Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Matias Ahlberg (Hämeenlinna 1700-l.) ja vaimonsa
Jaakontytär
21.02.10, 00:33
Olen hiukan umpikujassa ja arvostaisin kovasti vihjettä oikeaan suuntaan. Etsin Hämeenlinnasta Ähtäriin muuttaneen Heikki Ahlbergin vanhempia. Ähtärin kirkonkirjoihin hänelle on merkitty toistuvasti syntymäajaksi 17.9.1772, mutta ilmeisesti oikea vuosi olisikin 1794...
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/syntyneet-vihityt-kuolleet_1771-1794_ksrk_tk6/137.htm (oik. sivun alaosa).
Vanhempina värjäri Matias Ahlberg ja Maria Lovisa Stephania.
Vihityissä kuitenkin löytyy Matiakselle eri vaimo, eli Maria Elisabeth Svahn (vihitty 1.11.1792):
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/syntyneet-vihityt-kuolleet_1771-1794_ksrk_tk6/222.htm
En saanut vihki-ilmoituksesta kunnolla selvää, mutta Hiskissä mainitaan vaimon olevan lukkarin leski. Maria Lovisa Stephania ja Maria Elisabeth Svahn tuskin voivat olla sama henkilö. Toisaalta sekin on kai epätodennäköistä, että 1792 vihitty pari olisi samantien eronnut niin, että mies ehtisi saamaan lapsen uuden vaimon kanssa jo vajaa pari vuotta myöhemmin? Hiski ei löydä Matiakselle muita vaimoja kuin Svahnin.
Kuka siis mahtoi olla Henric Gustafin (Heikki Kustaa?) äiti? :confused:
Jaakontytär
21.02.10, 01:30
Tutkiskelua jatkaessani sukulaissuhteet selvenivät ylioppilasmatrikkelin kautta ( http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=12660), mutta siellä sanotaan Henric Gustaf Ahlbergin olleen naimaton. Hän ei siis voikaan olla etsimäni Ahlberg.
Joudun palaamaan lähtöpisteeseeni, etsimään Hämeenlinnassa syntyneen Henric Ahlbergin vanhempia. En edelleenkään löydä häntä Hämeenlinnan syntyneistä 1772. Eikä Hiskistä löydy muita Ahlberg-nimisiä Henricejä kuin tuo lapsettomaksi jäänyt v. 1794. Täytynee lukea kaikki Hämeenlinnassa suunnilleen mahdollisilla vuosikymmenillä syntyneet kunnes tulee Ahlberg vastaan, jos tulee... Tai sitten joko syntymäaika tai -paikka on kaikissa Ähtärin kirjoissa merkitty väärin. :(
Tämä on kyllä harmaita hiuksia tuottava sukuhaara. Ähtärin rippikirjoissa näkyy tämän Henricin poikana Johan Henric Ahlberg, s. 1819.
(kuvassa http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/ahtari/rippikirja_1845-1854_uk504/127.htm Alberga torp, Gamla torpare Henric Ahlberg perheineen). Kyseisen vuoden syntyneistä häntä ei kuitenkaan löydy. Nyt on siis sekä isä että poika kateissa...
Hei
Hattulan Rahkoilan Rekolassa v. 1734 syntyneellä forman Henric Johansson Ahlbergilla ja puolisollaan Brita Ericsdotter Kalenilla s. n. 1738 oli ainakin lapset Helena s. 30.1.1762 Hml, Henric s. 1772 Hml ja Johannes s. 12.3.1778 Hml.
En ole merkinnyt rippikirjan sivuja ylös mutta löytynee Hämeenlinnan rippikirjoista.
Hei
Henric Ahlberg ja poikansa Henric löytyvät täältä
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1773-1778_ksrk_tk1/60.htm
Jaakontytär
21.02.10, 12:43
Olipa hieno alku päivälle lukea nuo postit! Tämän tiedon avulla pääsen tuosta hankalasta umpikujasta eteenpäin. Tuhannet kiitokset sinulle! :D:
Jaakontytär
25.09.10, 01:00
Palasin tähän sukuhaaraan ja löysin Henric Ahlbergin & Brita Kaléenin vihki-ilmoituksen. Tosin Henric ei ilmeisesti tuolloin käyttänyt vielä sukunimeä.
