PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuorevesi 1643


Eero Lehtinen
25.10.09, 17:47
SAY:n mukaan tuli autioituneeseen Jussilan tilaan Kuoreveden Kertteelle Jöran Knutsson ja jäi sinne taloa pitämään vuonna 1643.
Onko tältä ajanjaksolta saatavissa henkilötietoja tavallisesta talonpoikaisväestöstä tai mahdollisesti jopa tilattomasta väestä Ylä-Satakunnan alueelta ?

Eero Lehtinen

Erkki A Tikkanen
25.10.09, 19:22
SAY nimenomaan on sellainen lähde. Paljoa muuta ei juurikaan ole, paitsi tietysti alkuperäiset lähteet ja niiden tulkinta ja tuomiokirjat, joiden tiedot puuttuvat SAY:sta.

SSS:n sivulta lainaus:

Eri veroluetteloihin sisältyvät tiedot esitetään asutuksen yleisluetteloissa yleensä samassa järjestyksessä. Ylimpänä ovat maakirjan tiedot, sitten seuraavat ennen 1630-luvun puoliväliä kymmenysluetteloista ja muista kirkollista alkuperää olevista veronkantoluetteloista saadut tiedot; v:sta 1634 lähtien ovat maakirjan tietojen alapuolella henkikirjoista peräisin olevat tiedot. Alimpana ovat erilaisista tilapäisten verojen luetteloista sekä autioluetteloista ja sotaväkeä koskevista luetteloista saatu tietoaines.

Eero Lehtinen
25.10.09, 19:54
Niinpä niin. Mutta ei SAY selvitä mistä mies on taloon tullut,millainen hänen perheensä oli eikä yhtään vuosilukua josta saisi taloon tulijasta kiinni...
Seppo Suvannolla on paljonkin tietoa alueen ja nyös tömön talon historiasta 1500-luvun puolelta ja 1600-luvun alusta mutta harmittavasti se loppuu juuri autioitumisvaiheeseen 30-vuotisen sodan aikana.
Onko hänen työlleen jatkoa?

Eero Lehtinen

Antti Järvenpää
25.10.09, 21:21
Suvannon Ylä-Satakunnan tiedoistoissa on lisäksi tuomiokirja poimintoja. Työ on ollut valtava. Samanlaista aineistoa ei ole käsittääkseni muualta.

Periaatteessa SAY:n tietoja voisi täydentää samalla tavoin, mutta se edellyttäisi tuomiokirjojen läpikäyntiä ja samalla pitäisi sitten osata kohdistaa henkilömaininnat oikeisiin taloihin. Joihinkin taloihin löytyisi varmaankin lisää tietoa henkilösuhteista, mutta ei välttämättä lähellekkään kaikkiin. Jos talossa elettiin sopuisasti, kaikki maksut maksettiin ja kirkossakin käyttiin riittävästi, niin jälkiä ei juuri jäänyt.

Eero Lehtinen
26.10.09, 18:02
Kiitos vastauksista .On siis aivan ilmeistä että Jöran tuli autiotaloon jostakin historian hämärästä ja sellaiseksi jääkin. Vaikka hän olisi ollut käräjilläkin niin tuskinpa syntymä-aikoja ja tulopitäjää on siellä tullut merkityksi.
Harmi,siihen päättyy sen haaran penkominen. Sellaista se on kun niin läpi-talonpoikaista sukua!

Eero Lehtinen

Antti Järvenpää
26.10.09, 21:41
Syntymäaikaa ei tuomiokirjoista oletetettavasti löydy, mutta tulopaikka voi hyvinkin löytyä, sillä tuomiokirjoissa voi joskus olla hyvinkin seikkaperäisiä selvityksiä ihmisten taustasta.

Tiina Miettinen
26.10.09, 22:42
Autiotilan viljelyynotot käsiteltiin yleensä käräjillä. Silloin voidaan mainita, että mistä uusi isäntä oli kotoisin (ainakin kylän tarkkuudella). Käräjillä saattoi olla sopuisastikin elänyt henkilö, koska käräjät olivat 1600-luvulla eräänlainen "kokous". Siellä käsiteltiin rikosten lisäksi testamentteja, kauppoja, perintöjä, raja-asioita, viljelyynottoja yms.

Läänintilien karjaluetteloistakin saa mukavaa lisätietoa kotieläimistä, jota ei löydy SAY:sta.

Eero Lehtinen
27.10.09, 12:54
Kuulostaa lohdullisemmalta--kiitos tiedoista.

Eero Lehtinen