PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lesonen sukuseura


Sari H
15.11.09, 12:54
Lesosten suuri suku

Miksi suurella suvulla ei ole virallista sukuseuraa?



Venehjärveläisen muistitiedon mukaan Lesoset olivat tulleet Vienaan ”Tuli Lapista” eli Kuusamosta joskus 1600-1700 luvun aikana. Kuitenkaan tämän nimisiä ei ole löytynyt tuohon aikaan tai aiemminkaan Kuusamosta, Pohjois-Pohjanmaalta saatikka Savon tai Kainuun nimiluetteloista. Kuitenkin 1500 -luvulla Lesosia on asunut tiettävästi Länsi-Kannaksella, myöhemmin sitten myös Tohmajärvellä ja Kiteellä. Lesoset ovat tutkija Matti Pöllän mukaan joka tapauksessa karjalaista sukua. Venehjärven asukkaat olivat kuuluisia metsämiehiä kontiovirsineen ja kylästä löytyi taitavimmat tietäjät. Monet tunnetuimmista runonlaulajista olivat Lesosia.

Kainuun Lesoset periytyvät Matti Lesosesta, joka oli syntyisin Venehjärven Lesosen kylästä. Matti oli piekloi, eli sotilaskarkuri, sillä sotaväki Venäjällä kesti jopa 25 vuotta. Yleensä miehet valittiin sotaväkeen arvalla ja näin ollen monet tämän epäilyttävän arpavoiton saatuaan pakenivat. Aluksi Matti on Pistossa renkinä 1789-1794. Sitten hänet tavataan Tauriala nro 17. Hänet kastetaan aikuisiällä maaliskuun 21. päivänä 1793. Kolmea kuukautta myöhemmin samaa vuotta, hän avioitui Huutoniemeltä kotoisin olevan Valpuri Räisäsen kanssa. Professori Alpo Räisänen on arvellut, että Matin torppa on saattanut sijaita Kellojärven länsirannalla. Matti ja Valpuri saivat ainakin neljä lasta; Beata s. 1794, Anna s. 1975, Juho s. 1798 ja Carin s. 1804. Anna avioitui Paavo Väisäsen kanssa, jälkipolvia on tiedossa. Juho avioitui Riitta Oikarisen kanssa ja myöhemmin Riitan kuoltua Liisa Luukkosen kanssa. Runsaasti jälkipolvia Lesonen sukunimellä. Kaarina meni naimisiin Kemppaisen Ollin kanssa, josta liitosta jälkipolvia. Muistitiedon mukaan Autio oli suvun ensimmäinen asuinpaikka, mutta se oli erittäin hallalle arka, joten siirryttiin paremmille viljelyseuduille. Lesovaaran tila on perustettu jo vuonna 1822.

Lesos-jälkipolvia on mm. muilla sukunimillä Väisänen, Kaikkonen, Seppänen, Kemppainen, Kinnunen, Tauriainen, Rintelä, Varessalo, Leppälä, Karjalainen, Timonen, Kela, Andersson, Naumanen, Teeriniemi, Karvonen, Jokela, Kanerva, Hämäläinen, Polojärvi, Holappa, Moilanen, Multasniemi, Kehus, Määttä, Mäkinen, Paasimaa jne. Varmasti on paljonkin enemmän. Nimilista otettu Sari Heimosen sukutietokannasta 13.11.2009. Lesosia asuu ympäri Suomen.


Toistaiseksi allekirjoittaneella ei ole tietoa kuka on Matti Lesosen isä Matvei Vienasta. Olen kerännyt paljon tietoa eri lähteistä Vienan Lesosista, mutta toistaiseksi en ole saanut selvitettyä Matvei Lesosen vaiheita Vienassa. Tässä vielä paljon tutkimussarkaa.


Lesosia esiintyy myös Utajärvellä 1700 -luvulla, siellä on aikoinaan asunut mies nimeltään Vasilius Miihkailinpoika Lesonen. Käytti myöhemmin nimeä Lammi. Kuka tämä Lesonen oli? Sanoin Paltamossa on ollut 1730 luvulla syntynyt Juho Lesonen, tullut Vuokkiniemestä. Mitä tapahtui Vasilius Lesoselle ja Aleksi Lesoselle, jotka myöskin tulivat Vienasta ja asuivat Suomussalmella 1700 luvun lopulla? Myös muualla Suomessa on erinäisiä Lesosia. Miten eri Lesosten sukuhaarat liittyvät toisiinsa, on yhä allekirjoittaneelle arvoitus. Omat Lesos-sukujuureni ovat Selkoskylällä Lesovaarassa mummoni Jenni Lesosen kautta.


Näiden edellä mainittujen ja muiden kysymysten vuoksi on sukuseuran perustamisajatus hautonut mielessäni jo jonkin aikaa. Kuuluttaisinkin nyt tämän lehtijutun kautta kaikkia Lesosia eripuolilta Suomea, myös avioliiton kautta siihen tulleita, keskustelemaan kanssani ja miettimään oman sukuseuran perustamista Lesosille. Vuosia sitten olen kuullut, että Oulun Lesoset ovat pitäneet sukutapaamisia, mutta en sen koomin ole tästä kuullut ja että ovatko he saaneet perustettua sukuseuraa. Mikäli kiinnostut asiasta ottanet yhteyttä Sari Heimoseen puh 044-7341772 tai sari.heimonen*wippies.fi

