PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Viron kirkonkirjat/saaga.


esko vuorinen
26.02.10, 16:38
Voiko Viron kirkonkirjoista hakea jollain hakutoiminnolla henkilön sukunimellä?Minulla on yhteys kirkonkirjoihin Saga "toiminnolla". mutta haluttua tulosta en ole saannut.Muutama vuosi sitten jollain luennolla luennoitsija kertoi että on tekeillä hakemisto josta voisi hakea henkilön sukunimellä??
Olen vajaat 10 vuotta hakenut esi-isäämme Matsts Sundström.Ainoa tieto on meriekipaasin ( 1855-1858 )sotilaskullasta ja kirkonkirjasta Livländer(liiviläinen) Estland s 1836.
Syntymäaika voi olla epätarkka Samoin saapuessa Meriekipaasiin voi olla patronyymillä(ei sukunimeä), mutta oli tiettävästi ruotsinkielinen.Vihitty Helsingin pitäjän Westersundomissa 1859 Eva Carolina Nylundin Kanssa s 1836 Pohjanpitäjässä.Seuraavat materiaali käyty läpi Meriekipaasin rullat.Meriekipaasin ja Helsingin pitäjän rk ,lasten kummit kansalaisuushakemukset(kenaalikuvernöörin diaarit) ym.Ei tulosta ,ei vinkkejä mahdollisista sukulaisista? Mitä neuvoksi.Haku "sokkona" Viron kironkirjoista toivotonta? Antakaa vinkkejä te viisaammat, millä voisin hakea Matts Sundströmmiä s 1836 ,Viron kirkon arkistoista.
Kiittäen Esko Vuorinen Vantaa.

Kirsti Ervola
26.02.10, 19:12
Hei,
meidän rippikirjoja vastaavien Personaalraaamat (Personalbuch) - tiedostojen sukunimien indeksointi on käynnissä, ja hakutoiminto SAAGAssa käytettävissä niiltä osin kuin indeksointi on tehtynä.

http://www.ra.ee/dgs/addon/nimreg/

esko vuorinen
26.02.10, 20:17
Kiitos Kirsti. Ensimmäisen Sundström löytyi rk 1874-83 ja sama Maria Aurora Sundstöm seuraavassa rippikirjasaa tosi ilman suntymäaikaa,sotilaan vaimona.Sukulaisuutta etsimääni tosin on vaikea toistaiseksi todeta .kunhan vanhempia vuosia saadaan syötettyä tiedistoon .niin voi muöhemmin löytyä etsimäni Matts mikäli on Sundström nimellä ,eikä patronyymillä.Kuuleman mukaan sukunimet alkoivat vakiitua Virossa/Eestissä 1850 luvun jälkeen.Nyt on helpompi myöhemmin katsoa kun pää on auki. ja"homma "pelaaKiitos Eskov.

Kirsti Ervola
26.02.10, 21:49
Sukunimien ottaminen/saaminen käynnistyi jo vähän aiemmin, ja liittyi maaorjuuden lakkauttamiseen 1800-luvun alussa. Liivinmaalle v. 1819 annetun asetuksen mukaan oli kaikilla oltava sukunimi; asian järjestelyyn annettiin aikaa muutama vuosi. !820-luvun puoliväliin mennessä sukunimien piti siis ainakin periaatteessa olla käytössä. Jos talonpojalla ei ollut omaa nimiehdotusta, sen antoi pappi tai kartanonherra. Nimienanto-luetteloita on SAAGAssa muistaakseni henkikirjojen joukossa.

Jos syntymäaikaa- ja paikkaa ei ole tiedossa, ja nimikin on hakusessa, on jäljitys Virosta juuri yhtä vaikeaa kuin Suomestakin. . . Lykkyä tykö, toivottavasti jatkossa tärppää!

Anteroinen
19.10.15, 19:12
Päiviä, olen saman ihmisen jäljillä kuin Eskokin. Ei ole henkilökohtaisesti sukua, mutta iso-tätini esi-isä kumminkin. Onko tästä tullut lisä-informaatiota kasaan? Olisi kiva saada lisätietoja, jos on löytynyt, sillä tällä hetkellä omat tiedot on jokseekin samat.

esko vuorinen
22.10.15, 11:27
Mats Sundströmistä( kuoli köyhänä 2.10.1909 Helsingin pitäjässä) ei ole minulla uutta tietoa
En pääse enää vanhalla tunnuksella Saagaan ja uutta tunnusta en osaa avata?(ikä tekee hankalaksi oppia uuden tekniikan kanssa) Mutta jos onnistun vielä
saamaan saagan auki niin uskoisin Matsin löytyvän Viron rannikon "Ruotsalaisista" seurakunnista

.
Matsin tyttären Maria Caroliinan poika Petter oli vihitty Viron Wormsin
saarelta kotoisin olevan neidon kanssa ja ainakin osa Wormsin kirkon asiakirjoista oli evakoitu Ruotsiin 1940 luvulla
Sundströmin perhe oli ruotsinkielinen
Jatketaan "privaatisti".
.