Näytä yksi viesti
  #10  
Vanha 21.05.16, 17:38
Hela Hela ei ole kirjautuneena
Forumin jäsen - Medlem i forumet
 
Liittynyt: May 2013
Viestejä: 542
Oletus Vs: Lavian Mannisen vävy Henrik Thomass Kattelin

Lainaa:
Alkuperäinen lähettäjä Miisamaija Lue viesti
"Kustaa Vaasa julisti 1551 Pohjois-Satakunnan erämaat kruunun uudisasutusalueeksi. Vinkkilän talollisten oli pakko myydä erämaa-alueensa savolaisille uudisasukkaille, jotta eivät olisi jääneet kokonaan ilman korvauksia. Staffan Finckin (Katilan) osuuden osti Olof Larsson Manninen, josta siis tuli Riihon Mannisen ensimmäinen isäntä ja Lavian Mannisen suvun kantaisä.
H. I."

Haluaisin varmistaa asian, joka on minulle entuudestaan tuntematon. Ymmärsinkö oikein, että Lavian Riihon Mannisen ensimmäinen isäntä oli savolainen uudisasukas? Asia kiinnostaa, koska Kytän talon emäntä Beata Johansd Yli-Manninen s. 30.11.1755 Lavia, k. 4.1.1813 Lavia on esiäitini. http://users.utu.fi/isoi/talot/lavia.htm
Korjaan ensiksi edellisessä viestissäni olevan nimen Olof Larsson Manninen, jonka sain Sastamalan historiasta 2 (s. 208). Alkuperäislähteissä (1580-luvun maakirjat ja SAY) nimi on Olof Persson Manninen. Näin kumoutuu siis pitäjänhistorian kirjoittajan olettamus, että Lavian Olof Manninen olisi Keuruun Lasse Mannisen poika.

Miisamaijan kysymykseen voi vastata, että on todella kyse savolaisista uudisasukkaista. Kaksi miestä, Olof Manninen ja Per Puttoinen, asettui 1580-luvulla Karkkuun (nyk. Laviaan) Riihonpohjaan Karhijärven pohjoisrannalle ja osti itselleen tilat Tyrvään Vinkkilän Finkeiltä, joiden erämaata tämä alue oli. He olivat savolaisten massiivisen muuttoliikkeen äärimmäisiä edustajia läntisellä suunnalla. Heidän jälkeläisiään on luultavasti kaikissa Laviaan liittyvissä esipolvitauluissa, koska Lavian asutus alkoi vasta tähän aikaan laajentua. Talot Manninen ja Putto halottiin myöhemmin, jolloin syntyi Ala- ja Yli-Manninen sekä Ala- ja Yli-Putto.

H.I.
Vastaa sitaatilla