PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Riitta Cangais Laukaasta


eruppa
18.12.09, 12:49
Arvoisat Laukaan seudun tutkijat!

Laukaan Pärnäsaaressa kuoli 10.1.1742 Brita, jolle muualla käytetään sukunimeä Cangais. Kuolinmerkinnän mukaan tuon Riitan vanhemmat olisivat Michel Matson ja Maria Hindriksdr.

Koska papin tiedossa olivat tuon henkilön vanhemmat, viittaa tämä laukaalaiseen alkuperään. Kankaisten puustellin lampuoteina toimi Puttosten suku useita sukupolvia. Tämän suvun jäsenistä käytettiin tämän johdosta myös sukunimeä Kankainen. Kuitenkaan en pysty yhdistämään tuota Riittaa muihin Puttosiin, sopivia vanhempia ei kertakaikkiaan löydy.

Tuon Riitan puoliso oli Pärnäsaaren lampuoti Tuomas Jaakonpoika Pärnäsaari. Tämän suvun jäsenethän toimivat 1600-luvulla Laukaan nimismiehinä kolmessa sukupolvessa, kunnes Pärnäsaaren talo "takavarikoitiin" kruunulle upseerinpuustelliksi ja alkuperäinen isäntäsuku joutui lampuotien asemaan.

Tuo aviopari kuuluu esivanhempiini ainakin kahta eri tietä. Onkohan joku onnistunut ratkaisemaan tuon Riitan alkuperän?:confused:

kyseleepi eläkeukko Erkki Porista

hessu 07
28.12.09, 10:45
Arvoisat Laukaan seudun tutkijat!



Tuo aviopari kuuluu esivanhempiini ainakin kahta eri tietä. Onkohan joku onnistunut ratkaisemaan tuon Riitan alkuperän?:confused:

kyseleepi eläkeukko Erkki Porista
*****************
Hei "eläkeukko"!
En tiedä olisiko seuraavasta osoitteesta apua, mutta kokeile!
www.elisanet.fi/seppo.kankainen/kankainen (http://www.elisanet.fi/seppo.kankainen/kankainen)

Hessu 07

Kari Pesonen
28.12.09, 14:36
Moi Erkki,

Kuten tiedät, Riitan taustaa on pähkäilty monasti eri foorumeilla. Itselleäni on edelleen työhypoteesina, että hän on Paavo Nuutinpoika Puttosen tytär. Tässä yhteenveto muistiinpanoistani:
Vuosien 1706 ja 1712 henkikirjoisssa Brita mainitaan Pernasaaressa. Hän asui myös Simunassa, Puralassa ja Tarvaalassa? ja Kuukkalassa?. Poikansa Tuomaan vihityt ilmoituksessa patronyyminä on Juhanantytär. Oma kuolinilmoitus: Mikontytär. Isä: Mikko Matinpoika, äiti: Maria Hindrikintytär. Kalle-pojan vihki-ilmoituksessa Riitan patronyymi on Matintytär. Riitta kuoli 60 vuotiaana.Todennäköisesti on kuitenkin Paavalintytär (kts. Kankaisten perukirjat + is-luettelo). Pernasaaressa asui vuosien 1726 - 1731 rippikirjan mukaan samanaikaisesti Liisa Paavontytär ja vanha äiti Kirsti (Tuomas Jaakonpojan äiti).

Muistilokeroissani on hämärä mielikuva siitä, että Viitasaaren tai Saarijärven suunnassa olisi joskus ollut joko talo tai henkilöitä, joita on kutsuttu Kangais-tapaisella nimellä. Tämä mielikuva on tarkistamatta.

Kari Pesonen