PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Nyystölän Koiviston Kaapriel Ristonpojan lapset


Leo Suomaa
03.01.10, 10:28
Ossi Vuorisen kirjassa ”Kempin suku” viimeisellä aukeamalla olevassa Taulu 28:ssa mainitaan Padasjoen Auttoisten Iittalan emäntä Maria Aadamintytär, joka syntyi 23.7.1830 ja kuoli 73.2.1890 ja joka oli kotoisin Nyystölän Koiviston torpasta; katso saman kirjan esivanhempien taulua sivulta 112. Koiviston Aadamin isä oli Kaapriel Ristonpoika, joka oli Nyystölän Riihelän talon poikia.

Maria Aadamintyttären isä oli siis Aadam Kaaprielinpoika Koivisto. Aadam oli vanhempiensa Kaapriel Koiviston ja Vappu Juhontyttären toinen lapsi. Vanhin oli seppä Antti Kaaprielinpoika, joka hoiti ammattiaan ainakin Asikkalan Kalkkisissa ja Hillilässä. Vanhimman tyttären Maija Sofian Kaaprielintyttären sukua on eräältä myöhemmältä eli Salmelan torpan haaraltaan selostettu Kalevi Vuorelan Virmailan kirjassa; toinen tämän perheen haara löytynee Sysmän Karilanmaalta, minne Kaisa Liisa Aadamintytär meni Juho Joonaanpojan torpan emännäksi. Keskimmäisen tyttären Anna Kaaprielintyttären perheesta on yhden pojan eli Heikki Vileniuksen osalta selostus Toivo Jallin ym. kirjassa Ruskean liemen suku. Nuorin tytär Liisa Kaaprielintytär avioitui Asikkalan Kalkkisten Kankaan torpparin Juho Yrjönpojan kanssa. Nuorimman pojan Taavetti Kaaprielinpojan nuorimman pojan Rouvalan Alpreetin perheestä on selostus Toivo Jallin kirjassa Sepitetty suku maan keskellä.

Ennen kuin mahdollisesti alan koota tietoja tästä sisarussarjasta, kysyn, tuntisiko joku heitä jo ennestään, erityisesti seppä Antti Kaaprielinpojan (s. 1791) ja vaimonsa Anna Juhontyttären (s. 1791) perhettä, Kalkkisten Kankaan torpparin Juho Yrjönpojan (s. 1804) ja Liisa Kaaprielintyttären (s. 1803) perhettä tai Maija Sofia Kaaprielintyttären (s. 1798) tyttären Kaisa Liisa Aadamintyttären (1823) ja Juho Joonaanpojan perhettä Sysmän Karilanmaan Soppeen torpasta?

Leo Suomaa
03.01.10, 19:02
Kun itse kysyn ja itse vastaan, keskustelu pysyy hyvässä hallinnassa. Gabriel Ristonpoika Koiviston ja Valpuri Juhontytär Hakian kuudesta lapsesta on kirjoihin vietyä tietoa ainakin:
- Antti Gabrielinpoika Hjerpistä (s. 1791) Toivo Jallin kirjassa Sepitetty suku maan keskellä sivulla 187
- Aadam Gabrielinpojasta (s. 1793) Ossi Vuorisen kirjassa Kempin suku sivulla 112
- Maija Sofia Gabrielintyttärestä (s. 1798) Toivo Jallin ja kumpp. kirjassa Ruskean liemen suku sivulla 41
- Anna Gabrielintyttärestä (s. 1800) Ruskean liemen suvun sivulla 66
- Liisa Gabrielintyttären (s. 1803) appi saattaa olla mainittuna Ruskean liemen suvun sivulla 185
- Daavid Gabrielinpojan (s. 1805) pojasta Alfred Daavidinpojasta saman kirjan sivulla 94.

Näitä perheitä on selostettu kuitenkin aina jonkun muun perheen tai suvun näkökulmasta. LS