PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuvat sukukirjaan


vainoh
04.11.11, 20:54
Kun olen tekemässä sukukirjaa, voinko käyttää siinä tällaisia kuvia (edellyttäen että olen sopinut kuvan ottajan kanssa käytöstä):

- kuvassa on elossa olevia sukulaisia julkisessa tilassa (esim. hotellin pihalla ennen sukutapaamista)
- sukutapaamisessa otettu ryhmäkuva (tavallaan suljettu tilaisuus)

Kummassakaan tapauksessa en aio/halua listata kuvatekstissä siinä olevia henkilöitä, vaan ainoastaan kertoa mikä tapahtuma ja missä + milloin.

Pitääkö olla kuvatuilta erikseen lupa, vai ovatko vapaata riistaa?

VäinöH

kkylakos
04.11.11, 21:10
Sukukirjassa henkilöiden nimet tuntuisivat aika olennaisilta...

vainoh
04.11.11, 21:36
Sukukirjassa henkilöiden nimet tuntuisivat aika olennaisilta...

Näin tietenkin olisi jos kyseisiä henkilöitä muuten mainittaisiin kirjasta. Tällä kertaa on tehty rajaus että kirjan henkilötieto-osuus on vain 1920-luvulle asti t.s. ei ole tarkoitus jäljittää ja luetella kaikkia sukuhaaran jälkeläisiä.

VäinöH

Antti Järvenpää
04.11.11, 21:39
Valokuva ei käsittääkseni ole henkilörekisteri ja valokuvia elävistä ihmisistä on pitkin poikin joka puolella erilaisia medioita ilman että jokaiselta erikseen kysyttäisiin lupaa. Ymmärtääkseni valokuvien ongelma on enemmänkin kuvan ottajan tekijänoikeus, joka on usein vaikeasti selvitettävissä, mikäli ei ole itse ottanut kuvaa.

Sukukirjan osalta henkilörekisterin muodostaa teksti ei kuvat, vaikka ilmeisesti ne on mahdollista tulkita osaksi rekisteriä, varsinkin jos kuvat ovat aina henkilön kohdalla. Lisäksi rekisteriselosteessahan voi aina mainita varmuuden vuoksi, että kuvat ovat osa tätä rekisteriä, jolloin hyväksyessään tietojensa julkaisun tulee hyväksyneeksi myös mahdollisen olemisensa valokuvassa.

Jos kuvat ovat vain yleistä kuvitusta, yleisistä tilanteista, niin silloin ne eivät ainakaan omasta mielestäni vaadi kuvattujen lupaa. Käytännössähän yleensä lisäksi kuvat tulevat kuvatuilta.

Lauri Hirvonen
04.11.11, 21:46
Näin tietenkin olisi jos kyseisiä henkilöitä muuten mainittaisiin kirjasta. Tällä kertaa on tehty rajaus että kirjan henkilötieto-osuus on vain 1920-luvulle asti t.s. ei ole tarkoitus jäljittää ja luetella kaikkia sukuhaaran jälkeläisiä.

VäinöH

Tunnen ja olen jäsen sukuseurassa, joka on julkaissut omilla web-sivuillaan kuvia sukutapaamisista. En ole kuullut, että kukaan olisi niistä pahastunut. Kaikki oli kutsuttu esim. ulos talon eteen aurinkoon kuvauksen, että saadaan aikaan ryhmäkuva web-sivuille. Se julkaistiin web-sivuilla (ei salasana suojattu, eli jos tiesi osoitteen, pääsi sitä katsomaan).

Toisaalta otin eräässä toisessa tilaisuudessa valokuvia, joka oli julkinen. Huomasin, että yksi henkilö piilottautui, kun huomasi kameran kuvaavan.

Jälkeenpäin hän tuli kertomaan, että hän ei halua kuvaansa julkisuuteen, kun ammattinsa puolessa on toimessa, jossa hänen kuva ei ole hyvä olla julkisuudessa. Kunnioitin hänen mielipidettä. En julkaissut sitä valokuvaa.

Mutta kuitenkin hän oli paikalla julkisesti koolle kutsutussa kokouksessa johon kuka tahansa sai osallistua nimiä kysymättä. Kaikki näkivät hänet siinä tilaisuudessa ja kuulivat hänen nimensä ja hänen esityksensä työnantajansa roolissa. Lisäksi tilaisuudessa ei ollut mitään kuvauskieltoa tms.