Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ruotusotilaat Heikki Girs ja Matti Wiik Korpilahdelta.
Olisiko joku törmännyt kahteen korpilahtelaiseen ruotusotilaaseen.
Henrik Erkinpoika Girs s.1753 vaimo Maria Erkintytär.
Asui Korpilahden Markkulasa,Hurttialla ja Kurkelan Hetteellä.
Toinen kadonnut sotilas on Erik Willman s. n. 1722 asunut Muuramen Nuuttilassa ja Penttilässä. Willmanin poika on ilmeisesti sotilas Samuel Bro.
Kiinnostaisi tietää että ketä he olivat ja mistä kotoisin?
Odotan jännityksellä vinkkejä.
Vuokko
Antti Järvenpää
14.02.10, 09:40
En osaa sanoa näistä ihmisistä sen enempää, ainoastaan sen, että kyseessä on ilmeisesti saman ruodun sotilas kuin eräs oma esi-isäni Philip Antinpoika Girs. Tästä omasta esi-isästäni on sotilasrullissa tieto, että oli kotoisin hämeestä, mutta toistaiseksi ei ole selvinnyt, mistä hän oikein oli kotoisin.
Sitten vuosia hänestä tietoa etsittyäni, sain eräältä Jämsän Hassin talon jälkeläiseltä vanhan säilyneen muistiinpanon, jonka mukaan Vilppu olisi ennen sotilaaksi värväystä ollut Jämsän Koljosessa. Jämsän Juoxlahden rippikirjoista löytyy sitten sopivan niminen, mutta sen pidemmälle ei häntä pääse seuraamaan.
Toivottavasti sinulla on enemmän onnen. Sen verran kuitenkin voin sanoa, että sukunimen perusteella ei kannata etsiä, sillä tuo Girs eli Kiiski on ruodun sotilaan nimi, joka annettiin aina seuraajalle.
Kiitos Antti vastauksesta.
Anteeksi, sekoilin sotilaiden nimissä. Otsikossa oli Matti Wiik ja tekstissä etsin Heikki Girsiä ja Erik Wilmania. Tosin Matti Antinpoikakin on kadoksissa.
Heikistä minulla on tietoa, että hänen vaimonsa nimi olisi Maria Erkintytär ja lapsia löytyy Hetteellä syntyneiksi Mikko 1774, Erik 1777, Matti, 1782 ja Aleksander 1786.
Mikko avioituu Hyrkkölän Sokonlahden torpan tyttären Leena Vilpuntyttären s. 1780 kanssa. (Sokonlahdessa kuvattiin vanha elokuva"Noidan kirot")
Onkohan samaa sukua Sinun esi-isän kanssa?
Terveisin Vuokko
Antti Järvenpää
14.02.10, 11:15
Tämä oma ja esim. Gunnel Maruksen ja aika monen muun täälläkin kirjoittavan esi-isä Jämsän Hassin Kiiskelän Vilppu eli Hurttian sotilas Philip Antinpoika Giers 174-1820 oli aviossa Eva Matintyttären 1741-1806. Vanhan Jämsän historia sanoo, että Hasissa oleva Kiiskelä haloittiin aikoinaa Kauhkialan Nikkilästä talon vävylle. Talo on siis Hassin alueella, mutta kuului Kauhkialan kylän takamaihin. Tuo Jämsän vanhan historian tieto on kuitenkin virheellinen, sillä Kiiskelän kauppakirjan mukaan tila ostettiin yksikäsitteisesti Philip Antinpojan ja tämän veljen Antti Antinpojan toimesta ilman sukulaisuussuhdetta Nikkilään.
Tuon Eevan vanhemmat ovat itseasiassa 1745 Suomenlinnassa kuollut sotilas Matti Frisk ja Maria Tuomaantytär, joka vaimo asusteli leskenä Jämsänjoen isoissa taloissa itsellisenä tyttärensä kanssa.