Sari H
16.11.09, 13:15
Asian kehkeytymistä voi seurata täällä http://lesonensuku.vuodatus.net/

Sari H
14.01.10, 18:49
Lesosten sukutapaaminen tapahtuu lauantaina 15.5.2010 alkaen noin klo 12.00 Oulussa, Uudella Seurahuoneella. http://www.uusiseurahuone.com/sivu/fi/

Tapaamisessa pääteemana tulee olemaan sukuseuran perustaminen tälle lahjakkaalle ja ahkeralle suvulle. Myöskin luvassa ruokailut ja kahvit tyypilliseen tapaan, sekä toki jotain mukavaa ohjelmaakin. Ja tärkein on myös, että juhlassa on varattuna aikaa sukulaisten kanssa rupatteluun ja yhteisten kokemusten jakamiseen. Tapaamiseen voi myös ottaa mukaan sukututkimusaineistoa, jota voimme käydä sitten virallisen osuuden jälkeen läpi.

Tapaamiseen voi tulla jokainen Lesonen- sukujuuret omaava tai siihen avioliiton kautta liittynyt. Tarkempi aikataulu ja ilmottautumisohjeet tulevat myöhemmin Lesosten blogisivulle. (http://lesonensuku.vuodatus.net/) Tarkoitus olisi pitää ns. juhlatoimikunnan kokous tulevana maaliskuuna. Tämän jälkeen voi alkaa ilmottautumaan tapaamiseen.

Hyvää alkanutta vuotta ja näin me Lesoset aloittamme uuden aikakauden sukumme historian vaalimisessa tänä vuonna!

Nähdään toukokuussa Oulussa

Sari Heimonen

Sari H
04.03.10, 16:00
Lesosten sukutapaamiseen Oulussa 15.5. 2010 ilmottautuminen on alkanut. Kts. blogisivu http://lesonensuku.vuodatus.net/

Terv.

Sari H
28.04.10, 15:35
Lesonen sukutapaamisen ohjelma
Paikka: Uusi Seurahuone,
Pvm: lauantaina 15.5.2010

Klo
11.30 ovet avautuvat juhlapaikalle
12.00 Ruokailu
Jonka jälkeen siirtyminen juhlasaliin
13.30 Tervetulotoivotukset ja tapahtuman esittely Sari Heimonen
-> tervehdyssanat Veikko Lesonen
n. 13. 45 Santeri Lesonen kertoo Venehjärvestä ja siellä asuneista Lesosista.
n. 14.00 Sukuseuran perustamisidean esittely & Lesosen suvun vaakunan valinta -> perustamiskokous.
n. 15.30 Trio Serkkuset
n. 15.45 Runot: Paavo Lesonen esittää omia runojaan
n. 16.00 Trio Serkkuset
-> virallisen osuuden päätössanat
-> Juhlakahvit
-> vapaata seurustelua ( sukututkimusaineistot), vapaa sana, yms. Vapaata seurustelua ja Karaoke

Tähän voi tulla vielä ihan pikkuisia muutoksia, mutta ei varmaan aikataulullisesti muutoksia.

Muistathan ilmoittautua Seurahuoneen Myyntipalveluun! Puh: 0201432200 tai sähköpostitse: myyntipalvelu*uusiseurahuone.com

Sari H
15.05.10, 20:11
Jo vain oli mahtavat sukujuhlat! Juttua & kuvia blogissa & Facebookissa.
http://lesonensuku.vuodatus.net/
http://www.facebook.com/group.php?gid=345576833489

Sari H
01.07.10, 09:15
LESOSET JA HUOVISET KOHTAAVAT VENEHJÄRVELLÄ

Lesoset ja Huoviset ovat järjestämässä yhteistä ryhmämatkaa Venehjärven pokkojuhlaan elokuussa. Juhla tapahtuu Venehjärvellä 28.8.2010. Pokkojuhla on vanha vienankarjalainen juhla, joka oli unohduksissa pitkään, mutta elvytettiin uudelleen 90-luvulla Venehjärvellä. Missään muualla ei ole samanlaista juhlaa. Matka-aika on 26.-29.8.2010 ja matkustus tapahtuu bussilla, joka lähtee Oulusta torstaina 26.8. Myös matkan varrelta voi tulla kyytiin. Matkalla vieraillaan ja yövytään myös Vuokkiniemessä,jossa ryhmälle on vienankarjalaista ohjelmaa luvassa. Reissuun mahtuu vielä muutama Lesonen / Huovinen ja ilmottautumiset sukumatkalle viimeistään 15.7.2010 mennessä Maarit Arolalle puh: 040-7263016 tai maarit.arola*dnainternet.net. Häneltä saa myös lisätietoja matkasta / kustannuksista / matkareitistä yms.

Sari H
29.08.10, 12:28
Venehjärvellä juhlittiin jo 18. pokkojuhlaa – eläköön Venehjärvi!

Perjantaina 27.8. Venehjärvellä pidettiin jo sarjassaan 18. pässiuhrijuhlat. Pokkojuhla pidetään aina samana päivänä eli 27. elokuuta, olipa viikonpäivä mikä tahansa.

