Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mäntyharjun kylien nimiä: Nipuli, Kärpälä
eeva häkkinen
30.10.09, 14:46
Kysymys paikallistuntijoille:
Itselleni tuntemattomasta pitäjästä tarjoaa Hiski tällaisia kylännimiä. Niitä ei ole Mäntyharjun kyläluettelossa ja luullakseni ne sijaitsevatkin Pertunmaan puolella. Siitä taas ei SSS:n seurakuntaluettelossa ole muuta tietoa, kuin että seurakunta perustettiin vasta 1924. Ovatkohan nämä oikeasti kyliä vai muita paikannimiä ja missäpäin sijaitsevat?
Tapani Kovalaine
30.10.09, 14:51
Nipulinmetsätie näkyy Kuortin pohjoispuolella oheisen karttalinkin keskiöstä Pertunmaalla ja Kärpälä on suoraan itään Koirakiven pohjoispuolella Mäntyharjulla. Itse Nipuli on kartalla taas suoraan länteen Nipulinmetsätiestä...
http://kansalaisen.karttapaikka.fi/karttalinkki/karttalinkki.html?cx=3471219&cy=6817085&scale=200000&tool=siirra&lang=FI (http://kansalaisen.karttapaikka.fi/karttalinkki/karttalinkki.html?cx=3471219&cy=6817085&scale=200000&tool=siirra&lang=FI)
Olisikohan niin, että siihen aikaan kun vielä vene oli keskeisin kulkuväline, niin Kärpälä kuului Pertunmaahan ja sitten onnikoiden ja piilien sekä hevosajoneuvojen aikaan Kärpälä tuli kuulumaan Mäntyharjun pitäjään. Ei ehkä kylänä vaan osana Karankamäkeä.
eeva häkkinen
30.10.09, 15:24
Kiitos, Tapani, hyvästä ja pikaisesta vastauksesta!
Eeva
Nipulihan oli vuoroin Hartolan ja Mäntyharjun seurakunnassa. En osaa tyhjentävästi selittää syytä, mutta Nipulin maat oli Hartolan kartanoiden maata ja torpparit sen mukaisesti Hartolaan kiinteässä yhteydessä.
Hartolan kuntakokoksessa oli jopa käyty keskustelua, ettei huolita loisia ja muuta köyhempää väkeä kun kylä liitettiin noin 1850 Hartolan pitäjään. Mäntyharju tietysti ei hyväksynyt tälläistä ratkaisua, joten kaikki silloiset Nipulin asukkaat liitettiin Hartolaan.
Muuten, miten ja mihin saisi talteen sellaista häviävää tietoa, kuten vaikka noita nyt jo hävinneiden asuinpaikkojen nimiä, Hartolasta puhuttaessä ei juuri voi sanoa talojen nimiä, koska täällä oli pääasiassa vain kartanoita ja niillä torppia.
Itse monta vuotta "etsin" Otonsiltaa, kunnes sitten selvisi sitä sanotun Hotonsillaksi ja sitten muuttui Siltalaksi.
Viimeinen "löytöni" on Fuurtin kadonnut Heikkilä. Heikkilä on ollut Yrjölän aitan takana, siinä on ollut jopa kivijalka tallella vielä pitkälle 1900 lukua, minulle kerrottiin. Yrjolä taas oli kestikievari...
Vielä kiinnostaa, missä oli Syrjälahden Nirosen torppa?
Joku muukin on yhtä kiinnostunut, kun löytää sen esi-isänsä syntymäpaikkatiedon jostain, tai kuulee suvussa kulkeneen tarinan, vaan paikka onkin jo kadonnut kartoilta tai ihmisten muistista.
Jatkan vielä, Nipulissa oli ensin kaksi taloa, Räihälä ja Rippola, Rippola on ollut nykyisen Nipulin kartanon paikkeilla. Sitten tuli kolmas, Uusitalo eli Kettula.
eeva häkkinen
31.10.09, 14:56
Kiitokset myöskin Esterille! Hyvä kysymys tuo, mihin katoavaa tietoa saisi tallennettua, sehän on nyt "pieninä palasina maailmalla". Voisikohan SSHY:n DigiWikiin taltioida joko tällaista tietoa tai ainakin linkkejä siihen?
Seppo Niinioja
01.11.09, 20:31
Kiitokset myöskin Esterille! Hyvä kysymys tuo, mihin katoavaa tietoa saisi tallennettua, sehän on nyt "pieninä palasina maailmalla". Voisikohan SSHY:n DigiWikiin taltioida joko tällaista tietoa tai ainakin linkkejä siihen?
Tuo olisi varmasti yksi mahdollisuus. Se onkin pitemmällä kuin Seuran kilpaileva "Suku Wiki".
Työkseen nimiä kerää Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Nimiarkisto (
http://www.kotus.fi/index.phtml?s=111 ).
Lainaus:
Nimiarkisto kokoaa ja ylläpitää suomen- ja saamenkielisiä nimiaineistoja tutkimuksen ja nimistönhuollon tarpeisiin. Arkistossa on arvokasta tietoa paitsi nimistön- ja kielentutkijoille myös arkeologeille, historiantutkijoille, kansatieteilijöille ja luonnontieteilijöille. Myös sukututkijoille arkisto tarjoaa kiinnostavaa oheis- ja taustamateriaalia. --- Nimiarkistossa on nykyisin yli 2,6 miljoonaa alkuperäistä tai niihin rinnastettavaa, pitäjittäin järjestettyä nimilippua Suomesta ja lähialueilta sekä niiden pohjalta tehdyt mittavat valtakunnalliset nimikokoelmat ja -hakemistot.
Varmaan sinne edelleen kelpaavat suuren yleisön lähettämät nimet ja toisaalta siellä voi käydä itse tutkimassa tai ottaa yhteyttä.
Vanhoista kartoista voi tehdä löytöjä. Itseäni ilahdutti kovasti, kun löysin Dorian Helmi-kokoelmasta pitäjänkartan nimeltä Geografisk Charta öfver Hattula socken belägen i Tavastehus län vuodelta 1800 (https://oa.doria.fi/handle/10024/33025 (https://oa.doria.fi/handle/10024/33025) ), jossa näkyy rakuunatorppa, jossa esi-isiäni asui 1700-luvulla. Tämä rakuuna näkyy löytäneen vaimonssa ihan läheltä Tyrvännön Retulan saaren kartanosta. Ainakin C.P. Hällströmin Suomi-kartasto vuodelta 1799, Suomen matkailijayhdistyksen Suomi-kartasto 1897/1915 ja Suomen karttakirja 1920 on julkaistu näköispainoksina ja Pauli Kruhsen sivustolla on hakemistolla varustettu I. Uschakoffin toimittama Suomenmaan kartta vuodelta 1898 (http://www.histdoc.net/uscha/index.html )
Nyt lottovoittoa odottamaan!
Seppo Niinioja
Jeremias Sankari
16.11.09, 23:26
Kärpälä on yksi pertunmaan kylän taloja. alunperin pertunmaa kuului sysmään, mutta siirrettiin Mäntyharjun seurakuntaa perustettaessa siihen, vaikka kuuluikin hallinnollisesti sysmään. nykyisin osa kylästä kuuluu pertunmaan kuntaan ja osa mäntyharjuun, peruveden länsi- tai kaakkoispuolta.
Etsin taloa Niinimäki no3. Käsittääkseni se on Niron talo, mutta haluaisin tietää missä se talo on konkreettisesti. Karttojen löytäminen ei ole vahvimpia puoliani. :)
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.