PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ahlström


Giösling
26.12.09, 11:36
Etsin edelleen taustaa ja mahdollista ensiaviota sille suutarimestarien ammattikunnan vanhimmalle, porvari Johan Ahlströmille, joka avioitui vuonna 1761 toiseen (?) avioonsa Catharina Christina Abrahamsdr Barckin kanssa.

Koska Johan oli vaimoaan yli 20-vuotta vanhempi, on hän avioituessaan todennäköisesti ollut leski (Ruotsinpyhtään vihityt puuttuvat tuolta ajanjaksolta).

Ahlström pyöritti Loviisassa merkittävää suutarinliikettä ja hänellä oli lukuisia kisällejä apunaan; osa näistä riikinruotsalaisia.

Olen olettanut, että Ahlström siirtyi vastaperustettuun Loviisaan (Degerby) mahdollisesti Turusta, tai Tukholmasta, kuten monet muutkin kaupungin silloiset porvarit.

Toistaiseksii tuntemattomasta syystä parin vanhin tytär, 27.10.1761 syntynyt Catharina Christina Ahlstöm naitiin v. 1780 Tohmajärven nimismiehen Herman Qvistin (äiti Maria Helena von Burghausen, isoäiti Anna Elisabet Rehbinder) puolisoksi.

Miksi Qvist haki vaimonsa Loviisasta asti?

Ahlström-Barck-parin vanhin poika, Johannes (Johan) Ahlström nuorempi (s. 1763) jatkoi isänsä liikettä ensin Loviisassa ja siirtyi sitten 1800-luvun alussa Pietariin, jossa jäljet katoavat. Hän oli aviossa Maria Christina Tallrothin kanssa.

Kaikki mahdollinen lisätieto Ahlströmien juurista ja jälkipolvista otetaan kiitollisena vastaan.

Giösling
27.12.09, 14:00
SSHY:n Tohmajärven rippikirjoista (1779-1784, Kemie) voidaan huomata, että Qvist-Ahlström pari asui yhdessä leskeksi jääneen Beata Helena Qvistin kanssa. Beata ja Herman olivat sisarukset, kuten rippikirjamerkinnät vahvistavat.

Beta Helena Qvist oli Tohmajärven lukkarin Daniel Bergmanin toinen puoliso (1. vaimo oli ollut Anna Maria Lackman).

Mistä oli kotoisin Daniel Bergman, Qvistien vävy?

Onko hänestä mainintaa Tohmajärven historiassa?