PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henkilötietoasiaa Sisäasiainministeriöstä


jlaurinaho
20.11.07, 22:16
Henkilötietojen edelleen luovuttamiseen kiinnitettävä huomiota

20.11.2007



Tietojärjestelmien ja henkilörekisterien suunnitteluvaiheessa on arvioitava, mitkä henkilötiedot ovat rekisterin toimivuuden kannalta tarpeellisia ja mitä henkilöä yksilöiviä tietoja rekisteriin on tarpeen tallentaa. Henkilötietoja sisältävän rekisterin suunnitteluvaiheessa on harkittava ovatko esimerkiksi henkilötunnus, kotiosoite ja biometriset tunnisteet rekisterin toimivuuden kannalta välttämättömiä.

Tähän tulokseen tuli tietojen saannin rajoittamista henkilörekistereistä pohtinut sisäasiainministeriön asettama työryhmä. Työryhmän tavoitteena on, että viranomaisten ja elinkeinoelämän välisellä yhteistyöllä parannetaan henkilöturvallisuutta. Lisäksi työryhmä kiinnitti työssään huomiota siihen, miten voidaan vähentää rekistereistä saatavien tietojen käyttömahdollisuuksia rikollisiin tarkoituksiin.

Suomessa ja Pohjoismaissa on kattava väestötietojen rekisteröintijärjestelmä. Tämä ja yhteiskunnan avoimuus mahdollistavat henkilöä, asumista ja läheisiä koskevien tietojen laajan keräämisen. Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa henkilöä koskevien tietojen suojaamisen. Työryhmän mielestä lainsäädännössä on kuitenkin alueita, joissa henkilöturvallisuutta ei ole otettu riittävästi huomioon.

Työryhmän mielestä rekisterinpitäjän on kiinnitettävä erityistä huomiota rekisteritietojen edelleen luovuttamiseen. Työryhmä suosittaa, että rekisterinpitäjä varmistaa, että henkilötunnusta ja kotiosoitetta ei luovuteta perusteettomasti myöskään sähköisesti pidettävistä arkistoista.
Rekisteriotteen pyytäjän henkilöllisyys on varmistettava, jos tietojen luovuttaminen on sidottu tiettyyn käyttötarkoitukseen. Rekistereistä ei tulisi (poist.) luovuttaa otteita pelkän puhelinkeskustelussa ilmoitetun käyttötarkoituksen perusteella ilman, että tilaajan henkilöllisyyttä tarkastetaan.

Työryhmä myös suosittelee, että turvakieltoja koskevat menettelytavat olisivat niin selkeitä, että kansalaisten on helppo hahmottaa, mitä turvakielloilla tarkoitetaan. Viranomaisten tulisi harkita yhden yhteisen informaation antamista eri järjestelmien turvakielloista. Työryhmä kiinnitti myös huomiota siihen, että maistraattien turvakieltojen myöntämiskäytännöissä on eroja.