Vilpun ja Eevan lapset olivat;
- Leena s.1.8.1763, pso sotilas Simon Stadig
- Heikki s. 12.7.1765, pso Anna Juhontytär, Kiiskelän torpparit ja myöhemmin isäntäpari
- Sofia s.n.1766 tai 68, pso Matti Heikinpoika Ruotsulan Savi torpasta
- Antti s.n.1770, pso Saara Mikontytär (Ruotsulan Rakuuna Fagerin jälkeläinen) Kiiskelän torppari
- Katariina 5.11.1773 - 21.12.1792,
- Helene (Maria)1.6.1777 - 19.11.1792,
- Eufrosina 22.7.1781 - 10.4.1794
- Kalle 22.7.1781 - 24.8.1781.
Leena niminen tytär siis löytyisi, mutta on eri kuin sinun.
Leo Suomaa
14.02.10, 14:32
Taidan olla samaa Kiiskelän kantaa, koska äiäiäii on Vilppu Antinpoika (20.3.1740-19.10.1820). Asiaa vielä tutkimatta olen tutkimusolettamukseksi ottanut että hänen puolisonsa olisi ollut Eeva Matintytär Tauriala (18.3.1739 - 19.2.1806), jonka vanhemmat olisivat olleet Matti Olavinpoika ja Anna Martintytär. Antin tiedon mukaan Eeva olikin Matti Friskin ja Maria Tuomaantyttären perhettä, joten täytyypä tarkistaa tutkimuslinjaa. LS
Antti Järvenpää
14.02.10, 16:54
Taidan olla samaa Kiiskelän kantaa, koska äiäiäii on Vilppu Antinpoika (20.3.1740-19.10.1820). Asiaa vielä tutkimatta olen tutkimusolettamukseksi ottanut että hänen puolisonsa olisi ollut Eeva Matintytär Tauriala (18.3.1739 - 19.2.1806), jonka vanhemmat olisivat olleet Matti Olavinpoika ja Anna Martintytär. Antin tiedon mukaan Eeva olikin Matti Friskin ja Maria Tuomaantyttären perhettä, joten täytyypä tarkistaa tutkimuslinjaa. LS
Ohessa olisi muutama vinkki:
"Eva Matintytär s.1741 esiintyy äitinsä (inf änka Maria Tuomaantyttären s.1690) kanssa Jämsän Asemessa (VA 22 siv.146). Tässä on huomattavaa, että äiti on varsin korkeaikäinen Evan äidiksi, voisi olla jopa isoäiti, mutta Evan nimen edessä on kirjaimet dr. Jämsän historiassa Kiiskilän sanotaan halotun Nikkilästä isännän langolle, jonka mukaan Eva olisi todennäköisesti Nikkilän tytär. Nikkilässä on tosin ollut toinenkin Eeva niminen tytär, joka on syntynyt vuonna 1750 ja kuollut 1760. Tuntuu melkoisen erikoiselta, että samassa perheessä olisi kaksi Eevaa samalla isällä, mutta eri äidillä ja tähän kuvaan ei sopisi, että kuollut äiti olisi tyttärensä kanssa myöhemmin Asemessa. Kolmusessa (VA 12 siv.60) mainitaan sotilaan leski Maria ja tytär Eeva Matintytär v.1749, jolloin tyttären iäksi on merkitty 7 vuotta ja äidin iäksi 50 vuotta, ja Hauvalasta löytyy (VA5 s.36) sotilas Matti Frisk ja hänen vaimo Maria. Matin mainitaan edelleen kuolleen Helsingissä v.1745. "
Sitten toisena dokumenttina olisi tulkinta Kiiskelän kauppakirjasta. Alkuperäinen teksti on minulta kadoksissa, mutta ohessa olisi tulkkaus siitä:
Jag Carl Christian Gadd
Härads Höfeting uti Öfre och Nedre Säxmäki Häraders Domsagare Gör wisserligt, af mår jag den femtonde dagen i Februarii månad år Ettusende Sjuhundrade Nittjo sex Laga Härads winterting håll, med Allmågna af Jämsä sokn, samt den del af Corpilax Capelle som hörar til Thawastehus Län å Nockala Frälse hemman i Seppola by Då som för Rättan Bondesonen Anders Andersson från Kaukiala samt å dess Brodens Bonden Philip Andersson därsamningstådes wägnar anhåll om laga fasta och kötning å en fierde dal af Nickilä hemman berönda byen. Af de handlingar Anders Andersson til vinnande af will farelser härutinnan inlemnda, infor domstolen efter upläsan det, af sedan Philip