PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : kaksi syntymäkuntaa


Terhi k.
10.12.09, 18:45
Miten tavallista on, että sama lapsi on merkitty kahden eri seurakunnan syntyneisiin?

Arfvid Adaminpoika ja Anna Sigfridintytär saivat 15.3.1813 Maria-tyttären. Paikaksi on merkitty Heinolassa Lusin Mansikkala eli Ristola, ja Sysmässä Nuoramoisten Sihvola. Sysmän rippikirjassa mainitaan että kastettu Heinolassa. Arfvid on Nuoramoisista ja Anna Lusin Mansikkalasta, mutta olivat olleet naimisissa joyli vuoden... kumpaakaan ei löydy muuttaneista.

Sami Lehtonen
10.12.09, 19:33
Ei tuo kovin harvinaista ole. Tosin yleisempää taitaa olla se, että kaste löytyy vain vieraalta paikkakunnalta.

harrysme
17.12.09, 16:10
Korppoota Hiskiin tallentaessa tuli vastaan aika monta lasta, jotka oli kastettu vanhempien kotipaikan ulkopuolella, sekä Korppoossa kastettuina, että muulla kastettuina. En ole tarkistanut, ovatko he myös toisen paikkakunnan kirkonkirjoissa. Joskus äiti eli kotipaikan ulkopuolella, joskus naapuriseurakunnan kirkko oli ilmeisesti lähempänä.

Seppo Niinioja
17.12.09, 17:47
Turussa on 1800-luvun puolivälin tienoissa, muistaakseni sen jälkeen kun ruotsalainen ja suomalainen seurakunta oli yhdistetty tuomiokirkkoseurakunnaksi 1845 kastekirjojen välissä ainakin suunnilleen oikealla paikalla erillisiä n. A5-kokoisia kastetodistuksia lähiseurakunnissa toimitetuista turkulaisten vanhempien lasten kasteista. Kirjat ovat hankalia käyttää myös siksi, että kasteet on kirjattu kuukausi kerrallaan erikseen itäiselle ja läntiselle puolelle, joiden rajaa en tiedä. En muista, olenko tarkistanut, onko nuo kasteet merkitty myös ulkoseurakunnan kirjaan. Kastettuja ulkoseurakuntalaisiahan näkee siellä täällä omana luettelonaan.

Seppo Niinioja