PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Petraeus suku


Antti Järvenpää
11.09.07, 09:08
Päivän lehdissä käy ilmi, että Yhdysvaltain joukkoja Irakissa komentaa kenraali David Petraeus.

Vaikka listalla ei pitäisi puhua elävistä henkilöistä, heräsi mielenkiinto, mahtaako tässä olla eräs jälkeläinen Turun piispa Eskil Petraeukselle, vaikka ainakaan itselläni ei ole piispan lapsia tiedossa. Oli hän sitten piispan tai jonkun tämän sukulaisen jälkeläisiä, paljastaa nimi joka tapauksessa, että hänen juurensa on Ruotsi-Suomessa.

Juha
11.09.07, 09:22
Voiko todella noin sanoa?

Eikös nimi ole latinaa tai latinalainen muoto nimestä?

Hollannista ja Saksasta löytyy jo 1700-luvulta tuota nimeä. Vai ovatko kaikki Keski-Euroopan Petraeukset samaa sukuperää?


ihmettelee

Antti Järvenpää
11.09.07, 09:34
Sen verran tiedän, että Petraeuksen pappissuku on lähtöisin Värmlannista 1500-luvulta, jossa piispan isä oli pappina piispan syntyessä. Kenties suvulla on vanhempiakin haaroja, joten Keski-Euroopan Petraeukset saattaisivat hyvinkin olla samaa juurta tai sitten ei.

Heikki Koskela
11.09.07, 13:53
"David Petraeus was born in 1952 to Dutch American (http://en.wikipedia.org/wiki/Dutch-Americans) parents. His father, Sixtus, was a sea captain who had emigrated to the United States from the Netherlands (http://en.wikipedia.org/wiki/Netherlands) after World War II (http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II). He grew up in Cornwall on Hudson (http://en.wikipedia.org/wiki/Cornwall_on_Hudson%2C_New_York), New York (http://en.wikipedia.org/wiki/New_York), and graduated from Cornwall Central High School (http://en.wikipedia.org/wiki/Cornwall_Central_High_School) in 1970."

Ylläoleva lainaus kertoo Petraeuksen olevan Hollannista lähtöisin Mahtaneeko olla sukuyhteyksiä Suomeen.

Ingeborg Palmén
11.09.07, 21:02
En usko, että tämän päivän kenraali Petreaus olisi sukua. Tosin jo Eskil P:n isästä Filipstadin kh:sta Olaus Eschilli:stä on ehkä käytetty nimeä Petraeus. Hänellä oli 11 lasta, josta Olaus seurasi häntä kh:na siellä. Hyvin epätodennäköistä että joku olisi lähtenyt Keskieurooppaan ja sukunimi säilynyt siellä 300 vuotta.
Itseäni Eskil kiinnostaa sen vuoksi, että Sven-Erik Åström mainitsee kirjassaan "Släkten Nylander från Uleåborg" Elisabet Petraeuksen, joka oli Petter Langin kolmas vaimo, todeten että Elisabet P. oli Eskil P:n pojantytär.
Elisabet ja Petter, jonka tytär Margareta oli syntynyt 1718, olivat ilmeisesti menneet naimisiin jossain Ruotsissa isonvihan aikana. Oletan että myös Elisabet oli ollut naimisissa aikaisemmin.
Minua askarruttaa nyt siis, kenen Eskilinpojan tytär Elisabet oli.
Poikia jotka olisivat mahdollisia ovat 1. aviosta Andreas, Naantalin kh ja toisesta aviosta Samuel, Turun hovioikeuden asessori. Kolmas poika, Johan, käytti nimea Hälleberg.
Genoksessa on ollut artikkeli, jossa on yritetty yhdistää tämä Elisabet Petrejus pappissukuun.
Onko joku tutkinut näitä Eskilin jälkeläisiä ja tietää vastauksen tähän Elisabetin arvoitukseen ?
Tiedän että Andres P:llä oli tytär Elisabet (avioliitosta Elisabet Stodian kanssa) mutta en ole hänestä löytänyt muuta kuin että naitettu Anders Hesslingille. Samuelista tiedän vain että vaimonsa oli Margareta Wallenstjärna.
Siis Elisabetin isoisä tiedossa, mutta kuka oli isä ?

Antti Järvenpää
11.09.07, 21:36
Genos 56(1985), s. 118-129, Släkten Petrejus, Överingenjör Henrik Falck johdattelee tuon mainitsemasi Elisabetin Tenholan khra David Petrejuksen tyttäreksi ja Davidin puolestaan olisi Tenholan khra Petrus Ingemarin poika.

Noista Hollannin Petraeuksista ja Petrejuksista löytyy vähäistä tietoa esim. osoitteesta http://www.genealogieonline.nl/stamboom_verweij/I865.php. 1947 Hollanissa oli 10 Petraeus sukunimen omaavaa ja Petrejuksia 16. Kummassakaan nimitapauksessa ei ole siis kyse kovinkaan yleisesti sukunimestä siellä.