Andersson genom uprätteds köpabref af den 21 Januarii 1794 utaf Bonden Johan Mattson tilhandlad sig en fierde del af Nickilä hemman för Tretton Riksdalar fepton killing, få har Philip Andersson låtit sedermera här wid Härads Rättan med ersagda hemmans del lagfara, samt derå; nuligtde öfver lagfartan honom med delta och nu i särskeld brev protocolls utdrag föraledda bevis erhållit den 22 Januarii 1794 det första, den 9 December berörde år, det andra sanet den 27 Januarii nästä det år det tredja upbudas och ehuruwäl säljaren Johan Mattsons dotterman borgaren Henric Adamsson från Kaukiala sedermera uppå ågången kristelig kännänd hållat i börd frånvinna Philip Andersson i fråga warande en fierde del af Nickilä hemman har dock Häräds Rättan ändast utflag af den 30 September nästä dit år af orsak, såsom at besagda hemmans del warit Säljaren Johan Mattssons aflinga jård, fhärmed han (förtag) ägda efter godlycko disponera, förkastas Henric Adamsson om rättigheten därtil anstälta talan, wid hvilkat yttrande af Härads Rättan, Henric Adamsson jämwäl låtit det brev; I anseenden hvartil denne Rätt nu jämwäl understådd af IV Pop 1 § Jorda BLn pråfwan käligt, dömma det mellan Philip Andersson ovh Johan Mattsson träffade köp om fierde delen af Nickilä hemman för stadigt och fast samt å följä deraf tilerkänna sagda hemmans del med alla de ägor därunder nulagden eller framdeles lagligen tilwinnas (kan) Philip Andersson at af honom och dess arfwingar utans någåns widare klander samt åtal, relig... befittas, brukas och innehafvas och följande som säte å nämnden wore fasta thäråt, Matts Henriksson Härkölax från Kähöis, Jöran Christersson Skrivari från Toivila, Carl Johansson Pispala från Jaatila, Johan Tolmo Iso Wehko från Muurame, Johan Rosenberg Från Auwila, Matts Mickelsson Från Terwala och Benjamin Pettersson Från Sawo. Till yttemera tvisse och desto större förran (afa ) warden detta fasta bref med mitt egenhändega namns, samt hjäradets och egit insegels undersättande bekräftads. År och dag ofwanskwafna
På Härads rättas Wågnar
Tämän jälkimmäisen laitoin toivossa, että saisin siitä hyvän suomennoksen!
Yksi todiste sen puolesta, että Erkki Willman on Samuli Bron isä:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/syntyneet_1773-1800_tk440/112.htm
Erkin tyttären Saaran lapsen(Joosepin) kummit ovat mitä ilmeisimmin Samuli Bron vaimo Kaisa Sipintytär sekä Samulin lapset Juho ja Maria.
SAY:ssa mainitaan Muuramen Katerin torpassa vuosina 1768-1769 sotilas Erkki, vaimo Maria sekä lapset Vilppu, Juho, Saara ja Anna.
Leo Suomaa
28.02.10, 17:19
Tuosta Antti Järvenpään kihlakunnantuomari Carl Christian Gaddin Jämsän talvikäräjien käräjäpöytäkirjasta (15.2.1796) ei minun ruotsinkielen taidollani synny hyvää suomennosta, mutta siinä käsitellyn asian sisältö on tämäntapainen: Philip Andersson on 21.1.1794 ostanut Johan Mattssonilta 13 riikintaalarilla 15 killingilä neljäsosan Nickilän talosta ja asia on ollut kolme kertaa (22.1.1794, 9.12.1794 ja 27.1.1795) käräjillä lainhuutoa varten. Myyjän tyttärenmies eli vävy Henric Adamsson on kuitenkin yrittänyt kaupan purkamista. Koska myyty maa on ollut myyjän eli Johan Mattssonin ansiomaata (aflinga jord) hän on voinut myydä sitä harkintansa mukaisesti. Niinpä mainittu Nickilän talon neljäsosa kuuluu Philp Anderssonille.
