PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hans Krus (Kruus) & Elisabeth Blix? Härnösand, Själevad,...


Jaakontytär
01.01.10, 13:39
Sotatuomari Johan Jesper Hinnel nai v. 1698 Helena Mårtenintytär Enbergin, jonka vanhemmat olivat Soikkolan kuninkaankartanon vuokraaja Mårten Enberg ja Magdalena Krus. Aloittelijana ruotsintaitoni on vielä ruosteessa enkä ainakaan toistaiseksi pääse tutustumaan Ruotsin arkistoihin paikan päällä, joten lähdin nyt alkajaisiksi jäljittämään Magdalenan vanhempia netin kautta.

En ole vielä saanut käsiini E .A. Aaltion kirjoittamaa, Helenan aateloituun Mårten-veljeen keskittyvää kirjaa "Mårten Segercrantz Sotavallan isäntänä". Siinä tiettävästi kerrotaan, että Magdalenan vanhemmat olivat Härnösandin porvari, kultaseppä Hans Krus (Kruus) ja vaimonsa Elisabeth Blix.

Vahvistuksen Krusille löysin digitoidusta kirjasta Matrikel öfwer Swea rikes ridderskap och adel:
s. 1372-1373: Segercrantz, Mårten (http://tinyurl.com/yara9kt)
Son af Arendatoren uti Ingermanland, Mårten Enberg, och Magdalena Krus, Gullsmedens i Hernösand, Hans Krus dotter.Elisabeth Blixistä löytyi maininta Anbytarforumilta (http://aforum.genealogi.se/discus/messages/44/98759.html?1165467515), jota nyt lainaan tähän pienen pätkän (moderaattori poistanee lainauksen jos suora foorumilta toiselle lainaaminen on kiellettyä):


5947 Hans Larsson
* cirka 1600

Fam:
8267 Nn Månsdotter * cirka 1610
g:
1 5911 Jacob * cirka 1630 † cirka 1676
Fam:
5950 Elisabeth Carlsdotter Blix * 1608 † 1696-10-18 Själevad
g:
2 5948 Magdalena * cirka 1645
3 5949 Cherstin * cirka 1640 † 1698-04-27 Själevad
4 8083 Carl * cirka 1630
-----
CXII:1 2
Bj-å db 1653 ht §21 LHGuldsmed sålt j i Strinne t Hans Hinrichsson ibid.
---
fr Ön, N-å

Själv är han aldrig skriven Kruus, men alla barn utom Magdalena kallade sig det. Han var guldsmed i Härnösand 1639-73.
(Osaako joku tulkita nuo Bj-å ja fr-alkuiset rivit?)

Tämän pidemmälle en kuitenkaan päässyt kummankaan kanssa. Jostakin Blix-suvusta löytyy ikivanhaa tietoa (mm. http://sv.wikipedia.org/wiki/Blix); sukuun liittyy aatelisia ja aatelittomia haaroja, enkä tiedä onko niillä kaikilla yhteinen alkuperä Norjassa onko kyseessä täysin eri suvut. (Jonkun anbytar-keskustelun mukaan aatelistenkin haarojen perimätieto vanhasta norjalaisesta aatelista on pelkkä myytti.) En myöskään löytänyt mistään tietoja Elisabethin vanhemmista.

Samaten Hans Krusin vanhempien jäljittäminen osoittautui hankalaksi. Em. lainauksen mukaan hän ei itse vielä käyttänyt sukunimeä Krus, joten pelkän etunimen ja patronyymin avulla ei oikein voi edetä.

Löysin nettisivustoja, joilla on mahdollisuus tutkia Ruotsin arkistoja ja kirkonkirjoja (Genline (http://www.genline.com/#), Kyrkoböcker på Internet (http://biphost.spray.se/kyrkobocker/), Släktdata (http://www.slaktdata.org/)). Kaikkien kohdalla saatavilla olevat arkistot näyttävät kuitenkin alkavan vasta aikaisintaan 1600-luvun lopulta, joten Hansin ja Elisabethin vanhempia niistä ei taida löytyä (tai sitten en osaa etsiä). (Lisäksi Genlinessä tökkii se, että täytyisi asentaa uusi ohjelma koneelle pelkkää tiedonhakua varten, ja siitä kai sitten kopioida tiedot omaan sukututkimusohjelmaani... Yhden sukuohjelman kanssa puuhaaminen riittäisi minulle hyvin.)

