PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Gabriel Henrikinp Nyberg-sotakomissaari


K.Salminen
18.01.10, 08:13
Haeskelen vanhempia seuraavalle herralle, joka on Kerttu Santerint Nuortevan (josta Jörkka Donner filminkin teki) esi-isä. Toisin sanoen sotakomissaari Gabriel Henrikinp Nybergille.

Sukukronikan mukaan Gabriel ja veljensä Perniön (Sarvlax) inspektori Henrik Nyberg k 1763 (josta polveutuu Mäntsälän Nybergit) tulivat Ruotsista Pommerin kautta Suomeen 1750-luvulla.

Gabriel N nai 28.4.1763 Loviisassa Helena Kristina Andersint Wahlbergin, joka oli syntynyt Tukholmassa 2.3.1744 Anders Wahlbergin ja Maria Kristina Bergin tyttärenä.

Gabriel Henrikinp Nyberg kuolee Helsingin maalaiskunnassa v 1797, ja oli ilmeisesti syntynyt Ruotsissa noin 1738. Vaimo Helena Kristina Wahlberg kuolee samassa paikassa 4.5.1830.

Löytyisikö apua Gabrielin vanhempien, syntymäpaikan ja -ajan nimeämisessä ?

T. Kari Salminen

Måns Nyberg
15.09.10, 18:02
Terve Kari,

Sinulla näyttää olevan vanhentuneet tiedot sukuni esi-isistä (mahdollisesti Bergholmin sukukirjasta?). Gabriel ja Henrik ovat poika ja isä, eivät veljeksiä.

Tässä oikeat tiedot:
Gabriel Henrikinp Nyberg (s. Pernaja 1738, k. Tuusula 1797), sotakomissaari, oli Sarvilahden kartanon inspektorin Henrik Nybergin poika. Henrik Nyberg oli syntynyt v. 1709 (syntymäpaikka tuntematon mutta todennäköisesti Itä-Uudellamaalla) ja kuoli Pernajalla 1763.

Henrik Nybergillä ei ollut Henrik-nimistä poikaa. Hänen poikansa Petter (1740-1808) jatkoi isänsä toimintaa Sarvilahden kartanon inspektorina. Petter oli Mäntsälän Nybergien esi-isä. Mäntsälän apteekkarin Karl Emil Nybergin poika Väinö Albert muutti sukunimensä Nuortevaksi. Tämä V Nuorteva oli Uuden Suomen pakinoitsija Olli. Hänen poikansa ovat professorit Pekka ja Matti Nuorteva.

Kerttu ja Santeri Nuorteva taas kuuluvat Gabriel Nybergin sukuhaaraan. Alexander Nyberg muutti nimensä Santeri Nuortevaksi ennen kuin hänen kaukainen serkkunsa Väinö teki samoin. Sukutarina kertoo että joku vanhempi naispuolinen sukulainen olisi närkästyneenä kysynyt Väinöltä: "Ska du nu ta samma namn som den där skurken?" - Santeri Nuorteva kun oli sosialidemokraatti...

Parhain terveisin

Måns Nyberg