Voisiko joku auttaa minua tulkitsemaan kohdan? :oo: En saa selvää juuri muusta kuin nimistä (unga... Henrich Johansson med pigan... dottren Brita Kaléen). Päivämäärä taitaa olla 1.1.?
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=6777&pnum=261 (oik. sivu, vuoden 1761 toinen pari)
Hei
Mustiin kirjoihin ja siten myös Hiskiin vihkiminen on merkitty hieman lyhenneltynä seuraavasti
1.1.1761 unga k. Henrich Johanss. p. o. borg dr. Brita Kaléen
sulhanen on siis Unga karlen ja morsian pigan och borgare dottren
Jaakontytär
25.09.10, 12:12
Kiitokset! Siispä nuorimies ja piika, porvarin tytär. :) Jostain muistan lukeneeni että sotilaan tytär (Calléen olisi varmaan isän sotilasnimi). Britan isä oli varmaan ensin sotilas, sitten porvari.
Edellisen vihki-ilmoituksen "tittelien" lisäksi mietin myös Britan alkuperää.
Ainoa Hiskistä löytämäni Brita (Brigitha) Calleen tms. löytyi Kalannista. Syntymävuosi täsmää tuon aiemmassa postissa linkitetyn rippikirjan merkinnän kanssa. Lienee mahdollisuuksien rajoissa että Brita on sieltä päätynyt Hämeenlinnaan naimisiin.
Synt. Mikola, Callela, Kalanti 27.6.1738.
Isä sotilas Eric Erss. Calleen, äiti Walborg Ersdr.
Kalannin syntyneiden luettelo on niin hirveää pienenpientä sotkua (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/HisKi-digiarkisto.php?bid=733&pnum=120), ettei ole toivoakaan löytää sieltä ketään. :( Jos joku haukansilmä tuolta Britan löytää niin olisin tietysti äärimmäisen kiinnostunut kuulemaan ilmoituksen sisällön.
Hiskissä on merkintä Brigitha (+ 3/26 -39). Mitä nuo numerot mahtavat tarkoittaa?
Hiskissä on merkintä Brigitha (+ 3/26 -39). Mitä nuo numerot mahtavat tarkoittaa?
Se tarkoittaa, että Brita on kuollut 26.3.1739. Hänen tietonsa löytyvätkin Kalannin haudattujen luettelosta. Hänet haudattiin 1.4.1739.
1.4.1739 Callela Mikola d:r Britha 8 3 3
alkup - IKÄKOMM: ½ år 2 m 3 w 3 d
omainen: Såld. Eric Callen
Jaakontytär
25.09.10, 16:59
Kiitos Jonna. "Plussa" tarkoittikin siis ristiä. Tuo ikävä mahdollisuus ei edes tullut mieleen - tämä ei siis olekaan oikea Brita. Etsimäni Brita Calléen kun kasvoi aikuiseksi, meni naimisiin ja päätyi yhdeksi esivanhemmistani.
Nyt saan siis aloittaa Britan syntymän ja vanhempien jäljittämisen alusta. Hiski ei löydä muita samannimisiä kuin tuon lapsena kuolleen. Täytyy syventyä Hämeenlinnan rippikirjoihin ja toivoa parasta.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1784-1789_ksrk_tk2/96.htm
Tuolta sivulta löytyy Brita ja muu perhe - pääset ainakin alkuun tai itseasiassa loppuun, sillä myös Britan kuolinvuosi löytyy ao. sivulta
Juha
Pigan tarkoitti noihin aikoihin nuorta naimatonta naista eikä piian ammattia, kuten edellä yksioikoisesti oletettiin. Tälle vahvistuksen saa vaikkapa Hiskistä: esim. lähes jokaisen avioituneen kauppiaan morsian on merkitty pig/p., muutaman poikkeuksen muodostavat lesket ja jokunen jungfru.