Olisiko jollakin tietoa tai vinkkiä tämän pariskunnan esipolvien tutkimiseen? Vai täytyykö ottaa kevään ohjelmaan ruotsin intensiivikurssi ja varautua reissaamaan ruotsalaisiin (ja norjalaisiin??) arkistoihin? :confused:
Kaikki vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan!

Timo W
01.01.10, 20:12
23.2.1687 Johan Jesper Hinnel Johannes Jesperus Gabrielis, Narvensis 3382. Vht: Nevanlinnan pormestari Gabriel Hinnelius, myöh. Hinnel 1364 (yo 1659/60, † 1712) ja Anna Jespersdotter Tvilling. Ylioppilas Turussa 23.2.1687 Hinnel Joh. Caspar. Nar _ 170. Nimi on kopioitu Albumista v. 1786 Viipurilaisen osakunnan matrikkeliin [1687] d. 23. Febr. Johannes Casparus Hinnel. Narvens. Notar. Curiae. Neoviensis. — Nevanlinnan maistraatinnotaari 1697. Sotatuomari. Elossa 1708. † (1712).
Pso: 1698 Helena Enberg († 1754).

http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=3382

http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=U542

Mårten Enberg syntyi Länsi-Inkerissä 1682, opiskeli hetken teologiaa Tartossa, mutta liittyi armeijaan ja yleni luutnantiksi. Sotilailla oli tapana hankkia myös maatiloja. Koska Sotavallan omistajalla, kihlakunnantuomari Spofvenhielmillä ei ollut perillisiä, hänen leskensä joutui myymään tilan vuonna 1710. Maatilaa itselleen etsinyt Mårten Enberg osti koko Sotavallan. Tiloja hän osti myöhemmin lisää; Innilän, Lastusen ja Vesilahden Ruotsilan. Osallistuttuaan Ison Vihan aikana menestyksellisesti Napuen taisteluun ja Norjan retkeen Kaarle IX aateloi Mårten Enbergin vuonna 1718 nimellä Segercrantz. Lähtiessään armeijasta vuonna 1741 Mårten oli jo everstiluutnantti.

http://www.narva.sci.fi/historia/pirkanmaa/aateliset.html

Jaakontytär
02.01.10, 16:22
Kiitos postista. :)

Tässä ketjussa en kuitenkaan varsinaisesti etsi tietoja Enbergeistä ja Hinneleistä, joista löytyy materiaalia "guuglaamallakin" - he toimivat alkup. postissa lähinnä johdatuksena - vaan toivon saavani tiedonjyväsiä Magdalena Krusin vanhempien eli näiden ketjun otsikossa mainittujen esivanhempieni suvuista ja esipolvista:

Hans Larsson Krus (Kruus) ja Elisabeth Carlsdotter Blix.

Joku on varmaan tutkinut ruotsalaisia esivanhempia 1500-1600-luvuilta...?

Jaakontytär
05.01.10, 12:37
Olikohan kysymyksenasettelussani jotakin vikaa, kun minkäänlaista vihjeenhipustakaan ei kuulu, sen paremmin kuin keskusteluakaan... :( Uskoisin Magdalena Krusin olleen aika monen muunkin esivanhempien joukossa. Ilmeisesti kukaan täällä ei ole yrittänyt tutkia hänen vanhempiaan ja näiden sukujuuria. (En tietenkään oleta, että tähän listattaisiin sukupuuta valmiiksi, vaan vaikka pienikin vinkki siitä mistä & miten tietoja kannattaa etsiä olisi kovin tervetullut.)

Entä 1500-1600-lukujen ruotsalaissukujen tutkiminen yleisesti ottaen? Onko sille jo omistettu joku keskustelu, jota en vaan löytänyt? Linkin sinne saisi mielellään laittaa tähän ketjuun, kiitos! :oo:

Ehkä ainoaksi vaihtoehdoksi jää sitten tuon Genlinen asentaminen siinä toivossa, että sen kautta löytäisi jotakin oleellista (ontuvasta ruotsintaidosta ja ensivilkaisulla näkyvien arkistojen "tuoreudesta" huolimatta).

