PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pornaisten Niklanderin suku, Askolan Sirenin suku


Tarja.Bellaveglia
10.12.09, 22:30
Hei
Olisiko kenelläkään tutkimustietoa tästä suvusta? mummoni äitini kuului siihen, asuinpaikka oli Tapanila-nimen talo Pornaisissa?
Entä sireneistä ?

Orvokki W
12.12.09, 11:06
Voisitko kuitenkin ystävällisesti hieman tarkentaa kysymystäsi. Etunimet ja syntymäajat saattaisivat tuottaa paremman tuloksen. Omaa sukuani risteilee Pornaisten Halkian kylässä ja osittain myös Askolassa, mutta valitettavasti Tapanila ja Siren eivät tunnu tutuilta.

Parhain terveisin

Orvokki W

Tarja.Bellaveglia
13.12.09, 11:45
Hei
Tarkemmin henkilöt (äitini mummoja): Aleksandra wilhelmiina Pajula, omaa sukua Siren, synt. Askolassa 18.12.1871 ja kuollut Pornaisissa 12.9.1940.
Samoin Pajulan suku, siis vaarini suku, kiinnostaa.
toinen mummo on Fanny Mathilda Helenius, omaa sukua Niklander, synt. pornaisissa tapanilan talossa 22.2. 1881.
Löytyykö sukututkimuksestasi näitä henkilöitä? terv Tarja

Orvokki W
13.12.09, 15:18
Ainakaan ei vielä näin lähellä 1900 -lukua olevista omista sukulaisistani löytynyt näitä henkilöitä. Vilkaisin myös Pornaisten historiakirjoja ja ainakin II osan nimiluettelossa oli sekä Niklander että Nikula -nimisiä. Kannattanee lukaista. Muutenkin Pornaisten historia on ihan mielenkiintoista.
Laitoin parille tutulleni sähköpostia kyselysi tiimoilta, joten odotellaanpa, jos vaikka jotakin löytyisi.

Terveisin

Orvokki W

Giösling
14.12.09, 11:39
Hei Orvokki,


Oletko huomannut Pornaisten historiaa lukiessasi mitään mainintaa perinnetiedosta, jonka mukaan Kaarina Maununtyttären poika,
Prinssi Gustaf Eriksson Vasa, olisi kiertolaisvuosinaan viihtynyt Lahan ja Löfvkosken tienoilla Pornaisissa ja tavannut siellä mm. äitiään?

Tämä todistamaton tieto on mainittu ainakin Rancken-opuksessa “Karin Månsdotters Lefverne”, sivu 61.

Orvokki W
14.12.09, 11:51
Kiitos viestistäsi. En nyt ainakaan heti muista tuota tarinaa, mutta kunhan saan nämä joulukortit kirjoiteltua palaan kirjojen ääreen.
En pitäisi kuitenkaan mahdottomana, koska Kuninkaantiehän kulki tuosta vierestä Turusta Viipuriin.
Kiinnostukseni kohde on tietenkin Halkian kylä, jossa sukuni on asustanut. Halkiahan joutui sotilaiden marssien aikana mennen tullen majoittamaan ja muonittamaan sotilaita, joten köyhtyi tämän vuoksi pahasti. Laha ja Laukkoski sitä vastoin olivat vauraampia kyliä kartanoineen.

Oikein hyvää joulunaikaa sinne kauaksi.

Terveisin

Orvokki W

Kalevi Koivu
16.12.09, 22:12
Hei

Omasta suvustani löytyy vävy Johan Viktor Niklander joka vihittiin 13.12.1903 Fredrika Lindholmin kanssa Vihdissä. Muuttivat Pornaisiin 1903. Mies kuoli 28.8.1949. Minulla on hieman muistitietoa, jota en kuitenkaan tähän kirjoita, koska 1900-luvusta kysymys.
Suorana sähköpostina olen valmis tietoni antamaan.

Orvokki W
19.12.09, 17:11
Palaanpa nyt tuohon kysymykseen Kaarina Maununtyttärestä ja hänen poikansa tapaamisesta Pornaisissa. Katsoin kummankin osan henkilöluettelot, mutta sieltä löytyi vain hyvin porvarillisia Kaarinoita sekä Kustaat vain kuninkaina, jotka määrittivät veroja, vaativat sotaväenottoja, perustivat ratsutiloja ja luovuttivat alueelta laajoja lahjoitusmaita.

Molemmissa kirjoissa oli kuitenkin lähdetietoina käytetty laajoja kirjallisia lähteitä sekä haastatteluja. Näiden haastattelujen joukossa tuon tyyppinen vanha tarina toki voisikin olla, vaikkei sitä ehkä todentamattomana ole voitu kirjaan ottaakaan.

Tietääkseni myös Waltari, joka vietti pitkiä aikoja kirjoittaessaan juuri Pornaisissa, on kirjoittanut Kaarina Maununtyttärestä. Tosin en valitettavasti ole lukenut ko. teosta.

Laukkoskella ja Lahassa oli kummassakin voimakkaat kartanot, joista Laukkoski oli Nödingien hallussa ja Laha Unger-Wreden suvun perinnöllinen läänitys, joten toki noissa kartanoissa olisi korkeitakin vieraita saattanut käydä.

Pornaisten historiat: Seppo Aalto: Pornaisten historia 1 vuoteen 1869 Talonpojan elämä
Teemu Keskisarja: Pornaisten historia 2 vuodesta 1869 Elämä pienessä kunnassa ja muuttuvassa yhteiskunnassa

Jouluterveisin

Orvokki Willberg

Giösling
20.12.09, 08:50
Kiitos, Orvokki!

Kommentit Astrenius-ketjussa.