Täältä taitaa nuori pari löytyä ensi kertaa yhdessä rippikirjasta, vanhan porvari Kaleenin luona asuu Brita-tyttären lisäksi myös vävy, vanhin tytärkin ehtii syntyä samassa paikassa ja kirjassa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1760-1766_ksrk_tk1/54.htm
Täältä taitaa nuori pari löytyä ensi kertaa yhdessä rippikirjasta, vanhan porvari Kaleenin luona asuu Brita-tyttären lisäksi myös vävy, vanhin tytärkin ehtii syntyä samassa paikassa ja kirjassa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1760-1766_ksrk_tk1/54.htm
Ja tässä on porvari Eric Kaleén sitä edellisessä rippikirjassa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1753-1759_ksrk_tk1/52.htm
Jaakontytär
26.09.10, 13:23
Mahtavaa! Suuret kiitokset Juha, KirsiL ja Jonna! Tämähän alkaa sittenkin aueta. :)
Täytyykin muistaa selvittää minkä verran Hämeenlinnan porvareista on tietoa tuolta ajalta - ties vaikka saisin selville millä alalla Eric Kaleén toimi!
Tällä sivulla taitaa puolestaan olla 1734 syntynyt Heikki Juhanpoika Hätilän Mattilassa ennen kuin hänet vihitään Brita Kaleénin kanssa.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1760-1766_ksrk_tk1/96.htm
Epäilen, että Heikki Juhanpojan (eli siis 1734 syntyneen Henrik Ahlbergin) sisar Anna saattaisi olla esiäitini. En oikein pysty sitä todistamaan, mutta mielestäni siihen on viitteitä.
Esiäitini Anna Juhantytär (s. 1730) oli naimisissa hämeenlinnalaisen ajurin Mikko Luchtmanin kanssa. Mikko Luchtman oli kotoisin Vanajan Luhtialan Kataistosta, josta hän muutti Hämeenlinnaan 1755 (löysin Hämeenlinnan raastuvanoikeuden pöytäkirjat, jossa hän anoi päästä porvariksi kaupunkiin). Annan mainitaan muuttaneet Hattulasta Luhtialan Kataistoon 29.11.1752 (Vanajan sisäänmuuttaneet; tosin epäilen Annan oikeasti muuttaneen Kataistoon jo pari vuotta aiemmin). Annan ja Mikon vanhin tytär Anna Maria syntyi 3.4.1753 Kataistossa, muut lapset Hämeenlinnassa.
En tiedä Annan taustasta mitään muuta varmaa kuin sen, että hänellä oli ainakin veljet Juha Juhanpoika ja Heikki Juhanpoika, sillä Mikko Luchtmanin perukirjassa 1764 pesän omaisuudesta vähennettiin Mikon velat Annan veljille Juha Juhanpojalle (120 taaleria) ja Heikki Juhanpojalle (60 taaleria). Lisäksi Annan vuonna 1755 syntyneen tyttären Eevan yhtenä kummina mainitaan lampuoti Juha Juhanpoika Hätilästä (eli Henrik Ahlbergin veli). Muut kummit olivat Hämeenlinnan kaupungin porvareita. Tuntuisi loogiselta, että Anna olisi pyytänyt lapsen kummiksi veljensä.
Hätilän Juhalla ja Heikillä oli 1729 syntynyt sisar Anna (rippikirjoissa syntymävuodeksi on merkitty 1730), joka mainitaan 1725-51 rippikirjassa Hätilän Mattilassa, mutta ei enää seuraavassa rippikirjassa.
Kuten karisalm aiemmin mainitsikin Juha, Heikki, Anna ja muut sisarukset olivat siis syntyneet Hattulan Rahkoilan Rekolassa (vanhemmat Juha Kallenpoika ja Elina Heikintytär), josta perhe muutti sitten Hätilän Mattilaan. Juha Kallenpojan kuoltua 1742 Elina vihittiin 1745 Samuel Matinpojan kanssa.
Tässä on perhe vielä Rekolassa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hattula/rippikirja_1732-1738_tk94/224.htm
Jaakontytär
26.09.10, 14:39
Mielenkiintoista luettavaa. Aika vahvastihan siltä vaikuttaa, että esiäisäni Heikki ja esiäitisi Anna olisivat olleet sisaruksia. En sitten tiedä millaisin dokumentein asia pitäisi voida todistaa, elleivät nuo mainitsemasi yhtymäkohdat riitä. Ilmeisesti Annan syntymätietoja ei ole löytynyt, ts. syntymäpaikkaa ja vanhempien nimiä kokonaisuudessaan.
Mainitsemissasi dokumenteissa onkin paljon mielenkiintoista aineistoa minullekin, kiitos kun toit ne esin tässä ketjussa!