Bodniemi37
05.01.10, 13:04
Ehkä ainoaksi vaihtoehdoksi jää sitten tuon Genlinen asentaminen siinä toivossa, että sen kautta löytäisi jotakin oleellista (ontuvasta ruotsintaidosta ja ensivilkaisulla näkyvien arkistojen "tuoreudesta" huolimatta).

Myös Ruotsin valtionarkistolla on laajat valikoimat skannattuja alkuperäisasiakirjoja, http://www.svar.ra.se/. Myös niiden katselu on maksullista eikä suju ilman sivuilta ladattavissa olevaa ohjelmaa.

Mårten Segercrantzin puolison Katarina Paulinan äiti Maria Ithimaea oli erittäin todennäköisesti esitätini: Marian Anna-sisar oli ylioppilasmatrikkelin verkkoversionkin mukaan "luultavasti" esi-isäni, Elimäen kappalaisen Carl Nirkon, http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=5075, äiti. Avioparille Segercrantz ja Paulina ei lapsia siunaantunut, joten sukuhaaran tutkiminen on jäänyt vähiin.

Jaakontytär
05.01.10, 14:12
Kiitos vastauksesta! (Emme siis ihan ole sukulaisia, mutta melkein. ;))

Myös Ruotsin valtionarkistolla on laajat valikoimat skannattuja alkuperäisasiakirjoja, http://www.svar.ra.se/. Myös niiden katselu on maksullista eikä suju ilman sivuilta ladattavissa olevaa ohjelmaa.

Omituista että tätä ei tullut vastaan aiemmissa etsinnöissäni netissä. Kiitos linkistä!

Menin sivulle ja kokeilin seuraavaan polkua (vaihdettuani ensin kieleksi englannin):
Shortcuts - Scanned documents --> Church records --> Västernorrlands county --> Härnösand.
Mutta kuinka ollakaan, sielläkin varhaisin Personregister-arkisto (jota ei pääse avaamaan ilman mainitsemaasi maksua) alkaa vasta vuodesta 1721. Suunnilleen noilta ajoilta alkavat myös "Härnösands domkyrkoförsamlings arkiv" ja "Härnösands hospitalsförsamlings kyrkoarkiv", sekä Västernorrlannin lisäksi muutamaa muutakin kiinnostavaa maakuntaa koskeva arkisto.

Nyt mietin kannattaako moisesta maksaa, kun ei pääse edes oikealle vuosisadalle. :confused: Mutta kai 1500-1600-lukujen kirkonarkistot Ruotsistakin ovat JOSSAIN nähtävillä, siellä kun on varmaan tehty kirjanpitoa jo ennen Suomea. Tämä on kyllä omituinen mysteeri. (Ellei sitten ole niin, että vanhimpien rekisterien olemassaolokin on peitetty sivulla, ellei ole jo maksanut niiden katselusta... Taidan laittaa arkistolle sähköpostitiedustelun vanhempien arkistojen sijainnista/saatavuudesta...)

Tässä näköjään riittää selvitettävää. Kiitos kovasti linkistä! Jos noita vanhoja arkistoja ylipäätään löytyy nähtäville mistään, niin voisi olettaa että Riksarkivetista nyt ainakin.

M.Sjostrom
05.01.10, 14:52
kyse ei ole pelkästään siitä, milloin on aloitettu pitämään kirkonkirjoja missäkin päin Ruotsia, vaan myös siitä, mitä on säilynyt: tulipaloissa ym tuhoutumisissa, on vanhimpia silloin tällöin menetetty.

Jos ruotsin julkinen arkistoluettelointi sisältää ko seurakuntiin kirkonkirjat 1700-luvun jostain lähtien, mutta ei mainitse 1600-luvun kirkonkirjoja arkistoluettelossa, silloin on todennäköistä että 1600-luvun kirkonkirjoja ei (enää) ole olemassa - ja jos niiden pito olisi pitänyt aloittaa 1600-luvulla, sitten tuhoutuminen on luultava selitys.

Eivät he arkistoluetteloaan kaiken järjen mukaan miltään tuollaisilta osin salassa pitäisi....

Kiitos vastauksesta! (Emme siis ihan ole sukulaisia, mutta melkein. ;))



Omituista että tätä ei tullut vastaan aiemmissa etsinnöissäni netissä. Kiitos linkistä!

