PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Matkustawaisia


tellervoranta
22.02.10, 10:50
Ennenvanhaan sitä sentään tiedettiin kuka matkusti ja missä majaili; Oulun Kaiku lehti.

http://digi.lib.helsinki.fi/sanomalehti/secure/showPage.html?action=page&type=lq&conversationId=1&id=446977&pageFrame_currPage=4

Juha
22.02.10, 11:19
Noita uutisia oli vielä 1900-luvun alun lehdissäkin.

Varmaan todella oleellisia uutisia..

Juha

kkylakos
22.02.10, 11:23
Varmaan todella oleellisia uutisia..

Verrattuna nykylööppeihin? Urheilutuloslistauksiin? Pörssikursseihin?

(Amerikkalaisissa pikkukaupunkien sanomalehdissä oli vielä pitkälle 1900-luvulle juttuja, joissa "Rouva XX on ollut tervehtimässä vanhempiaan YY ja ZZ kolmen päivän ajan". Aivan loistavia (tai käytännössä ainoita) lähteitä avioituneiden tyttärien löytämiseksi.)

Juha
22.02.10, 11:29
Kaisa ymmärsi sarkasmini.

Yhtä oleellisia kuin joka-aamuiset tiedotukset siitä, kuka teki jossain NHL-ottelussa maalin jne


Juha

H.Arjava
22.02.10, 21:44
1869 muuan seitsenhenkinen seurue matkusti kohti Helsinkiä promootioon. Yhden nimi oli esitetty sellaisessa muodossa, etten onnistunut jäljittämään häntä mistään matrikkelista tai hakemistosta. Vasta kun osuin löytämään Historiallisesta Sanomalehtikirjastosta tiedon, että kyseinen seurue oli yöpynyt matkan varrella Hämeenlinnassa, selvisi nimen oikea muoto. Niin, että kyllä tällaisista luetteloista voi olla todellista hyötyä tutkijalle.

H.Arjava

kkylakos
23.02.10, 06:07
Itse käytin niitä paikallishistoriallisessa tutkimuksessani (julkaistu kirjana Kamariherra, Herrassöörinki ja Kokemäenkartanon torpparit). Kartanonomistaja ramppasi toisella tilallaan Ruotsin puolella ja passitietojen lisäksi sanomalehtimaininnat mahdollistivat kokonaiskuvion ymmärtämisen. (Eli oli ensin tullut kesäksi Suomeen ja muutaman vuoden jälkeen jäänyt suurimmaksi osaksi aikaa Suomeen ja käynyt lyhyesti kesällä Ruotsissa.)

Seppo Niinioja
23.02.10, 08:57
Kun ei kännyköitä ollut, eikä edes lankapuhelimia, niin liiketuttavat tai muut tutut saivat tiedon sanomalehdestä ko. henkilön tilapäisestä oleskelusta paikkakunnalla ja saattoivat tulla tapaamaan. Ulkoasiainministeriössä on vieläkin käytäntö, jonka mukaan suurlähettiläs on Suomessa käydessään parin tunnin ajan ministeriössä yleisön tavattavissa. Tästäkin ilmoitetaan sanomalehdissä. Ei siellä pahempaa tunkua ole ollut veljeni kertoman mukaan.

Seppo Niinioja