Pässiuhrijuhla on aikoinaan ollut pakanallinen rituaali, mutta tänä päivänä se ei enää liity pakanallisuuteen, vaan siitä on muodostunut venehjärveläinen oma juhlapäivä. Pässi kyllä teurastetaan ja keitetään ruoaksi isolla kattilalla juhlavieraille. Hankalaahan se on potkivaa ruokaa syödä, tuumasi pokkojuhlan v. 1990-luvulla elvyttänyt Santeri Lesonen. Pässin teurastusta usea, varsinkin naispuolinen ensikertaa juhlassa ollut, vierasti, mutta teurastus hoidettiin asiallisesti ja ammattitaitoisesti eläintä kiduttamatta. Tätä toimitusta ei ollut kenenkään pakko katsoa vierestä, vaan samalla aikaa oli muuta ohjelmaa tarjolla.

Paikalla oli juhlavierailta noin satakunta eripuolilta Karjalaa sekä Suomesta. Juhlassa oli myös historiallisesti mielenkiintoinen porukka, nimittäin myös Huovisten runonlaulajasukuun kuuluvia oli tullut Lesosten kanssa Suomesta yhteisellä linja-autokyydillä. Näin kaksi kuuluisaa runonlaulaja sukua kohtasivat esi-isiensä ja -äitiensä mailla. Huovisten esiäitihän on Toarie Lesonen. Ensikesänä on sitten tarkoitus, että Lesoset puolestaan vierailevat heinäkuun toisen viikonlopun aikana Huovisten sukujuhlassa Kuivajärvellä.

Osa vieraista oli ensimmäistä kertaa juhlassa ja saivat varmasti mieleenpainuvia kokemuksia. Juhlan avasi puheellaan Santeri Lesonen. Kostamuksen kunnanjohtaja toi omat terveisensä paikalla oleville vieraille. Myös Sukuseura Lesonen ry:n puheenjohtajalle, joka tällä hetkellä on allekirjoittanut, annettiin suunvuoro juhlan alussa. Lesosten sukulippu nostettiin myös juhlan alussa salkoon. Lisäksi vietettiin hiljainen hetki tuonilmaisiin siirtyneelle vuokkiniemeläiselle Santra Remsulle. Hänkin sukujuuriltaan Lesonen.

Juhlassa miehille arvottiin omat tehtävät. Yhdelle sattui pässikeiton valmistaminen, toiselle runonlaulanta ja seuraavalle kipinämikon tehtävät jne. Jokainen tehtävän saanut hoiti erinomaisesti hommansa. Vuokkiniemen Martat esittivät monipuolista ohjelmaa, laulua, joikua, piirileikkejä, komiikkaa jne. Myös yleisö sai osallistua juhlan esityksiin kertomalla vitsejä ja laulamalla yleisölle. Paikalla oli myös 15-vuotias Laila Lesonen, joka esitti juhlassa viulunsoittoa sekä laulua. Ohjelmaa oli todella runsaasti ja taitavia esiintyjiä. Ruokaa ja tarjottavaa oli yllinkyllin ja kenellekään ei varmasti jäänyt nälkä kurnimaan vatsassa. Perinteisesti pässikeittoa eivät naiset maistele, se kuuluu miesten etuoikeuksiin. Naisille oli kyllä sitten muita herkkuja kuten mm. juuri savustettuja muikkuja perunoiden ja suolakurkkujen kera.

Olipa sana pokkojuhlasta kiirinyt myös Kainuuseen Suomen puolelle. Sieltä nimittäin oli juhlaa edeltävinä päivinä tullut kaksi karjalan karhukoiraakin selkosia pitkin Venehjärvelle. Nämä laittomat rajanylittäjät haettiin sitten tullivirkailijoiden toimesta pois juhlan loputtua ja kun palasimme Suomeen lauantaina iltapäivällä, niin tapasimme nämä jo tutuksi tulleet pokkojuhlavieraat rajalla Suomen puolella. Koirat odottivat suomalaista isäntäänsä hakemaan karkulaisia kotiin. Näin sai tämäkin starina onnellisen lopun.

Lopuksi koottuna ajatus vienankarjalasta Ilmari Kiannon sanoin: ”Ne eivät varsin valehtele, jotka väittävät, että Vienan Karjala on sellainen paikka, johon ei kansana kylläänny. Ken siellä on kerran käynyt, käväisee kerran toisenkin, ja kolmata kosketusta seuraa neljäs..." Tämä ainakin pitää paikkaansa allekirjoittaneen kohdalla. Kolmatta matkaamme jo suunnittelemme.

Sari H
04.09.10, 19:35
Torstaina 2.9.2010 pidettiin Sukuseura Lesonen ry:n hallituksen kokous. Kokouksessa valittiin hallituksen toimihenkilöt, jotka ovat seuraavasti: varapuheenjohtaja Jouni Lesonen Kajaanista, sihteeri Maarit Arola Lumijoelta, rahastonhoitaja Pekka Lesonen Lahdesta, tilintarkastajiksi Sami Posti sekä Erkki Nissinen, sukutuotteiden myynnistä vastaa lumijokelainen Maijaliisa Hiltunen, seuran puheenjohtaja on Sari Heimonen Muhokselta.

Seura hyväksyi perustamispöytäkirjan pienin tarkennuksin. Kun pöytäkirja on allekirjoitettu, seuran voi rekisteröidä. Hallitus tarkasti myös sukuseuran säännöt.

Sukuseura Lesonen ry:n vuosikokous pidetään ennen maaliskuun loppua 2011 Oulussa. Vuosikokoukseen voivat osallistua kaikki sukuseuran jäsenet. Hallitus tiedottaa vuosikokouksesta viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta, sanomalehti Kalevassa, seuran kotisivuilla sekä Lesosten ryhmässä facebookissa. Lisäksi jäsentiedotteissa sähköpostitse ja kirjeitse heitä joilla sähköpostia ei ole. Vuosikokouksessa päätetään seuran toimintaan liittyvistä asioista, joten siihen kannattaa osallistua niin pääsee itse vaikuttamaan seuran toimintaan.