Menin sivulle ja kokeilin seuraavaan polkua (vaihdettuani ensin kieleksi englannin):
Shortcuts - Scanned documents --> Church records --> Västernorrlands county --> Härnösand.
Mutta kuinka ollakaan, sielläkin varhaisin Personregister-arkisto (jota ei pääse avaamaan ilman mainitsemaasi maksua) alkaa vasta vuodesta 1721. Suunnilleen noilta ajoilta alkavat myös "Härnösands domkyrkoförsamlings arkiv" ja "Härnösands hospitalsförsamlings kyrkoarkiv", sekä Västernorrlannin lisäksi muutamaa muutakin kiinnostavaa maakuntaa koskeva arkisto.

Nyt mietin kannattaako moisesta maksaa, kun ei pääse edes oikealle vuosisadalle. :confused: Mutta kai 1500-1600-lukujen kirkonarkistot Ruotsistakin ovat JOSSAIN nähtävillä, siellä kun on varmaan tehty kirjanpitoa jo ennen Suomea. Tämä on kyllä omituinen mysteeri. (Ellei sitten ole niin, että vanhimpien rekisterien olemassaolokin on peitetty sivulla, ellei ole jo maksanut niiden katselusta... Taidan laittaa arkistolle sähköpostitiedustelun vanhempien arkistojen sijainnista/saatavuudesta...)

Tässä näköjään riittää selvitettävää. Kiitos kovasti linkistä! Jos noita vanhoja arkistoja ylipäätään löytyy nähtäville mistään, niin voisi olettaa että Riksarkivetista nyt ainakin.

Bodniemi37
05.01.10, 15:31
Nyt mietin kannattaako moisesta maksaa, kun ei pääse edes oikealle vuosisadalle.

Kannattaisikohan sinun silmäillä Härnösandin henkikirjoja [mantalslängder]. Niitä näyttää olevan skannattuina vuodesta 1646 lähtien.

Terveisin,

Ritva J.

Jaakontytär
08.01.10, 11:53
Kiitos teille vastauksista!

Kirkonkirjojen palaminen tms. on tosiaan yksi mahdollinen syy tiedon puuttumiselle. Summittaisella selailulla vilkaisten vaikuttaa siltä, että aika monen muunkin kunnan & paikkakunnan arkistot alkavat vasta 1600-luvun lopulta tai 1700-l. Toisaalta, jossakin oli jo 1500-luvun lopulta. Tuli on kai tehnyt tuollakin tuhojaan :(

Kiitos henkikirjavinkistä! Vaikka Hans ja Elisabeth ovat syntyneet jo 1600-luvun alussa, voisi noista 1640-luvun tiedoista kuitenkin hyvällä onnella löytyä heidän vanhempiaankin. Täytyy mennä kurkistamaan. :)

(Ja periaatteessa voisi myös harkita Anbytar-foorumille kirjoittautumista ja siellä tuohon kyseiseen ketjuun kirjoittelua...)

Matti Lund
08.01.10, 12:20
Kiitos vastauksesta! (Emme siis ihan ole sukulaisia, mutta melkein. ;))



Omituista että tätä ei tullut vastaan aiemmissa etsinnöissäni netissä. Kiitos linkistä!

Menin sivulle ja kokeilin seuraavaan polkua (vaihdettuani ensin kieleksi englannin):
Shortcuts - Scanned documents --> Church records --> Västernorrlands county --> Härnösand.
Mutta kuinka ollakaan, sielläkin varhaisin Personregister-arkisto (jota ei pääse avaamaan ilman mainitsemaasi maksua) alkaa vasta vuodesta 1721. Suunnilleen noilta ajoilta alkavat myös "Härnösands domkyrkoförsamlings arkiv" ja "Härnösands hospitalsförsamlings kyrkoarkiv", sekä Västernorrlannin lisäksi muutamaa muutakin kiinnostavaa maakuntaa koskeva arkisto.

Nyt mietin kannattaako moisesta maksaa, kun ei pääse edes oikealle vuosisadalle. :confused: Mutta kai 1500-1600-lukujen kirkonarkistot Ruotsistakin ovat JOSSAIN nähtävillä, siellä kun on varmaan tehty kirjanpitoa jo ennen Suomea. Tämä on kyllä omituinen mysteeri. (Ellei sitten ole niin, että vanhimpien rekisterien olemassaolokin on peitetty sivulla, ellei ole jo maksanut niiden katselusta... Taidan laittaa arkistolle sähköpostitiedustelun vanhempien arkistojen sijainnista/saatavuudesta...)

