PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Eksoottisia sukupuita; ad lib.


Giösling
10.06.07, 14:12
Tällä viikolla on Honolulussa vietetty perinteistä "Kuningas Kamehameha"-juhlaa, joka huipentui Iolani-palatsin edessä seisovan soturikuninkaan patsaan kukittamiseen lei-seppelein. Jokainen näistä seppeleistä sisälsi satojen eri kukkien nuppuja, jotka oli poimittu tuoreina entisen kuningaskunnan jokaiselta saarelta.

Lein solmimiseen osallistuvat traditionaalisesti ali’in kunnianarvoisat jäsenet, jotka vastaava myös Iolani-palatsin ylläpidosta ja opastuksesta. He kaikki ovat jo iäkkäitä, tittelinsä matriarkaalisesti perineitä aatelisnaisia, joiden pelkkä olemus kertoo arvovallasta ja sukuylpeydestä.

Itse Iolani-palatsi on restauroitu entiseen loistoonsa. Erityistä huomiota on kiinnitetty Hawaijin-kuningashuoneen maailmallekadonneiden reliikkien jaljittämiseen ja takaisinostoon. Kuningaskunnan viimeisen hallitsijan, kuningatar Liliuokalanin, toisen kerroksen vankeushuone, “lintuhäkki”, on ennallaan; ikkunat tiiviisti suljettuina luukuin, kuten majesteetin viimeisinä päivinäkin. Ukulele on paikoillaan; sillä Liliuokalani sävelsi "Aloha ‘Oe’n," josta on muodostunut saarivaltakunnan rojalistien kansallishymni.

Hawaijin kruununperijästä, nuorena kuolleesta prinsessa Ka'iulanista, on parhaillaan valmisteilla englantilainen filmi, josta odotetaan maailmanmenestystä.

Prinsessan isä oli skottilainen, Oahun kuvernööri, Archibald Cleghorn ja äitinsä kuningatar Liliuokalanin sisar Miriam.
Vallankaappauksen tapahtuessa 1893 Ka'iulani opiskeli Englannissa ja sai tiedon tapahtumista lyhyellä sähkeellä:
“Queen Deposed, Monarchy Abrogated”.

Ka'iulani kuoli synnyinsaarellaan 6.3.1899 vain 23-vuotiaana. Prinsessa oli tunnettu eläintenystävä, erityisesti riikinkukot olivat hänen lemmikkejään. Sanotaan, että Kai’uolanin kuolinhetkellä "hänen kukkonsa kirkuivat".

RaportoiJP

Giösling
11.06.07, 09:04
Pieniä tarkennuksia edelliseen:

Kuningatar Liliuokalanin tuomittiin amerikkalaisten lähetyssaarnajien jälkeläisten sponsoroiman vallankaappauksen jälkeen viideksi vuodeksi
pakkotyöhön vankilassa ja 5000 USD sakkoihin. Tämä tuomio lievennettiin
vankeudeksi Iolani-palatsin toisen kerroksen makuuhuoneessa.
Hän vapautui seuraavana vuonna tasavallaksi julistamisen yhteydessä
ja kuoli Oahulla sijaitsevassa Washington-palatsissaan vuonna 1917.

Ka'iulanin saaman sähkeen tarkka sananmuoto oli:

"Queen Deposed
Monarchy Abrogated
Break News to Princess".

JP

Giösling
25.09.09, 10:14
Uutisia Honolulusta:

Ketjun ensiviestissä mainittu Ka'iulani-elokuva on vihdoinkin valmistunut.

Se saa ensi-iltansa Hawaijin kansainvälisillä filmifestivaaleilla 16.10.2009.

Filmin kestoaika on 130 minuttia ja sen valmistuskustannukset ovat olleet
8 miljoonaa dollaria.

Kansainväliseen levitykseen tarkoitettu elokuva on tätä silmälläpitäen
saanut nimekseen "Barbarian Princess", joka taas on herättänyt suurta
suuttumusta Honolulussa ja muuallakin entisessä kuningaskunnassa.

Elokuvan pääroolia (Ka'iulani) esittää Q'oarianka Kilcher, Pocahontas elokuvassa "Then New World" vuonna 2005.

Ehkä tämä elokuva nähdään joskus myös Suomessa, jos ei teattereissa, niin ainakin videolevityksessä.

Giösling
26.09.09, 08:18
Enemmän aiheesta esim. seuraavassa nettiosoitteessa:

http://www.youtube.com/watch?v=3QfYgmGyPNI&feature=related

JuPe
14.12.22, 08:10
Aamun uutisissa kerrottiin Hawaijin ali’in (kuninkaallinen ylhäisaatelisto) johtavan keulakuvan, Abigail Kinoiki Kokaulike Kawananakoan, kuolemasta 96-vuotiaana.

Tutustuin ali’in jäseniin vieraillessani Honolulussa 1990-luvun alussa. Arvon matriarkat pitivät yllä Yhdysvaltain ainoaa kuninkaallista palatsia, Iolania, ”Friends of Iolani Palace”-järjestönsä puitteissa. Abigailin Lydia Liliuokalani-äiti oli perustanut organisaation ja Abigail jatkoi hänen työtään sen presidettinä yli 25 vuoden ajan. Hän joutui luopumaan tehtävästä v. 1998 annettuaan Life-lehdelle kuvahaastattelun, istuen esipolviensa valtaistuimella. Tämän sanottiin vahingoittaneen "reliikin" satavuotiasta verhoilua. Lehdistö kehitti tapahtuneesta poliittisen hypen. Syyllistyin itse lähes samanmoiseen ”majesteettirikokseen” kulkiessani pyhästä koa-puusta rakennettua pääportaikkoa tahallisesti sen keskellä kulkien, toisin kuin muut turistit, jotka etenivät kuuliaisesti reunoilla, kuten oli ohjeistettu. ”Suomen kuningas” käy vain kerran, tuumailin! Koska Iolania pyöritettiin Abigailin mittavilla perintörahoilla, oli hänen roolinsa jatkossakin merkittävä. Järjestön edustajat ilmoittivat hänen kuolemastaan palatsin edustalla järjestetyssä lehdistökonferenssissa maanantaina.

Iolani-visiittini iltapäivänä järjestettiin palatsin puistossa ulkoilmakonsertti. Tilaisuus oli organisoitu uuden-Venäjän San Franciscon pääkonsulin Hawaijin -vierailun kunniaksi. Konsertti aloitettiin Venäjän uuden kansallislaulun ( Mihail Glinkan ”Elämä tsaarin puolesta” ) ensiesityksellä Hawaijilla. Sanoinkuvaamattoman liikuttava hetki! Kuka olisi uskonut Neuvostoliiton tuhoon vielä maailmalle lähtiessäni (1978)?! Suuret mullistukset ovat mahdollisia, sen elämä opetti! Mikä on edessämme ennen kuin Ukrainan-sota päättyy?