PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : tilojen/torppien siirtyminen äideiltä tyttärille/Halikko


Milzu
26.01.10, 18:47
Hei,
Kuinka yleistä on ollut tilojen/torppien siirtyminen suvussa äidiltä tyttärille?
Halikon Mustamäki, joka on ollut ilmeisesti rälssitila on ainankin 1700-1800 luvulla neljän sukupolven ajan siirtynyt äidiltä tyttärille. Onkohan tämä ollut (tällä paikkakunnalla) kovinkin yleinen tapa?

Seija Randell
01.02.10, 22:00
Aika paljon halikkolaisia taloja katselleena sanoisin, että eipä talon siirtyminen tyttärelle ole ollut mitenkään epätavallista. Ei edes silloin, kun miespuolisia jälkeläisiä on ollut. Asia on luullakseni ratkennut ihan tilanteen mukaan: ketkä lapsista ovat jo löytäneet paikkansa muualta.
Sekin oletus, että talon saisi aina vanhin poika, on pelkästään myytti. Kyllä se vanhin poika nimenomaan lähti omaa perhettään perustamaan, mutta omissa suvuissani näyttää siltä, että hänelle järjestyi oma talo. Takaajia ja luottamusta jos oli.
Samaisessa Mustamäen rälssitalossa oli torppa, joka myös periytyi äidiltä tyttärelle kaksi kertaa peräkkäin 1800-luvun alussa. Ensimmäisellä kerralla veli lähti isännäksi leskelle, sitten lapset olivat tyttöjä.