Ansiomaan ja perimysmaan eroa selostetaan esim täällä
http://runeberg.org/pieni/3/0402.html
http://runeberg.org/pieni/1/0102.html
Antti Järvenpää
01.03.10, 10:25
Olet mielestäni poiminut sen oleellisen. Kiiskilä on siis ostettu rahalla, ja kauppaa on koitettu saada puretuksi sukuoikeuden perusteella, mutta se ei ole onnistunut. Vanhan Jämsän historian maininta, että talo olisi lohkottu tyttärelle, on väärä tieto, joskin jonkun tyttären mies koitti saada kaupan puretuksi.
Mielenkiintoista tuossa paperissa on, että Vilppu Antinpojalla on veli Antti Antinpoika, jota kutsutaan talollisen pojaksi Kauhkialan kylästä. Tämän mukaan siis sekä Vilppu, että kyseinen Antti olisivat jonkun talollisen poikia Jämsän Kauhkialasta, mutta vaikka heidän vanhempiaan on koitettu löytää monin silmin, niin toistaiseksi kukaan ei ole onnistunut ratkaisemaan näiden Antinpoikien isää ja äitiä.
Eeva Lehtinen
09.02.12, 22:41
Kiinnostaa tämä Girs, sikäli, että sekä Philip että Henrik Girs olivat Korpilahden vanhimmassa rippikirjassa Hurttiassa, siis lähellä Härkölahtea. Tutkinnassa minulla on Hurttian ja Härkölahden Iisakkien mahdollinen sukulaisuus. Yhden dna-serkun suvussa on Evijärven Girsejä. Onko kenelläkään tiedossa, onko näillä Girseillä mitään yhteyttä? Viitasaaren Girsit lienevät käyttäneet myös nimeä Kunelius, mikä taas osuu dna-sukuun.
Vaikuttaisi siltä, että isälinjamme nimen pitäisi olla Komulainen, kun niin paljon Komulaisia on YDNA-osumissa ja yksi myös serkuissa. Mutta ainuttakaan sukunimeä ei kirjoissa esiinny, ellei ole käytetty Härkölahden talon nimeä sukunimenä. Lähimmät Komulaiset lienevät eläneet Iisalmessa ja siitä koilliseen ja pohjoiseen. Vuokon kyselemien henkilöiden yhteydessä mainittu henkilö G.M. on niinikään dna-serkkuni. Mielenkiintoinen verkosto.
Kuka oli sotilas Heikki Girs on vielä selvittämättä, mutta olen senverran saannut selville, että Heikki Girs asui perheineen ensin Korpilahden Markkulassa, missä syntyi ensimmäinen lapsi Mikko. Heti Mikon syntymän jälkeen vuonna 1774 perhe muutti Korpilahden Hurttian Tuomolan Ololaan, mikä ilmeisesti (SJH) oli Ilomaan torpan läheisyydessä ollut sotilastorppa. Siellä syntyivät Erik, Matti ja Aleksander.
Aleksanderin kohdalle on lastenkirjaan merkitty myös sukunimeksi Girs. Henrikin lisäksi sotilastorppaan oli kirjattu vaimo Maria Erkintytär ja mor Cristina Staffansdr.
Sotilas Henrik Girs ilmeisesti peri sotilassukunimensä edeltäjältään sotilas Filip Girsiltä s.1732. Hurttian sotilastorppaan oli kirjattu myös Vilpun vaimo Eva Matintytär s. 1741 ja äiti Maria Thomaksentytär. Mielestäni vuonna 1774 muutti Vilppu Giers, kuten hänen nimensä myöhemmin kirjoitettiin, Jämsän Kiiskelän sotilaastorppaan.
Hurttialta Henrik Girs muutti Kurkelan sotilastorppaan Hetteelle ja kuoli siellä poikansa luona 1811.