Lesosten sukujuhla pidetään myös ensi vuonna. Sukujuhla on tarkoitus pitää lauantaina 21. toukokuuta 2011 Oulussa Seurahuoneella. Mikäli sinulla on tiedossa esiintyjiä sukulaisissa, jotka olisivat kiinnostuneet esiintymään juhlassa toukokuussa, ota yhteyttä seuran sihteeriin. Lisäksi kevään vuosikokouksessa valitaan sukujuhlatoimikunta, johon tarvitsemme toimijoita noin 5-8 henkilöä. Toimikuntaan voi ilmoittautua puheenjohtajalle.

Venehjärven Proasniekka on jälleen lauantaina 27.8.2011

Sari H
03.11.10, 20:11
Hihat on pistetty heilumaan sukuseurassa ja saatu vihdoin seuran kotisivutkin nettiin. Tervetuloa tutustumaan!

http://lesonen.fi/

Terv. Sari

Sari H
01.12.10, 19:40
Sukukaupasta joulupukinkonttiin tuotteita
http://www.lesonen.fi/fi/kauppa
Uusin on vuosikalenterin vuodelle 2011.

Sari H
07.01.11, 19:45
SUKUSEURA LESONEN RY:N VUOSIKOKOUS



Utajärven Osuuspankin kokoustilat

Vanhatie 5, 91600 Utajärvi

sunnuntaina 13.3.2011

hallitus kokoontuu klo 13.00

vuosikokous klo 15.00

Sari H
16.02.11, 22:21
Sininen Divisioona

Kaksi kertomusta sodasta sisältää kaksi erillistä näytelmää sota-ajasta Suomussalmella.

Sininen Divisioona kertoo Raatteen tielle noin viikon aikana tuhotusta puna-armeijan divisioonasta. Tämä osittain tositapahtumiin pohjautuva esitys perustuu Toivo Lesosen kirjaan Rivimiehen sota ja Anatoli Gordijenkon romaaniin Kuoleman Divisioona. Esitys kuvaa sotilaiden kokemaa kauhua pakkasen ja kuolemanpelon kourissa rintaman molemmin puolin.

Esityksen toinen osa Vaiettu tarina sodasta, kertoo jatkosodan aikana Ylivuokin taloryhmiin tehdyistä partisaani-iskuista. Monologimuotoinen tarina pohjautuu suomussalmelaisen Väinö Kinnusen omakohtaiseen kertomukseen.
www.teatteriretikka.net


Esitysajat
la 19.2. klo 18.00
su 20.2. klo 15.00
Lippu 10 e. Esityksessä on väliaika.
Esitystä ei suositella lapsille.
Lippuvaraukset 040 512 7301
su 20.2. klo 15.00

Sari H
14.03.11, 17:57
LESOSTEN SUKUSEURA JUHLII 1-VUOTIS PRAASNIEKKAA TOUKOKUUSSA

Sukuseura Lesonen ry:n vuosikokous pidettiin sunnuntaina 13.3.2011 Utajärven Osuuspankin tiloissa.

Sukuseuran hallituksessa jatkavat edelleen Ulla Lesonen Sotkamosta, seuran sihteerinä Maarit Arola Lumijoelta, jäsenrekisterinhoitajana Reino Lesonen Hangosta, Veikko Lesonen Oulunsalosta, Santeri Lesonen Venehjärveltä, Jouni Lesonen Kajaanista varapuheenjohtajana sekä uutena hallituksen jäseneksi tuli seuran rahastonhoitaja Pekka Lesonen Lahdesta, hallituksen puheenjohtajana jatkaa Sari Heimonen Muhokselta.

Lesosten sukuseuran 1-vuotis juhla järjestetään Uudella Seurahuoneella Oulussa lauantaina 21.5.2011 alkaen klo 14.00 ruokailulla. Sukujuhlan virallinen osuus päättyy noin 18.00 ja sitten illanviettoa Seurahuoneella karaoketanssien merkeissä. Iltapäivän ohjelmistossa on mm. karjalaista esittävää taidetta sekä huumoria. Lisäksi on mm. esitelmä sukututkimusten vaiheista Lesosten suvusta - Suvun juuret.

Sitovat ilmoittautuminen sukujuhlaan Seurahuoneen myyntipalvelu Ma-Pe 8.30-16 välillä joko puhelimitse p. 0201432200, tai sähköpostitse myyntipalvelu*uusiseurahuone.com ilmoita ruokavaliosi ilmoittautuessasi. Ilmoittautuminen viimeistään 30.4.2011 mennessä. Osallistumismaksu 25 euroa / henkilö, joka kattaa ruokailut, juhlakahvit sekä ohjelman. Pyydetään maksamaan etukäteen sukuseuran tilille: Utajärven Osuuspankki, Sukuseura Lesonen ry, tilinro 549007-278373. viestiksi sukujuhla 2011.

Nyt kannattaa tulla Ouluun juhlimaan, sillä pidämme sukujuhlista parin vuoden tauon. Seuraavat juhlat pidetään aikaisintaan v.2013. Juhlaan voi osallistua kaikki Lesoset, vaikkei ole sukuseuran jäsen.

