PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hevosenkengistä


ehjelt
02.11.09, 15:18
Ihailin juuri Hästesko-Fortuna suvun vaakunaa (liitteessä), jossa näkyy olevan onnea tuottavia symboleja enemmänkin. Hevosenkenkiä on peräti neljä kappaletta ja kypärän päällä näyttää olevan suloinen Rouva Fortuna. Suvun nimestä ja vaakunasta kulkee tämä tarina:


Jakob Karlsson Vihdin Kourlasta V. 1640 syyskuun 23 p:nä hänet aateloitiin ja kirjoitettiin ritarihuoneeseen 1642 nimellä «Fortuna«, joten hänen nimensä oli Hästesko-Fortuna. Perimätieto kertoo, että nimi ja kypäräkoriste johtui siitä, että hän, kuningas Kustaa II Aadolfin hevosen kerran haavoituttua eräästä kuulasta jalkaan, oli antanut oman hevosensa kuninkaalle, sanoen «onni osuu mieheen luodin sattuessa hevosenkenkään«.(www.paltta.fi (http://www.paltta.fi))


Onko tapa pitää hevosenkenkää onnea tuottavana kaluna peräisin tästä tapahtumasta? :rolleyes:

Juha
02.11.09, 21:08
Hevosenkengän ymmärtäminen onnenkaluksi palautuu toki paljon varhaisempaan ajankohtaan kuin Ruotsin kuninkaaseen 1600-luvulla.

Canterburyn arkkipiispa Dunstan, joka astui virkaansa vuonna 959, on mainittu eräänä legendan alkuna. Hän nimittäin oli kengitysseppä tms ja kun itse Paholainen tuli pyytämään kavioonsa uutta kenkää, naulasi myöhemmin pyhimykseksi korotettu Dunstan kengän siten, että Paholainen kärsi suurta kipua.

Dunstan suostui ottamaan kengän pois, kun Paholainen lupasi ettei koskaan astuisi sellaisen kynnyksen yli, jonka oven yläpuolella on hevosenkenkä.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/dd/Dunstan2.jpg



http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dunstan2.jpg