakin luettiin kuuluvaksi kokonaispalvelusaikaan, mutta eipä sitten tässä kohtaa. Tuokin on yksi syy jonka perusteella olen tähän saakka 'raakannut' Jaakonpojan pois mahdollisista patronyymeistä.

No, tämä ei liity käsialoihin, mutta kunhan vuodatin. Kiitoksia vielä kerran!