Suvun kotisivut www.lesonen.fi sekä sähköpostiosoite lesonensuku*gmail.com

Tervetuloa
Sukuseura Lesonen ry
hallitus

Sari H
02.04.11, 21:46
Tiedote 29.3.2011 VAPAA JULKAISTAVAKSI

LESOSTEN SUKUJUHLASSA HUUMORIA JA HISTORIAA!


Lesosten 1-vuotis juhla järjestetään Uusi Seurahuone, Rantakatu 4, Oulu lauantaina 21.5.2011 alkaen klo 14.00 ruokailulla. Sukujuhlassa on ohjelmassa mm. esitelmä suvun juurista ja DNA tutkimuksista, kanteleensoittoa ja karjalaisia lauluesityksiä. Lisäksi huumorista vastaa Standup koomikko Ismo Leikola. Sukujuhlan virallinen osuus päättyy noin 18.00 ja sitten illanviettoa Seurahuoneella karaoketanssien merkeissä.

Sukujuhlaan pyritään kokoamaan myös valokuvanäyttely suvun esi-isistä ja asuin paikoista. Tähän tarvitaan kaikkien Lesos-sukulaisten valokuva-arkistoja avuksi. Seuran puheenjohtaja pyytääkin lukijoita lähettämään sähköpostitse/postitse kuvan tai pari omasta suvustaan sukujuhlan valokuvanäyttelyä varten. Kuvan toivotaan esittävän Lesosten suvun vanhaa aikaa esim. asuintaloa, asuinpaikkakuntaa tai suvun vanhinta perhettä tai henkilöä. Kuvan mukana pitäisi olla lyhyt selostus keitä kuvassa on ja jos tiedätte esim. syntymävuodet henkilöille tai mikä paikka on kyseessä ja hiukan historiaa. Jos lähetät valokuvan postitse niin merkkaa kuvan taakse omistajan nimi ja osoitetiedot kuvan palautusta varten. Kuva voi olla myös paperikopio alkuperäisestä. Postitse ne voi lähettää Sari Heimonen Takatalontie 13, 91500 Muhos tai s-postilla sari.heimonen*lesonen.fi Sukuseuran puh: 044-45671943 josta voi kysellä tarkempia tietoja.

Nyt kannattaa tulla Ouluun juhlimaan, sillä pidämme sukujuhlista parin vuoden tauon. Seuraavat juhlat pidetään aikaisintaan v.2013. Juhlaan voi osallistua kaikki Lesosjuuret omaavat, vaikkei olekaan sukuseuran jäsenenä.


ILMOITTAUTUMISOHJEET SUKUJUHLAAN

Sitovat ilmoittautuminen sukujuhlaan Seurahuoneen myyntipalvelu Ma-Pe 8.30-16 välillä joko puhelimitse p. 0201432200, tai sähköpostitse myyntipalvelu*uusiseurahuone.com ilmoita ruokavaliosi ilmoittautuessasi. Ilmoittautuminen viimeistään 30.4.2011 mennessä. Osallistumismaksu 25 euroa / henkilö, joka kattaa ruokailut, juhlakahvit sekä ohjelman. Pyydetään maksamaan etukäteen sukuseuran tilille: Utajärven Osuuspankki, Sukuseura Lesonen ry, tilinro 549007-278373. viestiksi sukujuhla 2011 ja henkilöiden nimet jotka osallistuvat juhlaan.

Suvun kotisivuilta News-osastolta lisätietoa ohjelmasta, majoittumisesta ja aikatauluista www.lesonen.fi

Mukaasi tarvitset vain positiivista juhlamieltä sekä huumorintajua!

Tervetuloa
Sukuseura Lesonen ry
sukujuhlatoimikunta

Sari H
23.05.11, 08:34
LESOSTEN SUKUJUHLASSA VENEHJÄRVEN LAULUN KANTAESITYS

Lauantaina 21.5. pidettiin Lesosten sukujuhla Uudella Seurahuoneella Oulussa. Paikalla oli hieman yli 100 sukulaista eri puolilta Suomea ja Venäjää.Kaukaisin Lesonen saapui juhlaan Apatitysta Muurmanskista. Tapahtuman juontajana toimi Jouki os. Lesonen, nykyinen Virrankari.
Sukujuhlan juhlapuheen piti hallituksen jäsen Reino Lesonen Hangosta. Dosentti Tytti Isohookana-asunmaa luennoi elämästä Vienanmeren ja Pohjanlahden välissä. Vienankarjalaisia lauluja ja kanteleensoittoa esittivät Maria, Julia ja Kristiina Filipovat sekä Tatjana Mäkelä Kostamuksesta. Juhlassa esiintyi myös huippusuosittu stand up koomikko Ismo Leikola. Hänen kertomansa jutut saivat juhlaväen hersyvään naurun remakkaan!
Oulun karjalaseuran kuoro Käköset johtajanaan Vitaly Chapkovic esittivät upeita karjalaisia lauluja. Lisäksi kaunis Venehjärvi sai oman laulunsa. Sen on säveltänyt ja sanoittanut Vienan Karjalassa asunut ja paljon siellä liikkunut taiteilija Vitaly Chapkovic. Lesosten suvun kotikylä sai näin juhlassa arvoisensa laulun.