Tässä näköjään riittää selvitettävää. Kiitos kovasti linkistä! Jos noita vanhoja arkistoja ylipäätään löytyy nähtäville mistään, niin voisi olettaa että Riksarkivetista nyt ainakin.


Hei, muistutan tästäkin mahdollisuudesta, eli kyllähän Härnosandin kasteet löytyvät kastekirjojen alusta johonkin vuoteen asti (jonka näet IGI -eränumeron ohessa) asti IGI -korteilta. Ota testihauilla ylös Härnosandin varsinaiset IGI -eränumerot ja käytä niitä, jotta mukaan ei tule sitä "puppua", jota on varsinaisen IGI -kortistokannan kylkiäisenä ja pelkällä nimihaulla muuten tulee mukaan sotkemaan.

Siis pelkkien kastetietojen havittelemisen takia ei kannata maksaa, kun sama tieto täältäkin tuosta noin heltiää ilman tullia.

Olen muutamassa projektissani tullut tarpeeseen etsiä tietoja Härnosandista ja saanut tällöin osan tarvittavista tiedoista IGI -hauilla aikana, jolloin netissä ei juuri muuta ollut edes saatavilla (ei vielä niitä sekalaisia rahastussaitteja netissä, joihin kaikki kirkonkirjat näytetään sittemmin Ruotsissa sangen sekalaisen seurakunnan ja hämäräheikin toimesta skannatun). Siis 1700 -luvulta sieltä löytyy, mutta kirkonkirjojen osalta tuhoutumisaste näyttää olevan aika lailla sama Pohjanlahden takana kuin täälläkin, vaikka täällä on merkittävä määrä tuhoutumisista tapahtunut isossavihassa ja Suomen sodassa.

terv Matti Lund

Jaakontytär
08.01.10, 12:37
Hei,

Kiitos neuvosta! Aloittelija pyytää toiveikkaasti vielä pientä tarkennusta: Mitä ovat IGI-eränumerot ja -kortit, ja miten niihin pääsee tässä käsiksi? Google tuo International Genealogical Indexin, mutta en osaa etsiä sitä varten tarvittavia koodeja Riksarkivetin sivuilta. IGI-haku siellä ei tuota tulosta (muutenhan tämä olisikin kai liian yksinkertaista!).

Olen vielä niin alkusuoralla että monikin asia vaatii valitettavasti ns. rautalangasta vääntämistä... :oo: Olen hyvin kiitollinen jos ehtisit vielä aukaista tämän IGI:n salat! Siis mistä näen tarvittavat eränumerot, ja mihin ne pitää sitten "syöttää" tietoa saadakseen.
(Yritin etsiä ratkaisua tältä foorumiltakin, mutta hakusana vaatii neljä kirjainta ja IGI:ssä on kolme.)

Hei, muistutan tästäkin mahdollisuudesta, eli kyllähän Härnosandin kasteet löytyvät kastekirjojen alusta johonkin vuoteen asti (jonka näet IGI -eränumeron ohessa) asti IGI -korteilta. Ota testihauilla ylös Härnosandin varsinaiset IGI -eränumerot ja käytä niitä, jotta mukaan ei tule sitä "puppua", jota on varsinaisen IGI -kortistokannan kylkiäisenä ja pelkällä nimihaulla muuten tulee mukaan sotkemaan.

Siis pelkkien kastetietojen havittelemisen takia ei kannata maksaa, kun sama tieto täältäkin tuosta noin heltiää ilman tullia.

Jaakontytär
08.01.10, 12:50
Nyt sitten löysin "search the IGI:n" eli FamilySearchin, josta olin kyllä tietoinen ennenkin - en tajunnut sen olevan sama kuin IGI-haku... Vain eränumerot enää puuttuvat...?

Tietysti pelkillä nimilläkin voi ainakin kokeilla. --> Elisabeth Blixille löytyi isäksi Karl Månsson Blix :) mutta sitä pitemmälle ei pääse. Ja Hans Kru(u)sit ovat liian myöhäisiä ollakseen etsimäni Hans.

