PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nicolaus Byskalle


TapioV
10.02.10, 22:15
Olen lukemassa Kirsi Salosen "Synti ja sovitus, rikos ja rangaistus" teosta. En ole vielä päässyt loppuun, kun sivulla 234-235, 238, törmasin pahaan virheeseen. Tekijä mainitsee, että Nicolaus Byskalle, joka Ivar Flemingin maakirjan perusteella tunnetaan Taivassalon kirkkoherrana, olisi ollut tuomiorovasti! Turun tuomiorovastit tunnetaan hyvin. Magnus Nicolai Särkilahti toimi tuomiorovastina 1466-89. Tämän herran tontille ei kenelläkään ollut tulemista. Hän ei piispana hätkähtänyt vastustaa itseään paavia (s.212-213). Taivasalon khranviran ohella Byskalle oli kyllä kaniikki 1465-74 (Matinolli s.34), mutta ei varmasti tuomiorovasti.

Nicolaus Byskallen poika Paulus Byskalle sai erivapauden illelegaalista syntyperästään ja vihittiin papiksi. Tekijä päättelee tämän perusteella:"että edes piispat eivät ole katsoneet kovin pahasti pappien jälkeläisiä." myöhemmin: "Paulus Byeskallaa lukuunottamatta kukaan aviotooman taustan ommavista pappiskokelaista ei ole kohonnut hiippakunnan johtavan kirkollisen eliitin joukkoo." Tapaus pitää ymmärtää täysin päin vastoin. Ivar Fleming on välittänyt tiedon, että hän palveli piispaa toisensa jälkeen Köyliön piiaspankartanon voutina. Hänelle ei siis uskottu seurakuntaa eikä sielunhoidollisia tehtäviä, ainoastaan taloushallinnon tehtäviä! Ei todellakaan eliittiä.

Tekijä viittaa Risberg & Salonen asiakirjaan 204. En onnistunut tilaamaan teosta nettikaupasta eikä Suomalainen Kirjakauppa pystynyt välittämään sitä. Voiko teistä joku tarkistaa, onko Paulus hakemuksessaan ilmoittanut olleensa tuomiorovastin poika? Jos on, niin silloin hän on laskettanut palturia.
Tapio Vähäkangas

TapioV
10.02.10, 22:21
Anteeksi, tuli monta lyöntivirhettä, mutta ymmärtänette silti tekstin.
TapioV

Julle
11.02.10, 12:10
<Anteeksi, tuli monta lyöntivirhettä, mutta ymmärtänette silti tekstin.>

Sepä se, mutta tuosta tuli mieleeni, että kas kun tälle keskustelupalstalle ei ole vielä tullut oikaisulukua, joka olisi korjannut suurimman osan noista lipsahduksista!

Odotellen

Juho!
13.02.10, 18:31
Hei Tapio,

Minulla on kirja lainassa ja siinä sanotaan, että Paulus on papin poika. Vapautus aviottomuudesta saatiin 29.3.1475. Alaviitteessä Pauluksesta ja isä-Nilsistä: Pirinen 1956 ("Turun tuomiokapituli" 257, 351, 361), Salonen 2001 ("The Penitentiary as a Well" 357-8).

Näin se menee:
Paulus Byeskalla scolaris Aboensis diocesis petit, quatenus secum super defectu natalium, quem patitur de presbytero genitus et soluta, dispensari misericorditer mandare dignemini de gratia speciali. Fiat de speciali. Antonius episcopus Lunenis regens.

TapioV
13.02.10, 18:40
Kiitos tiedosta. Siis vain papin poika.
Tapio

Juho!
13.02.10, 18:55
Hei,

Tein tästä teoksesta muistiinpanolehtisen, johon yritin bongata kaikki Turun hiippakunnan tapaukset. Yritän liittää sen tähän. Olen jakanut ne vuosikymmenittäin ja aiheittain matrimonialibus / aviottomat / muut tapaukset. Kirjahan on englanniksi, ja siellä voi olla jotain anglisismeja ja muita virheitä. En ole verrannut tätä listaa vielä mihinkään uusiin tutkimuksiin.

Juho