Ohjelmassa oli myös esitelmä DNA tutkimustuloksista, joita on vuoden aikana otettu eri Lesosista. Luento herätti useita eri kysymyksiä, koska viidestä testatusta henkilöstä otetut näytteet ovat osoittaneet sen, että geneettisesti nämä henkilöt eivät ole isiensä puolelta samaa sukua. Suomussalmen Lesosten haara, Sotkamon Johan Lesosen sekä Simana Lesosen, jonka jälkeläisiä nykyisin Venehjärvellä asuvat Lesoset ovat, ovat samaa sukuhaaraa. DNA tutkimusten perusteella tutkijat ovat laskeneet heidän yhteisen esi-isän syntyneen noin 1530 –luvulla.

Yksi Lesos-haara on suomensukuinen ja yksi puolestaan R ryhmää, jota esiintyy suurimmaksi osaksi Keski- ja Itä-Euroopassa. Suvun jäsenten keskuudessa heräsi lisäkiinnostusta ottaa lisätestejä. DNA testit kertovan vain isien puolen sukulaisuudesta, ei mitään äitien puolelta. Kuitenkin jokainen Lesonen on vahvasti sukua keskenään äitiensä puolelta. Kun pienessä kylässä on useita eri geenejä, ovat Lesoset turvanneet näin jälkeläistensä terveyden.

Virallisen osuuden lopuksi venehjärveläinen Santeri Lesonen esitteli juhlaväelle sukuseuran tulevan muistomerkkihankkeen Venehjärvelle. Jo viime Pokkojuhlassa 2010 syntyi idea hankkeesta. Lesosten tarkoituksena on pystyttää erittäin mielenkiintoinen muistomerkki Venehjärvellä syntyneille ja asuneille esi-isillemme. Muistomerkki tullaan paljastamaan Pokkojuhlassa 27.8.2011 Venehjärvellä.

Järjestyksessään toinen Lesosten sukujuhla oli erittäin onnistunut ja seuraavat sukujuhlat tullaan järjestämään parin vuoden päästä.


Sari Heimonen
Sukuseura Lesonen ry
Puheenjohtaja
044-5671943

Sari H
15.08.11, 19:09
VENEHJÄRVEN 19. POKKOJUHLA TULOSSA!

Sarjassaan jo 19. Pokko- eli pässijuhjat ovat tämän vuoden elokuussa Venehjärvellä Vienan Karjalassa. Pokkojuhla pidetään aina samana päivänä eli 27. elokuuta, olipa viikonpäivä mikä tahansa. Tänä vuonna tuo päivä sattuu lauantaiksi.

Pässiuhrijuhla on aikoinaan ollut pakanallinen rituaali, mutta tänä päivänä se ei enää liity pakanallisuuteen, vaan siitä on muodostunut venehjärveläinen oma juhlapäivä. Pässi kyllä teurastetaan ja keitetään ruoaksi isolla kattilalla juhlavieraille. Hankalaahan se on potkivaa ruokaa syödä, tuumasi pokkojuhlan v. 1990-luvulla elvyttänyt Santeri Lesonen viime pokkojuhlassa.

Viimevuonna juhlan avasi puheellaan Santeri Lesonen. Kostamuksen kunnanjohtaja toi omat terveisensä paikalla oleville vieraille. Myös Sukuseura Lesonen ry:n puheenjohtajalle, joka tällä hetkellä on allekirjoittanut, annettiin suunvuoro juhlan alussa. Lesosten sukulippu nostettiin myös juhlan alussa salkoon. Lisäksi vietettiin hiljainen hetki tuonilmaisiin siirtyneelle vuokkiniemeläiselle Santra Remsulle. Hänkin sukujuuriltaan Lesonen.

Juhlassa miehille arvottiin omat tehtävät. Yhdelle sattui pässikeiton valmistaminen, toiselle runonlaulanta ja seuraavalle kipinämikon tehtävät jne. Jokainen tehtävän saanut hoiti erinomaisesti hommansa. Vuokkiniemen Martat esittivät monipuolista ohjelmaa, laulua, joikua, piirileikkejä, komiikkaa jne. Myös yleisö sai osallistua juhlan esityksiin kertomalla vitsejä ja laulamalla yleisölle. Paikalla oli myös 15-vuotias Laila Lesonen, joka esitti juhlassa viulunsoittoa sekä laulua. Ohjelmaa oli todella runsaasti ja taitavia esiintyjiä. Ruokaa ja tarjottavaa oli yllinkyllin ja kenellekään ei varmasti jäänyt nälkä kurnimaan vatsassa. Perinteisesti pässikeittoa eivät naiset maistele, se kuuluu miesten etuoikeuksiin. Naisille oli kyllä sitten muita herkkuja kuten mm. juuri savustettuja muikkuja perunoiden ja suolakurkkujen kera.

Tänävuonna on luvassa ainakin Lesosten muistomerkin paljastustilaisuus, sukupuun istuttaminen sekä Venehjärven laulun venäjänkielinen kantaesitys, sekä kaikkea muuta todella mielenkiintoista!

Tulkua Vienah työ käymäh!

Sari H
22.08.11, 15:35
VENEHJÄRVEN POKKOJUHLA 27.8.2011

klo 11. 00 Kokoontuminen Lesosten muistomerkille
Juhlapuhe Sari Heimonen, Lesonen sukuseuran puheenjohtaja
Runoja Paavo Lesonen Venehjärveltä
Muistomerkin paljastus ja Santeri Lesonen esittelee muistomerkin
Pihlajan, Lesosten sukupuun, istuttaminen Sergey ja Julia Lesonen, Venehjärveltä
Siirrytään tsasounan männikköön
Pokkojuhlassa erilaisia karjalaisia esiintyjiä, musiikkia, huumoria, tanssia jne.
Ruoka: lihakeittoa, valmistetaan nuotiolla, lisäksi savukalaa, liepuskaa, tsäijyä sekä muita herkkuja
Illan ohjelmana ativoissa käyminen ja illanviettoa

” Pyhät on pihlajat pihoilla,
pyhät oksat pihlajissa,
pyhät varvat oksasissa,
pyhät marjat varpasissa.”