Mieli tekisi kokeilla sen eränumeronkin avulla. Täytyy jatkaa selvittelyä! :)

r-l.huuki
08.01.10, 12:52
Härnösandin IGI eränumeroita

http://hammerum-herred.dk/viewpage.php?page_id=104&land=Sweden&amt=Vasternorrland&sogn=Hernosand&sub=1

Kasteet 1721 - 1833 c408652
Vihityt 1721 - 1815 m408652
Kasteet 1834 - 1859 c408653
Vihityt 1815 - 1859 m408654

Täällä Batch Number-kenttään kirjoitetaan esim. c408652 ja Region-kenttään valitaan Sweden.
http://www.familysearch.org/eng/search/frameset_search.asp?PAGE=igi/search_IGI.asp&clear_form=true

Ruotsin, Norjan ja Tanskan IGI-eränumeroita löytyy täältä
http://hammerum-herred.dk/viewpage.php?page_id=8

- Raija-Leena H

Jaakontytär
08.01.10, 13:04
Kiitos linkeistä ja neuvoista! :)

Harmittavasti hakuni tuottaa edelleen No Match -tuloksia - arvatenkin siksi, että arkistot eivät noissa batcheissa ulotu sinne 1600-luvun alkuun, minne ei näytä tämän maakunnan osalta pääsevän millään ilveellä (paitsi niiden henkikirjojen kautta jossain määrin; seuraava tutkimuskohde). Mutta nyt ainakin tiedän mistä koodeja saa ja miten tämä IGI-homma käytännössä toimii, mistä suuri kiitos molemmille tänään vastanneille ystävällisille tutkijoille.

Matti Lund
08.01.10, 13:18
Kiitos linkeistä ja neuvoista! :)

Harmittavasti hakuni tuottaa edelleen No Match -tuloksia - arvatenkin siksi, että arkistot eivät noissa batcheissa ulotu sinne 1600-luvun alkuun, minne ei näytä tämän maakunnan osalta pääsevän millään ilveellä (paitsi niiden henkikirjojen kautta jossain määrin; seuraava tutkimuskohde). Mutta nyt ainakin tiedän mistä koodeja saa ja miten tämä IGI-homma käytännössä toimii, mistä suuri kiitos molemmille tänään vastanneille ystävällisille tutkijoille.


Hei,

Vielä pikku neuvo.

IGI -haku varsinkin Ruotsin osalta on sangen "ronkelia" ja vaatii "porautumista", eli porautumalla nimien testihauilla, pääset käsiksi siihen tapaan, jolla ko. perhe on ko. seurakunnassa asetettu kastekirjoihin ja vihittyjen luetteloihin.

Sukunimi-iskostuma on heitettävä nyt romukoppaan, mikä aloittelijalla (joksi tunnustaudut) aina tuottaa tuskaa, mutta samalla oppii vaadittavia identifiointitekniikoita ja koko tutkimustouhu alkaa pikku hiljaa paremmin käyttämään.

Pääsääntöisesti ja paikoin pelkästään, nimet on kirjattu patronyymisesti, maaseurakunnissa yleensä siinäkin tapauksessa, että ko. henkilöillä olisikin lisänimi, joka on muuta kautta tiedossasi.

Siis joidenkin seurakuntien kohdalla lisänimihaku ei tuo juuri mitään tietoa. Kaupunkien osalta lisänimiä paremmin esiintyy, mutta suurempi osa perheen tiedoista saattaa olla sielläkin patronyymisessä muodossa.

terv Matti Lund

Jaakontytär
08.01.10, 14:28
Aloittelija olen tosiaan vielä pitkään - aloitin tutkimukset vasta vajaa vuosi sitten, ja nytkin työ haittaa pahasti harrastuksia...

Täytyy siis "porautua" näihin arkistoihin patronyymien ja syntymävuosien turvin.


Sukunimi-iskostuma on heitettävä nyt romukoppaan, mikä aloittelijalla (joksi tunnustaudut) aina tuottaa tuskaa, mutta samalla oppii vaadittavia identifiointitekniikoita ja koko tutkimustouhu alkaa pikku hiljaa paremmin käyttämään.

