PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vuoden Sukukirja 2009 valittu


P. T. Kuusiluoma
06.03.10, 11:09
Vuoden Sukukirja on valittu 19. kerran Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä Turussa 6.3.2010.

Kilpailuun osallistuivat kaikki Suomen Sukututkimusseuran kirjastoon määräaikana lähetetyt teokset, joita oli kaikkiaan 77. Kilpailun tarkoituksena on nostaa sukukirjojen laatua ja tehdä niitä tunnetuksi suurelle yleisölle. Vuoden sukukirjaksi valitus teoksen lisäksi raati antoi kunniamaininnan kahdelle erityispiirteitä sisältäneelle teokselle.


Vuoden Sukukirja 2009 on Pirjo Terho, Paraisten Blomström-suku

Raadin perustelut:

Sukukirjassa selvitetään Paraisten pitäjänräätälinä 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa toimineen Karl Henrikinpoika Blomströmin ja hänen puolisonsa Lovisa Ulrika Nordqvistin esi- ja jälkipolvia.

Ammattitaitoisesti tehdyn sukukirjan aikaulottuvuus on pitkä, sillä ensimmäiset esipolvet on voitu ajoittaa 1500-luvulle. Esipolvet on selvitetty selkeästi ja sukukirja on rakenteeltaan ja luettavuudeltaan hyvä, sillä tekstin yhteyteen sijoitetut sukukaaviot ja -taulut sitovat suvun henkilöt tekstiin hyvin. Tekstien ja sukutaulujen osuus on tasapainoinen.

Kirjassa on käytetty runsaasti mm. tuomiokirjalähteitä, joiden avulla suvun jäsenten elämänvaiheista on saatu esille mielenkiintoisia vaiheita. Lähteitä on käytetty laajasti ja ne on dokumentoitu hyvin. Hakemistot ovat hyvät ja riittävät. Kirjaa täydentää monipuolinen kartta-aineisto ja kuvitus.


Raati jakoi lisäksi kaksi kunniamainintaa:

Anita Valtonen, Torp och torpare i Karsby med omnejd

Raadin perustelut: Kirjassa käsitellään tenholalaisen Karsbyn kartanon torppia ja torpparisukuja 1700-luvulta alkaen. Kirja ei ole perinteinen sukukirja. Siinä kuvataan torpparisukujen lisäksi laajasti kartanon, sen torppien ja kylän elämäntapoja, kansanperinnettä ja nimistöä. Torpparisukuja koskevien sukutaulujen ohella historian ja kansanperinteen osuudet on tehty esimerkillisellä tarkkuudella ja taidolla. Laaja lähteiden käyttö ja niiden merkitseminen on tehty huolellisesti. Kirjassa on käytetty paljon kuvia ja karttoja, jotka täydentävät ja elävöittävät sisältöä. Myös kirjan taitto on lukijaystävällinen.


Raimo Paakkunainen, Rauni Paakkunainen, Pekka Paakkunainen: Paakkunalan perilliset. Paakkunaisten vaiheita 1500-luvulta nykyaikaan

Raadin perustelut: Paakkunalan perilliset on perinteinen sukukirja. Kirjassa on selvitetty yksittäisten henkilöiden kytkentöjä sukuun ja kuvattu suvun vaiheita historiallista taustaa vasten. Sukutauluja on elävöitetty tekstiosuuksilla. Sukukirja on paisunut varsin laajaksi, ja sen käyttöä haittaa sen suuri koko. Erityismaininnan ansaitsee sukukirjan liitteenä olevat sukukaaviot, joihin voi tarvittaessa tehdä myös omia merkintöjä.


Vuoden sukukirja 2009 -kilpailun raatiin kuuluivat fil. tri Jukka Partanen (puheenjohtaja), Teuvo Ikonen ja fil. maist. Marketta Kännö.