Tulkuah Venehjärveh työ käymäh!

Sari H
24.08.11, 12:24
Tiedoksi: Venäjällä on syntynyt haloo pässin teurastamisesta keittoaineiksi Venehjärven pokkojuhlassa 27.8.2011. Tänä vuonna ei paikanpäällä pässiä tämän vuoksi teurasteta, vaan lihat ostetaan Kostamuksesta kaupasta. Siis valmiiksi teurastettu eläin. ( sama lopputulos siis). Toivon mukaan kyseisen ostetun lihan eläin on saanut elää mielekkään elämän teuraseläimenä, siis että sillä on ollut tarpeeksi liikkumatilaa, terveellistä ruokaa ja tarpeeksi sitä ja vitamiineja yms. mitä yleensä hyvään eläintenhoitoon kuuluu. Me olemme lehtien mukaan barbaareja, kun teurastamme eläimen paikalla. Mielestäni on kyllä enemmän barbaarisempaa syödä eläin elävältä (koska ilman teurastamista sitä ei normaali ihminen voi syödä tai sitten pitää kaikkien olla kasvissyöjiä, jotka tuollaisia lausuntoja antaa), tai kohdella sitä huonosti ennen teuraaksi joutumistaan.

Sari H
01.09.11, 12:34
VENEHJÄRVEN POKKOJUHLA 2011

Venehjärven perinteinen pokkojuhla järjestettiin elokuun 27. päivä tätä vuotta jo 19. kerran. Sen on elvyttänyt venehjärveläiset Lesosen veljekset
sukulaisineen 70-vuoden tauon jälkeen vuonna 1992, samana vuonna kun rajan yli pääsi matkustamaan Vienaan. Venehjärvi oli jälleenrakennettu jo
kolmannen kerran.

Juhlarahvasta oli kerääntynyt ennätysmäärä Venehjärvelle. Aluksi paljastimme Venehjärven kylän sekä Lesosten esi-isien muistomerkin. Kylän 30 savua asuttivat aikoinaan Lesoset ja Vuokkiniemestä tulleet Lipkinit. Muistomerkissä kolme myllynkiveä merkitsee sitä, että kolme kertaa on Venehjärvi tuhottu ja kolmesti rakennettu. Aura merkitsee elannon ottamista maasta, nälän kurniessa vatsaa. Muistomerkin taakse istuttivat Sergey ja Julia Lesonen sukupuun – Pyhän Pihlajan Lesosille. Toivottavasti tulevat
sukupolvet sadan – kahden sadan vuoden päästä muistavat vanhan tavan, että Pihlajaan, jonka vanhat ovat istuttaneet, ei saa koskea! Lehmänkellot, joita rahvas toi muistomerkkiin esi-isiensä muistoksi, merkitsevät sitä, että venehjärveläisiä kutsuttiin lehmänkelloiksi, koska heillä oli kova ääni ja kuului kauas. Muista siis Venehjärvelle mennessäsi viedä sinne oma lehmänkello omalle venehjärveläiselle esi-isällesi! Muistomerkkitilaisuuteen oli Paavo Lesonen myös kirjoittanut kaksi upeaa runoa, jotka hän myös itse siellä esitti.

Tämän jälkeen siirryttiin tsasounan männikköön juhlimaan. Pässijuhla on ikiaikainen venehjärveläisten luonnonuskontoon liittyvä juhla, johon myöhemmin sekoittui myös ortodoksinen uskonto. Joka vuosi Pohrotsan eli Jumalan synnyttäjän päivänä, Venehjärven tsasounan männikkö oli merkillisen ja ikivanhan näytelmän tapahtumapaikkana. Aikaisin Pohrotsan aamuna vaelsi Tollonjoelta, Tsenasta, Vuokkiniemen pogostalta, Vuonnisesta, Ponkalahdesta, Kivijärvestä ja Latvajärvestä ristirahvasta taluttaen Pyhälle Miikkulalle luvattuja pokkoja. Ne oli toivotettu karjaonnen kohentamiseksi, tuomaan sumptsamiehet takaisin kotiin, laittamaan kontien piän mättääseen,
tuomaan hyvää kalaonnea jne. ja vanhan tavan mukaan pässit tuotiin uhripaikalle uhrattavaksi. Varhain pohrotsan aamuna miehet kokoontuivat tsasounan männikköön teurastamaan pässejä. Kun pässit oli teurastettu niistä keitettiin isoissa padoissa keitto, jota vain miehet saivat syödä ja naiset katselivat vierestä. Miesten syödessä naiset menivät tsasounaan rukoilemaan lampaiden suojelijaa Pyhää Natassieta. Kivijärven Lesosten sukuun kuulunut Vivi Vuoriston äiti on muistellut, että enää vuoden 1900
jälkeen ei Kivijärvestä ole pokkoa tuotu Venehjärvelle. Tiedossamme on, että noin 1922 on järjestetty viimeisin pokkojuhla, jonka jälkeen Venejärvi hävitettiin. Kauniit vienankarjalaiset tavata joutuivat väistymään uusien tilalta ja Karjalan vanhat pyhimykset vihastuivat lapsilleen ja tuosta oli seurauksena kamalat ajat ristirahvaalle!