Sukunimien puutteen kanssa on kyllä saanut kummastella jo Pohjanmaan sukuja tutkiessa, kun "nimi" vaihtui tietysti muutamilla rengeillä ja piioilla tiuhaan tahtiin sen mukaan missä kulloinkin olivat palveluksessa, kunnes joku sitten jäi varsinaiseen nimikäyttöön. Jotenkin sitä kai oletti, että jos näillä ruotsalaisilla henkilöillä oli jo 1600-luvulla käytössä sukunimet (Krus & Blix), niin se olisi saattanut olla heidän vanhemmillaankin, mutta eihän tutkimusta voi nojata tuohon oletukseen. :oo: Ja Hansistahan tosiaan sanottiin jo tuolla Anbytar-lainauksessa, että hän itse ei vielä käyttänyt Krus-nimeä.

Tutkimus jatkukoon heti työkiireiden salliessa. Suuri kiitos sinulle avustasi! :)

Jaakontytär
24.03.10, 15:09
Vastaan itse itselleni :) ja muille uusille (ja vanhoillekin) tutkijoille, joiden esivanhemmissa ovat Soikkolan kuninkaankartanon vuokraaja Inkerissä Mårten Enberg ja Magdalena Krus.

Jatkoin Magdalenan esivanhempien - alkajaisiksi äidin eli Elisabeth Blixin - jäljittämistä (toistaiseksi kirkonkirjojen sijaan) Anbytarforumin ja sukututkimusseuran kirjaston avulla. Alla tämänhetkisten olettamusten alkupuolta (en jatka tähän kaikkia ketjuja loputtomasti) - mahdollisia korjauksia otetaan mielellään vastaan!

LÄHTEITÄ:
Anbytarforum (http://aforum.genealogi.se/discus/) ja siellä erityisesti ketju Släkter » Övriga släkter - B » Blix ym.
Hovdsjö-Kloxåsen-Blixsläkten (http://www.brunflohembygd.com/hovdkloxblix.htm)
Henning Sollied. Blix'erne av Jemtland. "Norsk slekthistorisk tidsskrift 31-32", Oslo 1932.
Harald J. Heyman. Peder Månsson Blix och hans släkt. "Personhistorisk tidskrift 1931", Tukholma 1932.
Hernösands Stifts Herdaminne (osa IV)
Hernösands Stifts Herdaminne - Supplement

-----

Elisabeth Carlsdotter Blix, s. 1608.

1)
Elisabethin isä: Carl Pedersson (Persson) Blix, s. 17.3.1579
- Carlin isä: Peder Månsson Blix, s. 14.5.1542. Ångermanlandin maakirjuri (landsskrivare), Länsi-Norlannin kamreeri.
- Carlin äiti: Elisabetha Hansdotter Fluur (Elisabethan isä: Hans Andersson Fluur, vouti Ångermanlandissa)
-- Pederin isä: Mogens (Måns) Karlsson Blix, s. 1502. Undersåkerin kirkkoherra.
-- Pederin äiti: Ingrid (Inga) Hansdotter, s. Norrala.
--- Mogensin isä: Karl Laurensson, s. Kloxåsen.
--- Mogensin äiti: NN Mågensdotter Blix.
---- Karlin isä: Laurens Sveinsson, s. n. 1435 Toresås, Näs?
---- Karlin äiti: Margrete (Margit) Joansdotter? s. 1469 Kluxås, Näs (Margreten isä: Joan Sigurdsson)
----- Laurensin isä: Svein (Sven) Laurensson? s. 1410 Toresås.
----- Laurensin äiti: Margareta Pedersdotter Roos av Ervalla ?

2)
Elisabethin äiti: Kerstin Hansdotter s. 1587.
- Kerstinin isä: Johannes (Hans) Laurentii (Bure), s. 24.1.1548 Säbrå. Säbrån kirkkoherra (veljensä Elgelbertus Laurentiin jälkeen).
- Kerstinin äiti: Anna Segersdotter.
-- Johanneksen isä: Laurentius Svenonis Bureus (Bure). s. 1507 Barkesta, Harmånger. Säbrån kirkkoherra.
-- Johanneksen äiti: Margareta Engelbertsdotter Janzonia.
--- Laurentiuksen isä: Sven Pedersson (Bure), s. 1475 Medelpad. Medelpadin käskynhaltija (höfvitsman).
--- Laurentiuksen äiti: Margareta Boosdotter.
---- Svenin isä: Peder Falesson Bure, s. 1445 Bureå, Skellefteå.
----- Pederin isä: Fale Olofsson (Bure), s. 1415.
------ Falen isä: Olof Hersesson Bure, s.n. 1380
------- Olofin isä: Herse Falesson Bure, s. n. 1350.