PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henkilötiedot ja lainsäädäntö


Erkki Järvinen
07.11.11, 06:37
Suomen laista löytyy ristiriitaisuutta henkilötietojen käsittelemisessä, uutisoi Turun Sanomat. Esimerkiksi julkisuuslaki ei pidä henkilötunnusta salassapidettävänä tietona. Keskusrikospoliisi voi siten julkaista tietoja, jotka sisältävät ihmisten henkilötietoja.

Tämän vuoksi samantyyppiset aineistot voivat tulla julkisiksi laillisesti tai johtaa rikostutkintaan, kuten kävi lauantaisessa 16 000 ihmisen henkilötietovuodossa.
Samanaikaisesti KRP kuitenkin kauppaa omilla verkkosivuillaan Wincapita-jutun esitutkintamateriaalia, jossa on tuhansien suomalaisten henkilötiedot tunnuksineen, osoitteineen ja puhelinnumeroineen. Laki ei pidä esitutkintapöytäkirjoja henkilörekistereinä.
Näin 3 000:n Wincapita-oikeusjuttuun liittyvän henkilötiedot ovat kenen tahansa saatavilla.
Tällä hetkellä olennaista on tapa, jolla tiedot tulevat julki.
Lauantain tietomurrossa on saatettu hakea tietoja useilta toimijoilta. Ilmeisesti ainakin opiskelijajärjestö Osku ry:n, Winnovan ja Työtehoseuran tiedostoista on viety tietoja. Ihmiset ovat antaneet tietonsa näihin rekisterihin olettaen, että niitä ei luovuteta eteenpäin tai julkaista ilman suostumusta.
YLE Uutiset