Tein itse äsken "löydön", joka on varmaan kokeneemmille tutkijoille jo tuttu, mutta linkitän kuitenkin tähän verkosta löytyvän PDF:n Hämeenlinnan vanha kaupunki vv. 1721-1780 (http://kirjasto.hameenlinna.fi/kirjasto/lydia/pdf/107_vv_1721-1780.pdf). Kirjassa on pikaisen silmäyksen perusteella valtavasti tietoa Hämeenlinnan porvaristosta ja yksittäisistä porvareista, sekä mm. allekirjoituksia. Erik Kaleenista en tosin hakutoiminnolla löytänyt muuta kuin omakätisen allekirjoituksen :) sivulta 319 kuvasta "Porvarien nimikirjoitukset v. 1745": Erich Kalen. Ajuri Mikko Luchtman mainitaan kertaalleen sivulla 368. Toivottavasti kirjasta on iloa muillekin Hämeenlinnan porvareista kiinnostuneille.
Mielenkiintoista luettavaa. Aika vahvastihan siltä vaikuttaa, että esiäisäni Heikki ja esiäitisi Anna olisivat olleet sisaruksia. En sitten tiedä millaisin dokumentein asia pitäisi voida todistaa, elleivät nuo mainitsemasi yhtymäkohdat riitä. Ilmeisesti Annan syntymätietoja ei ole löytynyt, ts. syntymäpaikkaa ja vanhempien nimiä kokonaisuudessaan.
Ikävä kyllä minun Annani kohdalla ei mainita kuin syntymävuosi 1730. Kunpa rippikirjassa olisi mainittu Hätilän Annan muuttaneen Luhtialaan tai että hänet olisi vihitty Vanajaan. Silloin asiassa ei olisi mitään epäselvää.
Vaikka kyllä minusta alkaa tuntua hyvin todenäköiseltä, että Hätilän Anna on sama kuin minun Annani. Tarkistin Mikon ja Annan kaikkien Hämeenlinnassa syntyneiden lasten kummit. Jo mainitsemieni porvareiden lisäksi kunkin lapsen kummina on aina ollut joku Hätilän Mattilasta ja/tai sitten joku Mikon sukulainen Kataistosta. Juha Juhanpoika Hätilästä oli kaksi kertaa kummina. Muita kummeja olivat Mikon veli Simo Mikonpoika ja tämän vaimo Kaisa Mikontytär Kataistosta (kahdesti), Juha Juhanpojan vaimo Anna Heikintytär Hätilästä, sekä itse Henrik Ahlberg. Mainitsin muuten virheellisesti Juha Juhanpojan lampuodiksi. Muistin väärin. Oikeasti hänet mainitaan talollisen pojaksi ja myöhemmin talolliseksi.
Lisäksi on sekin yhtymäkohta, että Henrik Ahlberg oli ajurina Hämeenlinnassa, aivan kuten oletettu lankonsa Mikko Luchtman. Ehkäpä Mikko auttoi Henrikiä pääsemään ajuriksi. On myös mahdollista, että Henrikin perhe oli ensin auttanut Mikkoa lainaamalla tälle rahaa. Nimittäin Hämeenlinnan raastuvanoikeuden pöytäkirjojen mukaan Mikko oli ostanut 10.12.1753 Keskelän tilan, talon ja tilaan kuuluvat peltotilkut Hämeenlinnasta porvari Abram Nymanilta. Tammikuussa 1754 Mikko anoi Hämeenlinnan raastuvanoikeudelta, että hänet otettaisiin ajuriksi kaupunkiin, kun hän oli jo hankkinut sieltä talon ja tilan, ja kun hänellä oli jo valmiiksi vetojuhtakin.
Talokaupan Mikko oli tehnyt siis vain muutama kuukausi vanhimman lapsensa syntymän jälkeen. Mieleeni juolahti, että ehkäpä hän oli lainannut rahaa Keskelän tilan hankkimiseen Annan veljeltä tai veljiltä. Summa, jonka hän oli näille velkaa oli nimittäin aika suuri, yhteensä 180 taaleria. Puolikkaan tilan arvo oli vuoden 1764 perukirjassa 600 taaleria.
