PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Sota-arkiston" nykyiset käytännöt?


kkylakos
29.12.09, 11:44
Hei,

osuin verkkohaulla keskusteluun elokuulta (http://www.lukkomania.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=480&start=25), jossa todetaan kantakorttitilauksista "Huomatkaa myös, että kenestä tahansa (nuoremmsta kyuin 100 vuotta sitten syntyneestä) ei tietoja saa. Suora sukulaisuussuhde tulee olla ja lisäksi jos henkilön kuolemasta on alle 50 vuotta saatavat tiedot ovat hyvin suppeat. Tilattavan kantakortin syyksi kelpaa esimerkiksi sukututkimus."

Olen itse tilannut muutama vuosi sitten nähtäväksi isoisäni ja isoäitini veljen kantakortit. Sukulaisuussuhteita ei tarvinnut minusta mitenkään todistaa ja vaarini oli ollut tuolloin kuolleena vasta pari vuotta. Mättääkö muistini? Onko jollain tuoretta kokemusta Sörnäisistä?

Make
29.12.09, 12:18
Hei,

Kantakortin tilauslomake löytyy täältä
http://www.narc.fi/Arkistolaitos/sahkoiset/lomakkeet.html

Siinä pyydetään tiedot mm. sukulaisuudesta. Itse sain tänä vuonna Kanadassa asuvan isäni sedän kantakorttikopion tuon sukulaisuuden ja sukuselvityksen (sekä mainiten että henkilön Kanadassa asuva poika haluaisi tämän, mutta mm. kielikysymyksen johdosta välitän sen) perusteella.

Käsitykseni mukaan säännöstö on muuttunut ihan 1-2 vuotta sitten; mm. ns. isoisäpaketti poistui.

Työkaverini on pyytänyt isästään tietoja saamatta niitä. Hänen isänsä sairastui rintamalla ja kuoli myöhemmin sotasairaalassa. Poikansa oli halunnut tietää sairaudesta, mutta ei ole saanut tietoja - ei nähdä edes arkistossa.

Oman isäni kantakortissa on vain ne tiedot mitkä tiedän muutenkin hallussani olevasta sotilaspassista.

Parhaiten asia selviää soittamalla Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteeseen.

Selvennykseksi: kantakortin kopion työkaverini sai, mutta sehän ei itse asiassa kerro juuri mitään ja hän olisi nimenomaan halunnut sevempää tietoa isänsä sotataipaleesta ja sen surullisesta lopusta.

tkukkonen
29.12.09, 12:23
Olen tutkinut viime vuoden kuluessa kaikkiaan noin 30 kantakorttia, joista useimmat kaatuneista tai muuten kuolleista. Sain lisäksi terveystiedot serkustani ja tätini miehestä, mutta elossa olevasta sedästäni ja kaatuneista ei-sukulaisista en niitä saanut. Lisäksi elossa olevan tiedoista peitettiin osa: sain kylläkin valokopiot valikoiduista sivuista. Perusteluksi riitti suku- ja kyläkirjan teko. Myös muut sodanaikaiset kuolinsyyt kuin kaatuminen paljastuivat. Itsemurhiakin osui tähän joukkoon ja siinä onkin nyt sanojen sovittelulle tarvetta.

Hannu Numminen
29.12.09, 13:20
Kävin sota-arkistossa pari kuukautta sitten pyydettyäni etukäteen kolmen henkilön tiedot. Molemmista isoisistäni sain nähtäväksi vain kolme kantakorttia kummaltakin, lieneekö syynä kummankin kuolemasta kulunut aika, 40 ja 26 vuotta.

Kolmannesta serkustani sain kuitenkin luettavaksi luultavasti koko aineiston lääkärinkäyntejä ja sotilaspassia myöten sekä tietenkin myös ne kantakortit. Kolmas serkkuni kuoli rintamalla vuonna 1940.

Kaikista noista papereista sain myös kopiot.

AilaP
29.12.09, 19:34
Hei

Kaksi vuotta sitten sain enoistani, jotka kummatkin kuolleet yli 50 vuotta sitten paljon tietoja kantakortin lisäksi, jopa röntgenkuvan näin. Käsittääkseni henkilön kuolemasta pitää olla kulunut 50-vuotta, ennenkuin sairaskertomuksia saa.

Elossa olevan setäni tiedot sain hänen allekirjoittamallaan valtakirjallaan, myös sairaskertomuksia.