Oletko Eeva etsinyt kadonnutta Iisakkia myös Korpilahden Vespuolelta,Rutalahdesta sekä Haukanmaalta? Ne ovat lähellä Härkölahtea. Täälläpäin Suomea ei varsinaisia sukunimiä ollut merkitty kirkonkirjoihin, kuin säätyläisillä,sotilailla ja käsityöläisillä, mutta ilmeisesti ihmisiä kutsuttiin talon,torpan tai paikan nimellä, ainakin niitä esiintyy perukirjoissa ja käräjäpöytäkirjoissa.
Terveisin Vuokko
Eeva Lehtinen
10.02.12, 16:04
En ole varsinaisesti etsinyt Vespuolelta, enkä ole perukirjoja sun muita lähteitä nähnyt. SAY:n luettelossa 1600-1700-lukujen vaihteessa Hurttian (ei sen Ilolan torpan) porukassa on paitsi Isak Mattsson, joka oli aiemman isännän lesken toinen mies, myös Isak - Kt merkinnällä - ja vaimonsa Maria, jotka erittäin hyvin sopisivat Härkölahden Iisakin vanhemmiksi. Mitä tuo Kt (t alleviivattu) sitten merkinnee? Onko mahdollisesti sotilastorpan asukas?
< Mitä tuo Kt (t alleviivattu) sitten merkinnee? Onko mahdollisesti sotilastorpan asukas? >
Kt = Knekt = nihti tai jalkaväen sotamies
Kth = Knekt hustru = nihdin vaimo tai sotilaan vaimo
http://www.saunalahti.fi/hirvela/historismi_sivut/termitnew.html
http://www.karjalatk.fi/sanasto/ammatit/
Tutkimisiin
Eeva Lehtinen
13.02.12, 23:51
Kiitos lyhenteen selvityksestä! Harmi, ettei ratkaisevalta ajalta ole SAYn luetteloitakaan, että näkisi siirtyivätkö juuri nämä ihmiset Härkölahteen, eivät kuitenkaan näy myöhemmin enää Hurttiassa.
Heikki Girsin isä on Erkki Willman:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/rippikirja_1787-1800_tk434/222.htm
Heikin syntymävuotena on virheellisesti 1753. Heikki on syntynyt 17.12.1749:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/lastenkirja_1756-1756_tk438/106.htm
Kuolintiedoissa 20.1.1811 Heikki on 61 vuotias eli syntymävuosi on korjaantunut:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/kuolleet_1801-1813_tk440/24.htm
Heikki Girs mainitaan veljensä Samuli Bron nimettömän lapsen s.26.1.1775 kummina:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/syntyneet_1773-1800_tk440/8.htm
Sami Varsell, Hattula
Samuel Bron nimetön tytär oli Maria lastenkirjan mukaan:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=1108&pnum=41
Pyryistä laskiaissunnuntaita!
Voi, kiitos paljon taitaville "harakanparpaiden" lukijoille, itse en olisi kuuna kuunanvalkeana osannut lukea että Samuel Bro ja Henrik Girs ovat veljeksiä. Molemmat ovat esi-isiäni. Vielä se koittaa aika kun Matti Wiik selviää! Näyttää siltä että sotilasammatti oli periytyvää ja meni suvuttain. Mikäs siinä, ehkä se rengin olot voitti, ainakin rauhanaikana.
Hyvää laskiaista ja pitkiäpellavia. Kannattaa laskiaistiistaina lakaista tupa (imuroida) ovelta perällepäin, niin onni tulee ovesta sisälle.
Vuokko
Matti Wijkin s.1754 isä on ilmeisesti Kariosjärven torppari Antti Paavonpoika s.1725:
RK http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/rippikirja_1778-1789_tk434/234.htm
LK http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/lastenkirja_1756-1756_tk438/147.htm
Torppari Antti Paavonpoika löytyy kuolleista Muuramen Penttilä 24.5.1786:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/kuolleet_1773-1800_tk440/12.htm
Matti löytyy Wijk nimellä Penttilästä:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/korpilahti/rippikirja_1778-1789_tk434/93.htm
Sami Varsell, Hattula
PetteriKivimäki
29.12.19, 19:25
Keskustelin tuttavani kanssa hänen sukujuuristaan, ja mainitsi Kemiön pitäjänräätäli Erik Andersson Girsin (18.3.1779-13.7.1857) esi-isäkseen. Mainitsi myös perimätietona suvussa kulkeneen, että olisivat Kemiöön Girsit tulleet jostain Keski-Suomesta.
