PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mobilia avasi autotilastot nettiin‏


kkylakos
12.01.10, 10:35
Hei,

sain eräältä postituslistalta alla olevan viestin, mutta verkkopalvelun sisältä en luvattua aineistoa löytänyt. Osaako joku muu paremmin?

Paljonko Sodankylässä oli autoja vuonna 1956?* - Mobilia avasi Autotuojien tilastot nettiin

Autoistuminen on yksi sodan jälkeisen Suomen keskeisimpiä yhteiskunnallisia ilmiöitä. Se kertoo ihmisten vaurastumisesta ja elämäntavan muuttumisesta. Yhteiskunnallisesta merkittävyydestään huolimatta historiatieteilijät ovat tutkineet autoistumista ja sen vaikutuksia erittäin vähän.

Mobilia pyrkii aktiivisesti lisäämään autoistumiseen ja tieliikenteeseen liittyvää historiatutkimusta. Museolla on yhteistyösopimus Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitoksen kanssa alan opinnäytetöiden lisäämiseksi. Lisäksi museo jakaa joka toinen vuosi Tieliikennehistorian Mobilia-palkinnon ansiokkaalle auto- ja tiehistorialliselle julkaisulle. Seuraava palkinto jaetaan 29.1.2010. Merkittävä osa historiatutkimuksen edistämistä on aineistojen saatavuuden parantaminen. Tässä tehtävässä tärkeintä on internetin mahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntäminen.

35 000 tilastosivua tutkittavaksi

Ensimmäisenä keskeisenä lähdemateriaalikokonaisuutena Mobilia on avannut e-palveluihinsa tilastot autojen ensirekisteröinneistä ja autokannan kehittymisestä vuodesta 1956 vuoteen 1999 saakka. Materiaali perustuu Autotuojat ry:n jäsenliikkeiltään keräämiin uusien autojen myyntitilastoihin. Mobilia on toimittanut kyseiset tiedot sähköiseen muotoon. Materiaaleista löytyy mm. paikkakuntakohtaiset tiedot autoistumisen kehityksestä sekä eri automerkkien ja -mallien vuosittaisista rekisteröintimääristä. Autohistorian tutkijoiden lisäksi tilastot ovat keskeistä materiaalia alue- ja kuntahistorioiden tutkijoille sekä taloustieteilijöille. Vastaavia tilastoja ei ole saatavissa muista arkistoista tai kirjastoista.

Tilastot sisältävät noin 35 000 digitoitua sivua. Materiaali julkaistaan Autotuojat ry:n ja Mobilian yhteistyönä. Lisäksi opetusministeriö on ollut merkittävä rahoittaja hankkeessa. Materiaaleihin voi tutustua eMobiliassa Autotuojien dokumenttikokoelmissa osoitteessa http://www.vision.fi/mobilia/.

kkylakos
12.01.10, 10:46
( Olen lähettänyt tiedustelun myös vastuuhenkilölle.)

kkylakos
12.01.10, 14:51
Ja sain vastauksen. Hain väärin ;)

http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.com/2010/01/autoasiaa.html

Seppo Niinioja
12.01.10, 15:25
Kaikenlaisten destioiden aikana on ilahduttavaa, että tämän tieliikenteen alan valtakunnallisen erikoismuseon nimi on mnemoninen eli muistamista edistävä, helposti muistettava. Meinasin tosin sotkea erääseen nimeltä mainitsemattomaan autoliikeketjuun. Enkä tahtonut muistaa tuota mnemoninen-sanaa. Taidan tarvita vähitellen mnemotekniikkaa: muistitekniikka, muistitaito, muistamista edistävät keinot ja niiden käyttö (Lähde: Jukka Korpela).

Seppo Niinioja