PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Esinearvoitus


Sami Lehtonen
22.12.09, 23:45
Sain tänään käsiini esineen, joka aikanaan on ollut erityisen hyödyllinen, mutta nykypäivänä sillä ei juuri käyttöä ole.

Esineelle annan vain yhden vihjeen ja tietysti toivon, että Googlesta ei heti haettaisi vastausta - tai jos haetaan, niin pidetään se omana tietona niin kauan, kunnes muutkin ovat päässeet pohtimaan, mistä esineestä on kyse.

Näin.

Esine sijaitsee ketjun päässä omassa nahkakotelossaan ja päällä lukee IKOPHOT - hätäinen kaveri voisi kuvitella tekstin olevan kyrillisillä, mutta näin ei ole.

Otso Havu
23.12.09, 01:52
Walotusmittari viime vuosisadan loppupuolelta.

JaskaS
23.12.09, 09:29
Samaan päädyin kuin Otsokin katsomatta hänen vastaustaan. Jostain paffilaatikoistani löytynee vastaava kenties nuorempi, jonka merkki on Sixtomat. Ei ehkä niinkään viitteellinen nimi.

:) Jaska

Seppo Niinioja
23.12.09, 13:48
Samaan päädyin kuin Otsokin katsomatta hänen vastaustaan. Jostain paffilaatikoistani löytynee vastaava kenties nuorempi, jonka merkki on Sixtomat. Ei ehkä niinkään viitteellinen nimi.

:) Jaska

Ehkä nimi tuli siitä, että sillä mitataan ja/tai asetellaan kuutta suuretta (en tarkistanut). Värilämpötilan mittaus on "korkeampaa valokuvausta." Automatiikalla tulee yleensä Kansallisarkistossa kuvatuksi, mutta onhan kameroissa tietysti edelleen manuaalisäädötkin.

Seppo Niinioja

Timo W
23.12.09, 15:02
http://www.davidrichert.com/zeiss_ikophot_light_meter.htm

http://www.marriottcameras.co.uk/advertising/zeiss_ikon_1955/ikophot.htm

Sami Lehtonen
23.12.09, 16:10
Kyllä täällä näemmä tietoakin on. Kyseinen kapistus on todellakin valotusmittari, mutta ei ihan viime vuosisadan lopulta sentään. Ehkä myöhemmin paristokäyttöinen Ikophot T (70-luvun alusta), voidaan laskea vuosisadan lopulla valmistetuksi. Zeiss Ikon lopetti kameravalmistuksen 1972 ja todennäköisesti valotusmittareitakaan ei valmistettu kauaa tuon jälkeen.

Tarkalleen tuo valotusmittari, joka minulla on on Ikophot Rapid, eli siinä ei ole asteikkoa vaan neula haarukoidaan ympyrään ja lukema luetaan kiekolta. Laite voidaan myös ajoittaa melko tarkasti. Alun perin Ikophot tuli markkinoille 1949 (vanhempiakin valotusmittareita Zeiss Ikonilla oli) ja uusi valkoista bakeliittia oleva malli (sekä Ikophot että Ikophot Rapid) tulivat vuonna 1953. Laitteessa lukee Made in Germany, jolla voidaan rajata vuosi 1974 ehdottoman viimeiseksi vuodeksi (sen jälkeen käytettiin Made in West tai Western Germany).

Parempi vinkki tulee itse laitteesta ja siinä olevista asteikoista. siinä 21 DIN onkin 80 ASA, eli se ei noudata nykyisiä järjestelmiä (21DIN = 100 ASA). Saksalainen standardi DIN 4512 on vuodelta 1961 (siis 21 = 100), joten laite on valmistettu sitä ennen - toisaalta taas vanha DIN ilmoitettiin astelukuina 21/10°. Laitteen käyttämä DIN onkin siis niin sanottu Neo-DIN tai vaihtoehtoisesti DIN (neu), joka määriteltiin 1957. Laite on siis 50 vuotta vanha +/- 2 vuotta. Jotta asia vielä vähän sekoittuisi, niin nykyistä DIN -järjestelmää on kutsuttu myös Neu-DIN asteikoksi, mutta ei siis Neo-DIN tai DIN (neu).

Mikä hauskinta - laite tuntuu vieläkin toimivan. Paristojahan tuossa ei ole, vaan siinä on seleenikenno, jonka tuottamalla sähkövirralla neula kääntyy.