Kantakortistahan selviää joukko-osasto, jonka perusteella voi etsiä (tilata etukäteen?) ko. osaston sotapäiväkirjoja, joita on kyllä vielä paljon arkistossa avaattomina pakkauksissa. Niin pitkälle en vielä ole päässyt.

AilaP

Hannu Numminen
29.12.09, 20:32
Kantakortistahan selviää joukko-osasto, jonka perusteella voi etsiä (tilata etukäteen?) ko. osaston sotapäiväkirjoja

Tätä en tiennytkään! Kiitos tiedosta!

KimmoV
30.12.09, 00:41
Terve !
ww.narc.fi (tai mikä uusi osoite onkaan) suorastaan pursuaa näitä sotapäiväkirjoja (kts. esim viikon aikana digitoidut asiakirjat)

terveisin
KimmoV

kkylakos
30.12.09, 07:33
Terve !
ww.narc.fi (tai mikä uusi osoite onkaan) suorastaan pursuaa näitä sotapäiväkirjoja (kts. esim viikon aikana digitoidut asiakirjat)

terveisin
KimmoV

Uusi osoite on www.arkisto.fi (http://www.arkisto.fi) ja toistaiseksi digitoitavana talvisodan sotapäiväkirjoja. Niihin pääsee sekä Portin (http://193.184.161.240/portti/index.php/Etusivu) että digitaaliarkiston (http://digi.narc.fi/digi/) kautta, suoralinkki oikealle sivulle Portissa: http://193.184.161.240/portti/index.php/Sotap%C3%A4iv%C3%A4kirjat

Ja siinä muuten lukee kantakortin osalta

Periaatteessa jokaisen valvonnasta poistuneen henkilön (ylintä päällystöä lukuun ottamatta tämä tarkoittaa 60 vuotta täyttäneitä henkilöitä) kantakortti on mahdollista saada tutkittavaksi. Lainsäädäntö vaikuttaa siihen, missä laajuudessa tietoja korteista annetaan, mutta palvelustiedot ovat aina julkisia.
Kantakortti tilataan puolustushallinnon henkilöasiakirjojen tilauslomakkeella (http://www.narc.fi/Arkistolaitos/sahkoiset/lomakkeet.html). Koska tarvitsemme lomakkeesta allekirjoitetun kappaleen, tulee se täyttämisen jälkeen lähettää postitse siinä näkyvään osoitteeseen. Tarvittaessa lomakkeita voi myös tilata paperimuodossa joko sähköpostin (kansallisarkisto.sornainen*narc.fi) tai puhelimen (09-2285 2500) avulla. Mikäli kohdehenkilön kuolemasta on kulunut vähintään 50 vuotta, voi kantakortin tilata tutkittavaksi tutkijasaliin tai valokopioina kotiin pelkällä sähköpostiviestillä (osoite yllä).
Tilauslomakkeen täyttämisen yhteydessä valitaan, tilataanko kantakorteista postitse toimitettavat paperikopiot vai saavutaanko tutkimaan alkuperäisiä kortteja Kansallisarkiston Sörnäisten toimipisteen tutkijasaliin. Asiakirjojen käyttö tutkijasalissa on maksutonta, mutta kopioita postitse toimitettaessa niistä peritään arkistolaitoksen hinnaston (http://www.narc.fi/Arkistolaitos/a/tiedostot/PDF/hinnasto.pdf) mukainen maksu (0,60 €/sivu; minimiveloitus 7,50 €). Tilausten käsittelyaika vaihtelee toimitustavasta riippumatta muutamista päivistä kahteen viikkoon.

Markku Harju
30.12.09, 21:00
Sota-arkiston nykyisistä käytännöistä en tiedä,mutta kantakortteja ei ole kaikista esim.ns.Lapin sotaan osallistuneista henkilöistä.Hain n. kaksi vuotta sitten kantakorttia sukulaisestani (kuollut 1948) joka oli 1944-45 sotimassa pohjoisessa saksalaisia vastaan.Kaikki tiedot hänestä ovat "hävinneet".

t.mh

jayfinn3
03.10.13, 03:08
hello there i was born in finland 1954 and still citizen my grand father died 20/1/1940 lavajarvi never seen his picture till last saturday night till digi.narc send me a picture of him so i finally i got see what my grand father looked like it was cool