PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pouckala vai Puskala


artturi
07.02.10, 19:11
Kankaanpään rippikirjoissa kerrotaan Pouckalasta, joka tarkoittaa ilmeisesti Kankaanpään Puskalaaa myöhemmin, onko nimi ollut luultavasti alusta asti Puskala vai onko puhumanimenä ollut ilmeisesti Poukkala.

Onko Pouckalasta mitenkään kieliopillisesti känneettävissa Puskalaa, tai mitä pouckala oikeasti tarkoitaa ??

Terv. Arttu

Hannu Numminen
08.02.10, 00:16
Poukkala luultavasti tarkoittaa taloa, jonka isäntänä on joskus ollut joku Poukaksi kutsuttu.

Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan Sukunimet-kirjan mukaan Poukka-nimen "lähtökohtana saattaisi olla esim. henkilökohtainen lisänimi tai Poukka, Poukku -alkuinen paikannimi; Hämeessä, Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla sana poukka, poukko tarkoittaa 'kipinää' ja 'kekälettä'."

Hannu Numminen
08.02.10, 09:05
Lisäyksenä vielä, että tietysti Poukkala-nimisen talon nimen lähtökohtana voisivat myös olla toistuvat metsä- tai maastopalot. Siis jokin kuiva kangasmaa.

artturi
08.02.10, 17:39
Kiitos Hannu, rupeankin tutkimaan vähän tarkemmin tuota maastoa ja koko nimeä yleensäkin. Mielenkiintoiseksi tämä kun muuttuikin.

Kiittäen Arttu

artturi
14.02.10, 17:17
Huomasin juuri että jossain lähteissä puhutaan Poukkalasta ja Puckaslasta. Näyttäisi siis olevan tuo Poukkala puhekielessä esiintyneen.
Ota nyt sitten selvää mikä näistä neljästä olisi oikea. Rippikirjoissa on ainakin tuo Pouckala

Arttu

Hannu Numminen
14.02.10, 18:35
En tunne Kankaanpäätä, joten en uskalla mitenkään kommentoida tuota Poukkalaa. Yksi Poukka-niminen talo liittyy sukuuni, mutta sekin on Kokemäeltä.

Mutta kirjoitusasuina voin mainita esimerkin Köyliöstä: parin vuosisadan aikana talon niminä esiintyivät ainakin Jacola, Jakola, Jaakola ja Jaakkola. Saattoi olla myös Jaackola, mutta sitä en muista varmaksi. Talon oikea nimi oli siis Jaakkola; kyseistä taloa ei enää ole.

Lukisin kuitenkin Pouckala-muodon Poukkalaksi.