Luulisin muuten, että myös Henrik Ahlbergin porvariksi otosta olisi maininta raastuvanoikeuden pöytäkirjoissa. Jospa siellä mainittaisiin jotakin hänen sukulaisuussuhteistaan. Täytyykin yrittää kaivella noita pöytäkirjoja.
Mainitsemissasi dokumenteissa onkin paljon mielenkiintoista aineistoa minullekin, kiitos kun toit ne esin tässä ketjussa!Kiitos itsellesi, kun avasit aiheesta ketjun. Ajuri Ahlberg kiinnitti huomioni. Lisäksi kiitos Eskolle, joka mainitsi Rahkolan Rekolan. Olin aiemminkin katsellut Rekolaa Annan mahdollisena syntymäpaikkana, mutta en ollut oikein osannut yhdistää sitä Hätilään.
Olisko sinulla Esko muuten enemmänkin tietoa tuon Rahkolan Rekolan/Hätilän perheen vaiheista?
Tein itse äsken "löydön", joka on varmaan kokeneemmille tutkijoille jo tuttu, mutta linkitän kuitenkin tähän verkosta löytyvän PDF:n Hämeenlinnan vanha kaupunki vv. 1721-1780 (http://kirjasto.hameenlinna.fi/kirjasto/lydia/pdf/107_vv_1721-1780.pdf). Kirjassa on pikaisen silmäyksen perusteella valtavasti tietoa Hämeenlinnan porvaristosta ja yksittäisistä porvareista, sekä mm. allekirjoituksia. Erik Kaleenista en tosin hakutoiminnolla löytänyt muuta kuin omakätisen allekirjoituksen :) sivulta 319 kuvasta "Porvarien nimikirjoitukset v. 1745": Erich Kalen. Ajuri Mikko Luchtman mainitaan kertaalleen sivulla 368. Toivottavasti kirjasta on iloa muillekin Hämeenlinnan porvareista kiinnostuneille.Tuo nimikirjoitus oli varmasti mukava löytö. Mitä tulee Luchtmaniin, niin hän taisi viljellä luvatta kaupungin maita. :D:
Hei
Olen tutkinut lähinnä Rahkoilan Rekolaa joten Hämeenlinnan tiedot ovat puutteellisia, olen kuitenkin merkinnyt että Rahkoilassa 5.12.1736 syntynyt Beata Johansdotter oli aviossa hämeenlinnalaisen suutarimestari Eric Julenin kanssa joten perheen kummitiedot kannattaa varmaan tarkistaa.
Hei
Olen tutkinut lähinnä Rahkoilan Rekolaa joten Hämeenlinnan tiedot ovat puutteellisia, olen kuitenkin merkinnyt että Rahkoilassa 5.12.1736 syntynyt Beata Johansdotter oli aviossa hämeenlinnalaisen suutarimestari Eric Julenin kanssa joten perheen kummitiedot kannattaa varmaan tarkistaa.
Kiitos, Esko.
Kyllä tämä alkaa minusta näyttää aikalaisen varmalta. Beatan ja Erikin ensimmäisen lapsen kummina oli minun Annani toinen mies Johan Sander (Zander; Mikko Luchtman oli kuollut aiemmin sinä vuonna). Neljännen lapsen kummina on Annani tytär Anna Maria Luchtman. En ole vielä tarkistanut muiden lasten kummeja.
Mutta mikä parasta, Hätilän Juha Juhanpojan vanhimman lapsen Juhan kummina mainitaan Anna Juhantytär Luchtman. Kaikki muut kummit olivat maaseudulta.
Hei
Jonnalle: Onko Michel Michelsonin ja Anna Johansdtr vihkipäivä tiedossa, tai oletko katsonut henkikirjoista milloin Anna on mainittu 1 kerran Michelin vaimona Luhtialassa Voisi auttaa Annan kotipaikan hakemisessa/varmenta-
misessa.
Ahtärissä on vihitty 1.11.1815 Postföraren Henrik Alberg – trp p. Maria Eriksdtr Lamminmäki.
Syntymävuosi 17.9.1772 on varmaankin oikein, Hiskin haudatuissa on tieto k. 10.4.1850 torppari
Henrik Alberg 78 ½ vuotta.
Ensimmäinen lapsi tytär Anna Sofia on syntynyt 17.7.1816 Kastettu Kanervisto
Ähtäri RK 1802-1818 Domarnäs digikuva 75 löytyy Henrik Alberg:in perhe.