Venehjärven ikivanhaa pokkojuhlaa kohti kohdistui tänä vuonna merkillinen ja ajattelematon vastoinkäyminen. Eräät henkilöt pitivät lampaanteurastusta barbaarisena tekona. Paheksunnasta johtuen, päätimme, ettei pokkoa uhrata juhlassa. Huolimatta paheksunnasta, vai juuri sen vuoksi, Pyhä Miikkula kuitenkin näytti meille pokkojuhlaa edeltävänä aamupäivänä, että lampaita riittää, sillä Venehjärvellä emolammas synnytti kaksi karitsaa. Karjalainen kansa on aina noudattanut vanhojen tapoja ja synti eli reähkä olisi siitä tullut, jos noudattamatta olisi jättänyt ja päivän vaihtuessa lauantaiaamuun Pyhä Miikkula sai pokkonsa.

Toivon mukaan Venehjärven kylä elää vielä pitkään tuleville sukupolville ja nämä vanhat perinteet säilyvät vastoinkäymisistä huolimatta. Siihen me kaikki sieltä kotoisin
olevien sukujen jäsenet, Vienan perinnekulttuurista kiinnostuneet ja Vienan Karjalan ystävät voimme vaikuttaa, käymällä kylässä, tuomalla sinne tuloja, osallistumalla sitä kautta myös kylän rakentamiseen, ylläpitämiseen ja järjestettäviin tapahtumiin. Lesosten kotisivuilla on omatoimimatka ohjeita, joita voi tehdä ympäri vuoden kylään ja
majoitustietoja Venehjärvellä. Tervetuloa aitoon vienalaiseen kylään kaikki maailman rahvas! www.lesonen.fi



RUNO: VENEHJÄRVEN MUISTOMERKKI
kirjoittanut Paavo Lesonen, 2011

Venehjärven muistomerkki asetettih ajoille:
Muinosille, nykysille, vielä tulevaisille.
Kolme kivie alustana muissutettah vanhat myllyt.
Kolme oltih melnitsänä – puno niitä koskien kuohot.

Joskus Hoska otti sano – ”kylä kuolou kolme kertua,
kolme kertua eloh tulou” – siitä myllyn kivet kertou.
On ne äijän juvyä jauhon melnitsänä pyöriessä,
monta leipyä rahvas syönyn, nälkävatsua täyttäessä.

Vältti myllynkivien piällä – kynti kylän pellon maita,
Pellot ruokki kylän kansaa, konsa oli nälkä aika.
Nyt suau vältti toisen homman – kertokah nyt kävijillä,
Kuinka äijän töisä oli tämän kylän asujilla.

Pylvähät on veräjistä – nijen läpi kulki karja -
Lehmilöistä, hevosista ja myös kylän lampahista.
Orsi pylvähien välissä - on kuin hevoisreen aisa -
jossa soivat joskus tsillit, ilmoittuassa tulijista.

Ollah siinä myöskin kellot, joita kanto karva jalka.
Näistä ajoista nyt pillit soittau haitarien kansa,
entisestä elämästä, nykypäivien ajoista,
kyläläisien toivoloista, Lesosien kotiloista.

Kivet merkin ympärillä - on kun muisto kuollehista.
Kukat muistomerkin luona – olkoh lahja elajista.
Jätä siekin kivi tähä, jotta siustakin jias jalki,
tulijoilla rahvahilla, seuraavilla polviloilla.

Lesosien jälkiläiset lähetetty on näiltä mailta,
voit han sieki kelluo soittua – pyytyä anteiksi vanhemmilta.
Olkoh merkki magnettina – joka tänne aina kutsuu.
Sukulaisien ikoonina, missä kaikki riähät muistuu.

Herra Suurin taivahaini – piassa kaikki riähät meijen,
Suoele sie muistomerkki – mänköh pahat omin teineen.

Sari H
28.11.11, 13:06
Sukuseuran vuosikokous järjestetään Utajärvellä sunnuntaina 25.3. Hallitus
kokoontuu klo 16.00 alkaen ja vuosikokous alkaa noin klo 17.30 aikaan.

Vuosikokoukseen voi osallistua kaikki jäsenmaksunsa hoitaneet jäsenet. On erittäin tärkeää, että jäsenet tulevat oman seuransa
kokoukseen päättämään asioista.Tarkempi paikka kokoukselle ilmoitetaan seuran facebook sivuilla ja seuran sivuilla
osoitteessa www.lesonen.fi Hallituksen jäsenet toivovat näkevänsä jäseniä ja saavansa keskustella heidän kanssaan.

Toivottavasti nähdään Utajärvellä!

Terveisin Sari

Sari H
25.04.13, 09:15
TÄRKEÄT PÄIVÄT 2013 SUKUSEURA LESONEN RY:

29.6. Hökkälän avajaiset, Venehjärvi (opening Hökkälä museohouse at Venehjärvi)
24.8. Pokkojuhla Venehjärvi (Pokko festival at Venehjärvi)
14.9. Sukujuhla Hylkykarissa Oulunsalossa (Family reunion at Oulunsalo Hylkykari).

Lisäinfoa kotisivuiltamme http://lesonen.fi/
Matkalle Venehjärvelle http://lesonen.fi/fi/matkailu