PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kasvien nimet rippikirjassa


Anja Pere
29.11.09, 14:49
Simon rippikirjassa 1742-1783 on lähes jokaisen kuvan alareunassa jonkin kasvin tieteellinen nimi. Kuvassa 5 on merkintä Herb..... Onko silloinen pappi tehnyt kasvitieteellisiä havaintoja vai onko merkinnät tehty myöhemmin. Pappina on silloin ilmeisesti ollut Johan Sarelius. Aika edistyksellinen pappi pässä suhteessa. Onhan Linne elänyt vv. 1707-1778 ja julkaissut esim. Bibliotheca Botanican v. 1736. Tietääkö joku enemmän näistä merkinnöistä ja niiden tekijästä ja onko tällaisia merkintöjä muiden seurakuntien rippi- ym. kirjoissa. Taidan kysyä asiaa myös kasvimuseosta.
Piti muuten tutkia ihan muita asioita Simosta.
Anja

Tapani Kovalaine
29.11.09, 16:44
ARTEMISIA VULGARIS
Kaikkihan toki pujon tuntevat. Kasvikirjan mukaa pujoa on runsain mitoin koko Etelä-Suomessa aina Kainuun rajoille saakka ja esiintyypä pujoa hieman pohjoisemmaksikin pitkin Perämeren rannikkoa.

Simon pitäjän Simoniemessä Tikkalanojan rannoilla oli pujoa, vaikka paikka oli jo melkein Kemin korkeudella. Pappi on laittanut esi-isäni Kustaa Tikkalan (ent. Tollstedt) talon aukeamalle (rk 1742-1748) pujon latinankielisen nimen - eikä syyttä! Sukua ei ole saatu häviämään, vaikka sitä on juuriltaan nyhdetty satojen vuosien ajan. Sitkeitä ovat!

Tässäpä digikuva: http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/simo/rippikirja_1742-1783_ik235/12.htm

Anja Pere
29.11.09, 20:33
Pujohan se tietysti on, mutta voisi olla vaikkapa vähän "jalompi" alalaji meripujo. En kyllä tiedä missä se meidän yhteisten esivanhempiemme kotitalo Tickala Simossa on tai on ollut. Vuosi sitten kävin Simossa ohikulkumatkalla ensimmäisen kerran ja kaunista oli, ainakin siellä merenrannalla. Muitten talojen kohdalle on kuitenkin merkitty mukavampia kasveja. Ihmettelin jo silloin, kun huomasin kuuluvani Tikkaloiden suureen sukuun, näitä kasvimerkintöjä. Ovatkohan todella Linnen aikakaudelta.
Nyt palasin samoihin rippikirjoihin, kun epäilen etteivät Kustaan esipolvet omissa tiedostoissani ole aivan oikein. Mutta näitä asioita täytyy kai kysellä eri viestiketjussa. Pujon-sitkeää sukua olemme, sillä lapsikuolleisuuskin on ollut suhteellisen vähäistä.
Hoosianna-tunnelmissa
Anja