PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pöllä-suku, Suomenniemi


Anssi K.
16.03.10, 13:34
Terve!

Onkohan kukaan tutkinut muualla Suomessa olevia Pöllä-sukuja? Sillä ainakin HisKin mukaan tuota sukunimeä ilmenee ympäri Suomea, tosin hieman eri muotoihin kirjoitettuna. Olisiko kukaan löytänyt yhteyttä Suomenniemen Pöllä- sukuun? Kovin monessa paikassa ei nimeä ole kirjoitettu ainakaan täysin samaan muotoon. Olisiko Suomennimen suvulla mahdollisesti yhteyksiä muihin vastaaviin?

Suomenniemellä ensimmäinen löytämäni nimen kantaja on Sakari Matinpoika Pöllä, joka mainitaan 1732 henkikirjoissa, tosin nimen kirjoitusasu on vaihdellut, välillä Pölli, Pöllö ja Pölläin..

Seppo T.
16.03.10, 14:43
Suomenniemeltä löytyy Pöllä-sukunimisiä ainakin jo 1635 myllytulli/henkiraha-luettelossa. Nimi vienee Taipaleen (sittemmin Lemin) Pöllälään, joka nyttemmin kulkee Pöllölän nimellä. Sieltä on lähtöisin sekä Pöllä- että Pöllönen-sukua. Pöllä lienee ikiaikainen nimi seudulla.

Seppo T.

Risto Toivonen
16.03.10, 17:14
Pöllä-sukua oli myös useissa Inkerin seurakunnissa m.m. Valkeasaaressa, josta Marskin ritari Mikko Pöllä oli kotoisin. Pöllänen/Pöllönen esiintymisiä on lisää Veijo Saloheimon kirjassa 'Viipurinkarjalaiset kotona ja maailmalla 1541-1621'.
Kirja oli ainakin vielä vähän aikaa sitten myynnissä SSS:n kirjastossa edullisesti.

Anssi K.
16.03.10, 17:38
Kiitos vastauksista!

Tuskin yhteyksiä löytyy Suomenniemen suvun välille. Itseasiassa Suomenniemen Pöllän suvun "syntyyn" liittyy mielenkiintoinen sukutarina. Sitä en tiedä pitääkö paikkaansa. Nähtävästi myös tuomiokirjakortistosta löytyy tuota Pöllän nimeä jo aiemmilta vuosilta Suomenniemeltä kuin omat löydökset. Sehän tietenkään ei takaa sitä, että nimi olisi suoraan kulkeutunut isiltä pojille.