Antti Järvenpää
12.09.07, 10:26
Sen verran vielä näiden Petraeus ja Petrejus sukunimien yleisyydestä nykypäivän Suomessa, että en löytänyt ainoatakaan mainintaa, paria sähköistä puhelinluetteloa kokeiltuani.

Tuo Helsingin yliopiston digitaalinen matrikkeli http://matrikkeli.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/index.php näyttää tuntevan aika hyvin em. lapsia sekä Eskil P:lle että David P:lle. Noissa matrikkeli tiedoissa ei kuitenkaan ole mainintaa, että Oulun Petter Lang olisi ollut Elisabeth P:n puoliso. Joten matrikkeli ei kiellä eikä vahvista asiaa.

Helena V.
12.09.07, 15:52
Hei,

Ja senkin verran Petraeuksista ja Petrejuksista vielä, että Antin mainitsemassa Genoksessa (56:1985, s. 118-129) Henrik Falck nimenomaisesti varoittaa sotkemasta keskenään sukuja Petraeus ja Petrejus.

t. Helena V.

Bodniemi37
12.09.07, 19:53
Elisabet Petraeuksen, joka oli Petter Langin kolmas vaimo, todeten että Elisabet P. oli Eskil P:n pojantytär. Elisabet ja Petter, jonka tytär Margareta oli syntynyt 1718, olivat ilmeisesti menneet naimisiin jossain Ruotsissa isonvihan aikana. Oletan että myös Elisabet oli ollut naimisissa aikaisemmin.

Minua askarruttaa nyt siis, kenen Eskilinpojan tytär Elisabet oli.



Hei!

Olet varmaankin tällä välin ehtinyt tutustua Falckin artikkeliin, mutta kerronpa nyt kuitenkin, että Elisabet Petrejuksen isä oli Porin triviaalikoulun vararehtori, sitt. rehtori, myöhemmin Nauvon kirkkoherra 1691 ja Tenholan kirkkoherra veljensä kuoleman jälkeen 1696-(1697) David Vetbechius, joka otti myöhemmin käyttöön sukunimen Petrejus. Hänen puolisonsa oli Hebla, ks. verkon ylioppilasmatrikkeli http://matrikkeli.helsinki.fi/yliopp...lo.php?id=1755

Ylioppilasmatrikkelissa, http://matrikkeli.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=4372 ei Elisabetin jälkimmäistä puolisoa mainita nimeltä luultavasti siksi, että hän ei ollut ylioppilas.

Falckin mukaan [Släkten Petrejus, Genos 56(1985), s. 118-129] "Elisabet hade barn i båda giftena. Sonen Gustaf Neostadius och dottern Hedvig Helena Lang blev 1747 i Kajana avrättade för blodskam och barnamord."[14], http://194.100.116.226/genos/56/56_118.htm

Viite [14] O. Manninen: Kajaanin asukkaat 1651-1750. Helsinki 1981. - E. Kojonen: Sursillin suku. Tapiola 1971, nr 2144. - Sursillin suku, tillägg och rättelser. Genos 1974, nr 2144 och 4516.

Ingeborg Palmén
13.09.07, 10:02
Falckin artikkeli tietysti on tuttu. - Jos kuitenkin pitäydyn Åströmin tulkintaan ja siis siiihen että Elisabet olisi joko Andreas tai Simon Petraeuksen tytär, niin minua kiinnostaa lähinnä se, kenen jälkeläinen on kyseessä. Vastaus lienee jossain prof. Åströmin arkistossa, hänhän selvästi osasi Oulun 1700-luvun porvaristoa "som sin egen ficka".
Vastauksista päätellen kukaan ei ole tutkinut Eskil P:n jälkeläisiä.

Antti Järvenpää
13.09.07, 18:50
Falckin artikkeli tietysti on tuttu. - Jos kuitenkin pitäydyn Åströmin tulkintaan ja siis siiihen että Elisabet olisi joko Andreas tai Simon Petraeuksen tytär, niin minua kiinnostaa lähinnä se, kenen jälkeläinen on kyseessä. Vastaus lienee jossain prof. Åströmin arkistossa, hänhän selvästi osasi Oulun 1700-luvun porvaristoa "som sin egen ficka".
Vastauksista päätellen kukaan ei ole tutkinut Eskil P:n jälkeläisiä.

Jos tuota ylioppilasmatrikkelia katsoo, lähteenä siinä oletettavasti on ollut Falk ja hänellä edelleen ainoana lähteenä vaikkuttaisi olleen Sursill tai lähinnä hän viittaa Genos 45(1974), s. 60-92; Sursillin suku, Korjauksia ja lisäyksiä - Rättelser och tillägg, Sven-Erik Åström, jossa ei kuitenkaan ole tietoa Elisabethin isästä.

Kun en asiasta sen enempää tiedä, voit hyvinkin olla oikeilla jäljillä.