Hämeenlinnassa syntyneen Henrikin syntymäaika on rippikirjassa 17.2.1772. Arkistolaitos on digitoinut Hämeenlinnan kastettujen luettelot ja harmillisesti ko. vuodelta ennen maaliskuuta kastetun lapsen tiedoista ei näy muita kuin kummit.
Hätilästä vielä sen verran, oli alunperin rakuunarykmentin evestiluutnantin virkatalo. Vielä v.1773-1778 rippikirjassa Johan Johanson mainitaan lampuotina. Myöhempiä kirjoja en ole katsonut.
t. Pirkko
Hei
Jonnalle: Onko Michel Michelsonin ja Anna Johansdtr vihkipäivä tiedossa, tai oletko katsonut henkikirjoista milloin Anna on mainittu 1 kerran Michelin vaimona Luhtialassa Voisi auttaa Annan kotipaikan hakemisessa/varmenta-
misessa.
Anna ilmestyy Kataistoon 1749 sekä rippikirjassa että henkikirjassa. Ikävä kyllä en ole löytänyt pariskunnan vihkitietoja. Ehkä heidät on vihitty Vanajassa, sillä Vanajan vihityt puuttuvat vuodelta 1749. Vaikka luulisi, että heidät olisi vihitty jo loppuvuonna 1748, koska Anna on merkitty henkikirjaan 1749. Eikö henkikirjoitus tehtykin aina alkuvuodesta? Mutta ehkä heidät on vihitty aivan alkuvuodesta. Voisi myös ajatella, että vihkitietojen pitäisi löytyä Hämeenlinnan vihittyjen luettelosta, jos kerran Anna oli Hätilästä (perhe muutti ilmeisesti 1740 Rekolasta Hätilään). Hämeenlinnasta vihkitietoja ei kuitenkaan löydy.
En ole vielä katsonut Hätilän henkikirjatietoja vastaavilta vuosilta. Noiden vuosien kirjat eivät taida olla verkossa.
Hätilästä vielä sen verran, oli alunperin rakuunarykmentin evestiluutnantin virkatalo. Vielä v.1773-1778 rippikirjassa Johan Johanson mainitaan lampuotina. Myöhempiä kirjoja en ole katsonut.
Kiitos tästä tiedosta. Huomasinkin, että Juha Juhanpoika mainitaan talolliseksi (bonde) ainoastaan kastettujen kummitiedoissa. Se pitää kaiketi tulkita talonpojaksi.
Benedictus
04.10.10, 23:00
Voisikohan tuossa olla Britan isä, Hämeenlinnan porvari
29.9.1768 8.10.1768 borg. Eric Kalén ålderd. 80
Hiskin hakusysteemi on erinomainen: nyt esim. sukunimen 3 alkukirjainta ja vuosilukuna 1799, näyttää kaikki (tai ei ihan välttämättä) tiedot kirjauksista.
Jaakontytär
04.10.10, 23:52
Hienoa että keskustelu jatkuu ja Erikin kuolinilmoituskin jo löytyi.
Itse ihmettelen edelleen, aina vaan, Erikin tyttären Britan syntymää. Hiskin mukaan 1730-luvulla ei syntynyt Hämeenlinnassa yhtäkään Britaa, jonka isän nimi olisi Kaleen tai mitään sinne päinkään. Eikös porvarisperheissä kuitenkin sukunimen olisi pitänyt periytyä?
Syntynyt Kastettu Kylä Talo Isä Äiti Lapsi
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2k07ha?fi+0106+kastetut+482)1735 5.5.1735 Borg. Erich Skreddars Lisa Matsdr Brita
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2k07ha?fi+0106+kastetut+523)15.9.1736 16.9.1736 Hätilä Bd.s. Erich Matsson Maria Michelsdr Brita
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2k07ha?fi+0106+kastetut+602)21.7.1738 22.7.1738 Handtl. Eric Bredstrand Anna Thomasdr Brita
Täytyy sittenkin lukea toiveikkaasti Hämeenlinnan syntyneet "silmä kourassa" suoraan kirkonkirjoista (tai keksiä perustelut sille miksi joku noista voisi sittenkin olla "oikea" Brita).
Hei
Hiski kertoo seuraavaa:
30.10.1727 9.11.1727 Tawastehus Erich Hendr.son Elisab. Matsdr Maria
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2k0jde?fi+0106+kastetut+371)1.3.1730 2.3.1730 Borg. Erich Hendersson Lisa Mattsdr Ericus
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2k0jde?fi+0106+kastetut+418)15.7.1732 16.7.1732 Borg. Erich Threddars Lisa Matsdr Anna
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2k0jde?fi+0106+kastetut+482)1735 5.5.1735 Borg. Erich Skreddars Lisa Matsdr Brita
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2k0jde?fi+0106+kastetut+623)24.3.1739 25.3.1739 Borg. Erich Skreddar Lisa Matsdr Eric
Ja rippikirjat seuraavaa:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1725-1751_ksrk_tk1/51.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1725-1751_ksrk_tk1/51.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1725-1751_ksrk_tk1/106.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1725-1751_ksrk_tk1/145.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hameenlinna/rippikirja_1753-1759_ksrk_tk1/52.htm
Kaleen sukunimi Ericille mainitaan vasta 1746 alkavassa rippikirjassa aikaisemmin appensa talon mukaan Skreddars.
Jaakontytär
05.10.10, 11:47
Kaleen sukunimi Ericille mainitaan vasta 1746 alkavassa rippikirjassa aikaisemmin appensa talon mukaan Skreddars.
Ahaa, tämä selittikin asian. Ja samalla tietysti tuli ilmi myös vaimon kotitalo. Kiitos! :)
Hei
Nyt on mennyt Eerikit sekaisin. Erik Skreddar on syntynyt 1700 ja Borgare Erik Kaleen 1688.
RK 1725-1751 jakso 1746-1751 digikuva 145 on
Borgare Erik Kaleen s. 1688
hu Christina Simonsdtr syntynyt n. 1684 k.14.12.1752 haudattu 20.12.1752 68 v kräfta.(Ikänsä puolesta ei oikein sovi Britan äidiksi) ja dtr Brita 1738 ?
RK 1753-1759 digikuva 52
Borgare Erik Kaleen 1688
dtr Brita Maria s. 1738 flyt till Våno 29.11.1754
Vanajan sis.muutt. löytyy tieto 29.11.1754 Kattis Brita Maria Kaleen ifronTavastehuus
Vanaja RK 1751-62 kuva 7 Brita Eriksdtr piga s. 1738 käynyt ehtoollisella v. 1755 ja muuttomerkintä till Tyllilä Martila = digikuva 14
pig Brita Maria Eriksdtr s. 1738 käynyt ehtoollisella 19/4 1756 ja merkintä till Tavastehus
t. Pirkko
Benedictus
05.10.10, 17:13
Janakkala - vihityt
Haetaan vuodet - 1750
Miehen etunimi: ERIK => Erik
Vaimon etunimi: CHRIST => Christina
Vaimon patronyymi: SIMO => Simons, Simonidr., Simonsdr. ifr. Uhkola Gästg. numera, Simonsdr. å rusth:t, Simonsdr. ifr. Smedens., Simonsdott: Kuul. Vihitty Kylä Talo Mies Vaimo Kylä Talo
http://hiski.genealogia.fi/historia/sl.gif (http://hiski.genealogia.fi/hiski/2jyy01?fi+0129+vihityt+630) 16.11.1741 Tavastehus borg. Eric Hinderss. h:u Kirstin Simons:dr. Nuotiala
Jaakontytär
05.10.10, 17:20
Kiitos Pirkolle Erik-selvityksestä. Palaan siis Britan syntymän selvittelyssä alkuasetelmiin. Isä on nyt tiedossa, mutta äiti, kotitalo ja tarkka syntymäaika ovat edelleen hakusessa.
Kiitos myös Benedictukselle. Jos ja kun tämä Eric Hindersson on kyseinen Kaleen (omituista ettei nimeä mainita), Kristiina (?) Simonintytär lienee ollut hänen toinen vaimonsa, eli Britan äiti oli tuolloin jo kuollut.
Selasin läpi Hämeenlinnan ksr:n syntyneet ensin vuodelta 1738 ja lopulta 1735-1740, eikä sieltä sopivaa Britaa löytynyt. Alan uskoa että Brita ei syntynyt Hämeenlinnassa vaan jollakin sellaisella paikkakunnalla, jonka kirkonkirjoja ei ole vielä digitoitu - se ainakin selittäisi miksi Hiskikään ei löydä häntä. (Tai sitten pappi on ollut huolimaton syntyneitä kirjatessaan...)