Olisiko Korpilahden Girs-porukasta joku Erkki lähtenyt maailmalle?:confused:
Antti Järvenpää
30.12.19, 08:53
Keskustelin tuttavani kanssa hänen sukujuuristaan, ja mainitsi Kemiön pitäjänräätäli Erik Andersson Girsin (18.3.1779-13.7.1857) esi-isäkseen. Mainitsi myös perimätietona suvussa kulkeneen, että olisivat Kemiöön Girsit tulleet jostain Keski-Suomesta.
Olisiko Korpilahden Girs-porukasta joku Erkki lähtenyt maailmalle?:confused:
Varsinaista vastausta minulla ei ole tähän kysymykseen. Eräs omista esi-isistäni on Vilppu Antinpoika Giers eli Kiiskelä. Hänestä kulkee vanha sukutarina, että olisi tullut Jämsään jostakin Limingan seudulta ja tavataan ensi kerran Juokslahdella Jämsässä. Taloa en nyt muista. Sieltä hän menee Korpilahden puolelle sotilaaksi ja muuttaa sieltä Jämsän Hassin alueelle, josta ostaa 1794 1/4 osan Nikkilän talosta, josta tulee Kiiskelä niminen paikka. Samassa kauppakirjassa mainitaan kaupanteon yhteydessä Vilpun veli talollisenpoika Antti Antinpoika, jota en ole huomannut muualla Jämsässä. On ehkä Korpilahden puolelta tai jostakin muualta.
Eli näyttäisi ainakin olevan sekä veljesten isä Antti, että veli Antti, jotka nimensä puolesta sopisivat kyselemäsi Erkin isäksi. Sopivaa Erkki Antille ei ole silmiini sattunut, mutta en ole toisaalta ymmärtänyt katsellakkaan.
Ehkäpä, jos tämän Erkin jäljille pääsisi, niin koko Giers ryppään juuret selviäisivät. Toisaalta kuten tuossa aiemmin sanotaan, niin tällä alueella Hurtian sotilastorpan sotilaat olivat käsittääkseni kaikki Kiiskiä eli Giers.
PetteriKivimäki
30.12.19, 09:16
^Tulikin korjaus Kemiön Girs-herroihin. Tuttavani esi-isä Erik Eriksson Girs on syntynyt 18.5.1779. Hänen isäkseen tietää Erik Anderssonin, joka on syntynyt 27.11.1737 ja tämän Andersin syntymävuodeksi 1708.
Paikkakunnista ja sukunimistä ei hänellä ole tarkkaa tietoa muuta kuin Erik Erikssonin sukunimi Girs.
Antti Järvenpää
30.12.19, 15:12
Silmääsi on varmaankin aiemmin jo osunut, että täsmälleen tuolla pvm:llä on Iitissä Antilan torpassa syntynyt Erik Antti Antinpojalle ja Maria Erikintyttärelle.
Antti Järvenpää
30.12.19, 22:20
Girs on sotilasnimi siinä kuin Lax, Abbor tai Gedda. Tässä mielessä pitäjänräätälillä tuskin olisi tuo nimi, jos ei hänen isänsä tai jokin kauempi olisi ollut sotilas. Kuitenkin nyt tuon tarkennuksen mukaista Erik Antinpoika Girs nimistä sotilasta en tiedä. Ikänsä puolesta Erik Andersson sopisi minun Vilpun ja Antin veljeksi, mutta nimi Girs on tullut Vilpulle sotilas nimenä.
Tälle jälkimmäiselle syntymäajalle löytyy Kemiöstä seuraava syntymäkirjaus:
s.18.5.1779 k.20.5.1779 Tolfsnäs/Byholm trp. Eric Anderss. ja Marg. Andersdr. lapsi: Eric (tv.)
Tuo sopisi suoraan näihin antamiisi tietoihin. Tällöin kaiketi sukutarina mukaan Keski-Suomesta tullut olisi isä Eric Andersson tai jokin aiempi.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.