PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mettonen 53 Haukipudas


Pekka Paavola
13.02.10, 12:31
Hei. Kertoilen tässä kolmesta eri Mettovaara-suvusta. Liekö niitä enempikin?

Itse olen tuota Mikko Sorosen haaraa, joka tulee Ylik:n Sorosesta(= No18) Kotajarven Tikan taloon, ja menee Saara Tikan kanssa 5.7.1846 Mettoseen, No 53. Mikon nuor.veli Efraim tulee Tikan taloon perässä ja ottiko hän Saaran siskon, vaiko saaran siskon tytön ja menee Onkamolle ja he pitivät Sorosen-sukunimen ja Onkamon runsaslukuinen Soronen-suku on tätä. Myös Onkamon Meriläisen sukukin on Tikan talon erään tytön jälkeläisiä. Tätä minun Mettovaara sukua on Puttaalla vielä Mettovaara sukunimisinä Kurkelansaaressa. Eniten kuitenkin Mettovaara-sukunimisiä sukulaisiani on Ylikiimingissä, kun Juho Mettovaara "palasi sukujuurilleen" Jolokselle v.1907, josta Sorosen 18 tilalle ei ole kuin n.5 km.Sieltä on sukua levinnyt lähikuntiinkin.

Toinen Mettovaara-suku on tuo Määttä-suku, jonka lähtöpaikkaa on haettu kissain ja koirain kanssa, liekö Kuusamosta? Tämä suku on asunnut viimeksi Mettosessa, tuohon 1930-luvun alun tulipaloon asti ja on myös suvun hallussa. Tellervo on laajalti kirjannut ylös tuon laajimmaksi kasvaneen suvun sukutiedot, jolta olen saanut tietoja , Kiitos.

Kolmas Mettovaara- suku on sitten tuo Hägman-suku , joka on tullut Mettoseen Tornion seudulta. Sukua on levinnyt ainakin Kitulaan ja Hanhelaan Kiimingin rajalle ja sukua on tutkinut 7-veljeksen tri.Hanhela, myös kiitti. Ne on saattaneet asua Mettosessa jo ennen minun sukua tai jopa yhtäaikaa.

Mitä itse Mettoseen paikkana, niin tuo eräämaa on "lähellä" nykyään, kun Jokivarren ajokuntoinen mettätie menee vain 0,5 km:n päästä. Suht.korkeana mäkenä on se ollut suotuisa viljelypaikka, jonka kiviset pellot ovat keränneet päivän lämmön yön halloja vastaan. Mutta on eräskin kivi nostettu pellosta, kun katsoo nuita järeitä kiviröykkiöitä. Myös vieressä kulkeva Onkamonoja on tuonnut lisäsärvintä ja puuuitotkin on liittynyt Mettoseen. Aina luo Kivinavetan rauniot ja säilynyt hirsiaitta historian havinaa, kun käymme Mettosessa, mm.vattuja poimimassa. Onko kellään kertoiltavaa Mettosen -historiasta tai siihen liittyvistä suvuista. Terv. Pekka Paavola Puttaalta.