Eeriki(e)n puolison kuolinajat ovat ilm. seuraavat:
Hattula haud.
25.9.1736 2.10.1736 Lill Luolas Tarcka Lisa Matzdr 52 alkup - PIK: Erich Hendrss.ho
Hämeenlinna haud.
1740 27.4.1740 Skredlar hu Lisa Matsdr 38
alkup - ALKUPKOMM: Erichs hu
Karikukka
Benedictus
06.10.10, 16:49
Olisikohan porvari Erik Hindersson kale´nin alkuperän etsimisestä apua seuraavasta seikasta.
Tyttärensä oli piikana Marttilan Tyllissä Varsinais-Suomessa. Sattumalta Marttilassa on myös Callelan talo, jonka nimi kummasti sointuu yhteen Kale´n nimen kanssa.
Arvuuttelisin, että Brita on ollut piikana ehkä isänsä sukulaisissa Marttilassa ja sitä ennen äitinsä sukupaikassa Vanajassa, niin se yleensä käytännössä toimi.
No niin, pilkunviilaaja iskee jälleen;
Tyllilä on kylä nykyisellä Tarvasjoella, Tylli-nimistä taloa en tiedä.
Kallela on kylä toisella puolella Tarvasjokea, sielläkään ei ole ollut Kallela -nimistä taloa.
Juha
Heipsan
Tyllilä,Marttila on myöskin Vanajalla ja Brita Maria Kaleen muutti takaisin isänsä luoke Hämeenlinnaan 31.10.1756. Tieto löytyy Hiski/Vanaja ulosmuuttaneet.
t. Pirkko
Mielenkiinnolla luin tämän viestiketjun, koska Hattulan Rahcola, Recolan talo esiintyy myös oman oletetun esi-isäni syntymätiedoissa. Mahtaisiko Ahlbergereilla olla mitään yhteyttä rakuuna Simon Tallbergiin, joka ensin esiintyy Hiskissä nimellä Tallberg, mutta myöhemmin rippikirjassa sotilasnimellä Rask? Myös Tallberg lienee sotilasnimi?
Simon Tallberg/Rask on merkitty asuvaksi Rahcolassa, Recolan talossa, jossa hän myös avioitui 25.10.1765 Leinjälästä (?) kotoisin olevan piika Hedvig Eriksdotterin kanssa. Heillä oli ainakin kaksi poikaa, Anders s. 1781 ja Simon, joka syntyi 1767.
Osaisiko kukaan kertoa minulle enemmän tästä Rekolan talosta?
Leena Heikelä
28.11.11, 15:15
Ovatko kyseessä nämä ihmiset? Perheeseen syntyi myös poika Anders, jonka nimeksi tuli myöhemmin Rask?
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hattula/rippikirja_1779-1784_tk95/18.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hattula/rippikirja_1791-1795_tk95/265.htm
Kaija Salminen
28.11.11, 17:38
Ovatko kyseessä nämä ihmiset? Perheeseen syntyi myös poika Anders, jonka nimeksi tuli myöhemmin Rask?
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hattula/rippikirja_1779-1784_tk95/18.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/hattula/rippikirja_1791-1795_tk95/265.htm
Hei Leena!
Regina on aloittanut Onko tuttu -foorumilla tätä samaa perhettä koskevan oman viestiketjunsa os. http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=16041 . Yllä olevan ensimmäisen linkkisi kerkisin jo eilen lisätä vastaukseeni, toista en. Kannattaisiko Tallgren/Rask-vastaukset keskittää tuohon toiseen viestiketjuun?
Terv. Kaija
Leena, kyllä tässä etsimässäni perheessä oli niin poika Simon kuin Anderskin. Kiitos lähteestä! Näkyi perheellä olevan muitakin lapsia.
Siirtäkää vain viestiketju loogiseen paikkaan, jospa se vielä poikisi lisätietoa. Toivottavasti voin jonakin päivänä auttaa teitä jossakin, nyt tuntuu että olen vielä vain ja ainoastaan saavana osapuolena tässä.
Leena, oletko sukua ko Tallbergereille?
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.