PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sahlström (Akselainen) ja Yletyinen


Pirjo Vidgren
08.01.10, 20:27
Esivanhempiini (iäiiiii) kuuluu torppari, entinen sotilas Olof Sahlström s. 1720 (k. 2.6.1785 Iisalmi) ja hänen puolisonsa Maria Yletyinen s. 1723 (k. 6.5.1776 Iisalmi). Olisiko kenelläkään tietoa heidän vanhemmistaan?

Vanhimmat rippikirjat, joista pariskunnan olen löytänyt, ovat:
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5294&pnum=103 ja "sotilasrippikirja":
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5291&pnum=128. Lisäksi Olof löytyy Iisalmen komppanian sotilaista (ruotu 118 Kivistö, Pajujärvi), jossa kotipaikaksi mainitaan Idensalmi eli Iisalmi.

Sahlström (välillä Salström) lienee tullut Ollille sotilasnimenä, mutta mikäköhän voisi olla alkuperäinen sukunimi? Yksi mahdollisuus olisi Akselainen, koska ainakin Ollin pojanpoika (Olli myös nimeltään) mainitaan rippikirjassa jatkuvasti nimillä Sahlström eller Axelain. Akselaisia vaan ei oikein tunnu löytyvän mistään, ainakaan HisKin avulla. Iisalmen rippikirjoissa 1759-65 on yksi Axalain:
http://www.digiarkisto.org/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=5293&pnum=367 . Tosin siinä on pelkkä sukunimi, ei etunimeä, ei vaimon nimeä ja tarkoittavanetko nuo iätkään ko. pariskuntaa. Jos iät olisivat 58 ja 51, pariskunta sopisi Ollin vanhemmiksi. Ja Kivistö kylänä olisi toki kuvioon sopiva. Kyseistä pariskuntaa en ole muualta onnistunut löytämään.

Yletyisiä puolestaan löytyy kai ainakin Kuopion puolelta, mutta Kuopion(kin) kirkonkirjat ovat niin puutteellisia, ettei niistä ole ollut apua. Yksi muu saman ajan Yletyinen löytyy Iisalmesta (Cecilia), joka voisi ainakin ikänsä puolesta olla Marian sisko.

Terveisin Pirjo