PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Juho Yrjönpoika Ottelin, vanhemmat?


j.amnelin
24.10.09, 11:33
tietääkö kukaan vanhempia Jämsän Alhojärven rusthollin isännälle Juho Ottelinille s. 1727?

Tapani Kovalaine
24.10.09, 18:18
Alpo Mäkisen sukututkimuksessa vanhemmiksi mainitaan Yrjö ja Elisabet.

http://netti.nic.fi/~wirmaila/kirjaesit/alho.htm

j.amnelin
24.10.09, 18:23
Kiitos linkistä :)

Jukka H
28.10.09, 14:25
Juho Yrjönpojan äidistä, Elisabet Eerikintytär Kauton taustaa, kts. mm. http://koti.japo.fi/~clovis/sukututkimukset/pylkka_vieno/t143.htm (http://koti.japo.fi/%7Eclovis/sukututkimukset/pylkka_vieno/t143.htm)
ja http://www.elisanet.fi/seppo.kankainen/kankainen/sukutaulu/kautto2.htm . Saarijärven Kautoista ja Liimataisista löytyy netistä melko paljon aina 1655 valtiopäivämies Pekka Markunpoika Liimataiseen asti.


Juhon isänisän Alhon rusthollarin Simo Jaakonpoika Ottelinin tausta sen sijaan on epäselvä. Pidän mahdollisena, että toinen Ottelin, Henrik, jota tituleerataan "monsieuriksi" oli Simon veli. Henrik Ottelin avioitui Catharina Revalinin kanssa Jämsässä 1.8.1707 ja sai surmansa 18.4.1714 venäläisten toimesta Hämeenlinnssa, johon hän oli tullut Jämsästä anoppinsa turvaksi.

Simon ja Henrikin veljeyttä ei todista muu kuin heidän sukunimensä, jämsäläisyytensä, samanaikaisuutensa ja liikkuminen "paremmissa piireissä". (Henrikin jämsäläinen syntymä ei ilmene sikäläisistä kirkonkirjoista, vaan ainoastaan Hämeenlinnan kuolinmerkinnästä. Se ei ehkä ole täysin luotettava, koska Henrik oli Hämeenlinnassa vain satunnaisvieraana eikä ollut "siirtänyt kirjojaan " sinne. Merkintä saattaa viitata vain hänen tuolloiseen kotipitäjäänsä.)
Catharina Revalin oli Kaipolan ratsutilan leski-emäntä. Kaipola oli Svanstrupen ja Kijhl'in pappis-ja nimismiessukujen omistuksessa. (Kaipolan omistus säilyi tuossa suvussa). Henrikin ja Catarinan v. 1709 Jämsässä syntynyt poika Johan Ottelin luki papiksi Turun Yliopistossa, toimi Jämsän apulaispappina 1733 ja avioitui tuolloin Anna Maria Strengin kanssa. Siirtyi Orimattilan kappalaiseksi. Hukkui 1752 mertoja kokiessaan. Johanin pojanpoika Karl Gustaf Ottelin oli Porvoon piispa 1800-luvun puolivälissä.

Kolmas mahdollinen veli Jämsän rusthollareille Simo Jaakopoika Ottelin ja Henrik Ottelin on helsinkiläinen porvari Jaakko Ottelin. Hänet vihittiin 7.4.1713 Helsingissä, mutta nuoripari joutui pakosalle kun Kenraali Armfeltin johtama Ruotsin armeija poltti kaupungin paetessaan 10.05.1713. Lapsia syntyi Pukkilassa ja Mäntsälässä. Sotilas Johannes Ottelin, joka avioitui Tallinnan ruotsalaisessa seurakunnssa 3.2.1747, oli luultavasti heidän 1.2.1720 Mäntsälässä syntynyt Johannes-poikansa.


Eräs teoria Suomenkin Ottelinien varhaisemmalle historialle on, että kyseessä on elsassilainen hugenottisuku, jonka jäseniä pakeni uskonvainoja Ranskasta ennenkaikkea Preussiin, mutta oletettavasti myös Ruotsiin. Jäljittäminen eri puolille Saksaa onnistuu, mutta Suomen suuntaan väliin jää aukko. Nykyään Ranskaan jääneiden Ottelinien jälkipolvet kirjoittavat nimensä Authelin. Sukuyhteyden varmistaminen edellyttäisi kai DNA vertailuja.


Jukka H

j.amnelin
28.10.09, 14:45
Ahaa, kiitos vastuksestasi :)
Tätini on kerran mainminnut minulle muuten jotakin tuosta hugenottista, mutten nyt muista mitä, pitääpä kysyä :rolleyes: